Translate

7 Mayıs 2011 Cumartesi

Jack HIGGINS - Gece Uçuşu

KİTABIN ADI Gece Uçuşu

KİTABIN YAZARI Jack HIGGINS / Tuna KANPAK

YAYINEVİ VE ADRESİ Altın Kitaplar Yayınevi Cağaloğlu / İSTANBUL

BASIM TARİHİ Kasım 1995

KİTABIN YAYIM MAKSADI Kitap, Sürükleyici Bir Macera Romanı Olup Okuyucunu Merakını Uyandırmakta Ve Kitap Sevgisi Aşılamaktadır.



KİTABIN ÖZETİ :



Olay; sakat bir pilot, geçmişe ait kâbusundan kurtulamayan bir eroinman ve bir rahibe arasında geçmektedir.



Avusturalya Hava Kuvvetleri’nde görev yapan Pilot Binbaşı Nelson Din To’dan Saygon’a uçarken, Kuzey Vietnam Taburu tarafından çapraz ateşe tutularak, Kuzey Vietnam Taburu’nun Ordugâh olarak kullandığı ormanın yakınlarına düşürülür. Uçaktan sağ olarak kurtulan Binbaşı Nelson oradan uzaklaşmaya çalışırken ormanda ağaca bağlı bir yabancıya rastlar. Fakat o yabancının, Amerikan Deniz Kuvvetleri Çavuşu olduğunu anlaması uzun sürmez. Düşman askerlerinin yakında olduğunu hisseden Nelson, tam koşmaya hazırlanırken o da çavuş gibi Kuzey Vietnam Taburu askerleri tarafından esir alınır. Bu esaret sırasında, isminin Turk olduğunu öğrendiği çavuşla tanışır.




Binbaşı Nelson ve Çavuş Turk bir yolunu bulup ormandan kaçarken Nelson bacağından vurulur. Buna rağmen kaçmayı başarırlar. Bu sebeple ordudan ayrılmak zorunda kalır. Daha sonra Çavuş Turk’un izini kaybeden Binbaşı Nelson, kendisine bir deniz uçağı alarak deniz taşımacılığı yapmaya başlar. Çavuş Turk’ a gelince; San diego ‘ da bir süre görev yaptıktan sonra o da ordudan ayrılır ve bir açık deniz teknesi alarak kendi hesabına dalgıçlık yapar. Uzun bir zaman sonra Nelson ve Turk büyük bir rastlantı sonucu , İbaza ‘da tekrar karşılaşırlar. Bu arada Nelson, Turk’ un bir eroin bağımlısı olduğunu öğrenir. O günden sonra ikisi birlikte çalılşmaya başlarlar. Nelson Tijola‘ daki sevgilisi Lille‘ ye giderken, yolda Talep’ in adamları tarafından saldırıya uğrayan Rahibe Claire‘ in hayatını kurtarır. Rahibe Claire başından geçen olayları Nelson‘ a anlatmaya başlar.



Rahibe Claire, Cezayir‘ de yaşayan zengin bir ailenin kızıdır. Cezayir işgal edilmeye başladığı sırada Claire‘ in babası, kendi eşyalarını ve ülkenin manastırını sığnak olarak kullanmaya gelen insanların değerli eşyalarını alarak yurtdışına kaçarlar. Bu sırada Cezayir güvenlik polisi Albay Talep bunları hazmedemeyip peşlerine düşer. Claire ve babasının kullandıkları uçak, Khufra Bataklığı‘ nda düşer. Uçaktan yalnızca Claire ve babasının yakın arkadaşı olan Talif kurtulur. Talif, Claire‘ i Fransa‘ da bir manastıra yerleştirir ve Claire öğrenimini orada tamamladığını anlatır. Nelson evine döndüğünde uçağının Talep’in adamları tarafından batırıldığını öğrenir. Daha sonra Turk’ la birlikte uçağı ararlar ve uçağın batığını bulurlar ancak çıkaramayacaklarını anladıklarında orayı terk ederler.



Nelson bu olayları Claire‘ e anlatır. Bütün hayatının bu uçağa bağlı olduğunu dile getirir. Bunun üzerine Claire, Talep‘ in adamlarından kaçarken bataklığa düşen uçaklarının içindeki hazineden bahseder ve onu birlikte bulmayı teklif eder. Bu sayede her ikisininde arzusu yerine gelmiş olacaktır. Nelson uçağına, Claire ise en büyük emeli olan hastaneye kavuşacaktır. Nelson teklifi kabul eder fakat bunun için bir tekneye ve bir dalgıca ihtiyaç vardır. Nelson olanlara Turk ‘a anlatır ve hep birlikte hazineyi bulmaya karar verirler. Bir müddet sonra Talep, Nelson‘ı yakalatır, Ona olayları anlatır ve hazinenin Claire‘ e ait olmadığını, Cezayir halkına ait olduğunu söyler ve Nelson‘ a cazip bir teklifte bulunarak ondan yardım ister. Fakat Nelson‘ ın teklifi kabul etmemesi üzerine, Talep’ in adamları Claire ‘i kaçırır. Nelson, Talep‘ in Claire ‘i kaçırdığını öğrenir. Claire’i kurtarmak için Talep’ in teklifini kabul etmiş gibi görünerek Claire‘ i Talep‘ in elinden kurtarır.



Daha sonra Nelson, Claire ve Turk hazineyi bulmak üzere Turk ‘un gemisi ile Cezayir‘ e doğru yola çıkarlar. Bu seferde Nelson‘ ın sevgilisi ikibin dolar karşılığı Talep ‘ e onların nereye gittiğini söyler. Bu sırada Nelson ve Turk hazineyi bulurlar. Oradan ayrılacakları sırada, karşılarında Talep ve adamlarını bulurlar. Aralarında geçen uzun bir kovalamacadan sonra önce Talep, Turk ‘u öldürür. Daha sonra Nelson, Talep‘ i öldürmek için ateş eder. Talep‘ in zor durumda olmasına acıyan Claire kurşunlardan birine hedef olarak göğsünden yaralanır. Bu esnada kurşunları yiyen Talep çoktan ölmüştür.



Nelson ve Claire, Tijola ‘ya varmışlar ve Nelson hemen Claire‘i hastaneye yatırmıştır. Durumunun hiçte iyi olmadığını hisseden Claire, Rahip Cathal O’Brien’e Nelson’ ın kendisine çok hakkının olduğunu ve kendini Nelson‘ a karşı borçlu olduğunu hissettiğini söyleyerek son nefesini verir. Nelson, tam hastaneden ayrılmak üzere iken , Rahip Cathal O’Brien yanına yaklaşır ve kendisi ile bir süre sohbet eder. Rahip, Nelson ‘un maddi açıdan zor durumda olduğunuda göz önünde tutarak ona onbin dolar borçlarının olduğunu söyler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap