Translate

7 Mayıs 2011 Cumartesi

Frances Hodgson BURNET - Gizli Bahçe

KİTABIN ADI Gizli Bahçe

KİTABIN YAZARI Frances Hodgson BURNET

YAYINEVİ VE ADRESİ Engin Yayıncılık Beyazıt / İSTANBUL

BASIM TARİHİ 1994

KİTABIN YAYIM MAKSADI Bahçeniz Olduğu Süre, Geleceğiniz Var Demektir, Geleceğiniz Varsa Yaşıyorsunuzdur.



KİTABIN ÖZETİ :



Mary Lennox , sıska, sarı yüzlü, hep somurtan, çirkin ve mutsuz bir kızdır. Çünkü Mary doğduğundan beri anne, baba sevgisi görmemiştir. Babası Hindistan’da İngiliz ordusunda önemli görevi olan bir subay, annesi ise eğlence düşkünü ve çok güzel bir kadındır. Babasının Hindistan’da görev yapması nedeniyle Hindistan’da yaşamaktadırlar.




Mary dokuz yaşına girdiğinde yaşadıkları köyde baş gösteren bir kolera salgınında annesini kaybetmiştir. Babası ise bir ayaklanmada bir hintli tarafından tuzağa düşürülerek öldürülür. Ailesini kaybettikten sonra Hindistan’dan İngiltere’ye eniştesinin yanına yerleşen Mary; yine huysuz, şımarık ve terbiyessizdir. Fakat Martha adında genç bir hizmetçi ve Dickon adındaki bir hayvan eğiticisi sayesinde hayata bağlanmayı, doğayı sevmayi, hayvanlara ilgi duymayı insanlarla yakınlaşabilmeyi hatta yardım etmeyi öğrenir. Çok geçmeden içindeki “Gizli Bahçeyi” keşfeder. Artık hayat dolu bir insan haline gelen Mary bu gizli bahçe ile ilgilenmeye başlar ve hep onu arar olur. Çevresindeki bazı insanlar gizli bahçenin gerçekte varolduğunu ve babası tarafından kapısının kilitlendikten sonra anahtarının toprağa gömüldüğünü, bunu ancak kendisinin bulabileceğini söylemeleri Mary’i iyice doğanın içine sokabilmek içindir. Dickon’ın Mary’e yapmış olduğu en büyük iyilik ona doğanın sırlarını öğretmek olur. Dickon Ona hayvanlarla, özellikle kuşlarla konuşmasını öğretir. Sonra kendisine çok yakın ve sadık olan hayvan dostlarıda doğrunun kendi içindeki gizli bahçenin olduğunu söylerler.Mary artık yepyeni bir kişilik sahiptir. Doğanın dilinide tamamen öğrenen Mary artık bencillikten ve şımarıklıktan tamamen sıyrılmış sorunların çözümlerini doğadan bulan bir karakterdir. Dickon’nun öğrettikleri ile hasta hala oğlusu Colin’i bile iyileştirir.



Mary; her nekadar Dickon sayesinde, yaşamı, doğayı, manevi duyguları, aile kavramını ve herşeyden önemlisi kendi benliğini öğrenmişse de, esas olan her insanın kendi içinde varolan bir gizli bahçesinin olduğunu bilmesi ve bunu hayata geçirebilmek için uğraş vermesidir.



Bahçeniz olduğu sürece, geleceğiniz var demektir, geleceğiniz varsa yaşıyorsunuzdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap