Teknolojik düş gücü
İki Kule
Teknolojik düş gücü...
Yüzük Kardeşliği gösterime girdiğinde, Peter Jackson, milyonlarca okurun düş gücüyle düelloya giriyor demiştik. Okurların pek çoğunun beğenisi, filmin 860 milyon dolarlık hasılatı, en iyi görüntü efekti ödülü başta olmak üzere dört dalda kazandığı Oscar ödülleri, yönetmenin ve ekibinin, bu düellonun ilk raundundan yüzlerinin akıyla çıktığını gösteriyor. Jackson, şimdi de üçlemenin ikinci filmi olan İki Kule ile yeniden karşımızda. Kendisi de bir Tolkien fanatiği olan yönetmen, ilk filmde Tolkien hayranlarının beklentilerini büyük ölçüde yerine getirmiş olsa da, ikinci filmde bir kez daha çok zor bir sınavla baş başa. İzleyicinin karşısına ilk filmde kısa bir süre çıkan, ama İki Kule'de önemli bir yeri olan Gollum, Theoden'in ikiyüzlü danışmanı Solucandil, Ağaçsakal ve diğer Entler gibi karakterler ve dev orduların katıldığı görkemli savaş sahneleri uzun zamandır merakla beklenmekteydi...
Önceki filmdeki çalışmasıyla iki Oscar kazanan efektleri yapan Richard Taylor ise oldukça iddialı konuşuyor: 'İzleyicilerin İki Kule hakkında neler düşüneceğini öğrenmek için büyük bir merak ve sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü ilk film, muhteşem bir görsel destan olarak yorumlandı. Ama bundan sonra göreceklerinizin yanında neredeyse bir hiç.'
İlk bölümün sonunda, yüzük kardeşliği dağılmış grup üçe ayrılmıştı. İki Kule'de Frodo Baggins ve sadık uşağı Sam'in yanlarına Gollum'u da alarak Mordor'un derinliklerine yolculuklarının yanı sıra, Orta Dünya'nın başka bir köşesinde Aragorn, Legolas, Gimli ve Ak Gandalf olarak geri dönen Gandalf'ın kuşatma altındaki Rohan Krallığı'nda büyücü Saruman'a karşı mücadeleleri anlatılıyor.
Yüzük Kardeşliği'nin En İyi Görüntü Efektleri Oscar'ını kazanması, efektleri hazırlayan WETA Digital ekibinin cesaretini artırdı ve ikinci film için çıtayı yükseltmelerini sağladı. Dijital karakterler ve dev savaş sahneleri için Peter Jackson'ın kafasında canlandırdığı daha görkemli efektler, WETA'nın patentli programının sürekli olarak evrim geçirmesine yol açtı. Ağaçsakal ve Gollum gibi tamamen dijital karakterlerin kullanılması ile Yüzük Kardeşliği'nde 560 olan görüntü efekti çekimi sayısı 800'e ulaştı.
Savaş sahneleri için Richard Taylor şöyle diyor: 'Miğfer Dibi'nde izleyeceğimiz bazı sahneler aklın sınırlarını zorlayacak. Çünkü on binlerce askerin birbiriyle öfke içinde göğüs göğse geldiği ve pek çoğunun öldüğü destansı bir savaşa tanık olacağız. Bunların hepsi dijital olarak gerçekleştirildi...'
Binlerce kişiden oluşan Ork ve Uruk-hai ordusunun Miğfer Dibi'ne saldırdığı karmaşık savaş, daha önce yapılmış canlı kayıtların kombinasyonu, minyatürler ve WETA Digital'ın her dijital karaktere kendine ait bir zekâ ve kendi kararlarını verme yeteneği kazandıran patentli yazılımı Massive sayesinde hayat buldu. Yazılımın programcısı Stephen Regelous, Massive'i şöyle anlatıyor: 'Massive, kendine özgü rastlantısal karakteristiklere ve kalabalık bir ortamda kendi kararlarını verebilme yeteneğine sahip dijital karakterler yaratıyor. Bu dijital karakterlerin çevrelerine doğal tepkiler verebilmeleri için, bizim gibi duyulara sahip olmaları çok önemli. Görme ve işitme duyuları ve grafiklerin çarpışması halinde dokunma duyuları var. Yani çevrelerini algılayabiliyorlar. Her dijital karakterin kendine özgü cesaret, saldırganlık, korkaklık gibi karakter özellikleri var. Ayrıca onların ne kadar pis, uzun boylu, yorgun olduklarına kadar pek çok niteliklerini belirleyen, görünümleri ve davranış yapılarını oluşturan parametreler var. Bu sayede her biri tamamen kendine özgü karakter oluyor. 'Yani, her bir dijital yaratık nasıl savaşması gerektiğine kendi özelliklerine göre kendisi karar veriyor. Massive'in simülasyonu sonuçlandırmak için gerekli olan görüntülerin son hallerini alma işini ise, Yeni Zelanda'da icat edilmiş 'Grunt' denilen bir alet yapıyor. Grunt, dijital karakterin dış görünümünün nasıl olması gerektiğini tanımlayıp, kıyafetlerini, zırhını, savaş boyalarını nasıl sürmüş olabileceğini belirleyip, dijital karakterlerin son görüntüsünü ekrana getiriyor.
Miğfer Dibi'ndeki savaşta kullanılacak sesleri oluşturmada yardımcı olmak amacıyla, 25.000 kriket hayranının bulunduğu Wellington Stadyumu'nda kayıtlar yapıldı. Seyirciler hep beraber ilahi okuyup, ayaklarını yere vurup, göğüslerini tokatlayıp fısıldadılar. Yoğun savaş sahneleri için bu seslerin ön plandaki kılıç sesleri, vücutlara ve kalkanlara vurulan darbeler gibi temel unsurlara ayrılması gerekiyordu. Miksaj sırasında Jackson, 5.1 ses sistemi için, kurgu yapılan odadaki ekibe katılıyor ve hep beraber üç boyut içinde hareket eden sesler üzerinde denemeler yapıyorlardı.
İki Kule'de yer alan iki önemli karakter tamamen dijital olarak yaratıldı: Gollum ve Ağaçsakal... Jackson, Gollum'un yapmacıklıktan uzak, canlı bir aktör kadar gerçek görünümlü ve bir aktör kadar gibi duygularını ifade edebilecek şekilde hazırlanmasını istediğinden, karakterin bir aktör tarafından yaratılmasını uygun buldu. Aktör Andy Serkis ve yaratıcı ekiplerin çalışmaları sonucu, temellerini gerçek oyunculuktan alan ve bir oyuncu gibi rol yapabilen tamamen dijital bir Gollum ortaya çıktı. Ağaçsakal'ın yaratımında en önemli zorluk, ağaçların hayali yaratıklar değil, herkesin bildiği varlıklar olmalarıydı. Hareket eden dev 'ağaçadam' için, Jackson beğenene kadar maketler hazırlandı. Daha sonra Merry ve Pippin'le etkileşime girecek 4,5 metre boyunda dev bir hareketli model yapıldı. Bilgisayar görüntülerinde bu model hedef alındı ve Ağaçsakal'ın eklem ve yüz hareketleri dijital olarak doğallaştırıldı. Ağaçsakal'ın seslendirmesini ise, aynı zamanda Gimli'yi oynayan John Rhys-Davies yaptı.
Yüzüklerin Efendisi gibi dünya çapında sevilen, hayranları, hatta fanatikleri olan, okurun düş dünyası ile yakından ilişkili bir eserin okuyucuda yarattığı ruh halinin aynen aktarılması ve kitabı okuyan herkesin tamamıyla tatmin edilmesi imkânsız. Ortaya çıkan film, Jackson ve ekibinin ellerinden geleni yaptıklarını ortaya koyuyor ve Tolkien hayranlarına özenle yaratılmış bir Orta Dünya sunuyor. Yüzüklerin Efendisi ve İki Kule'den sonra sırada Kral'ın Dönüşü var. Meraklı izleyiciler, bir yıl sonra gösterime girecek bu son film ve Jackson'ın yeni sürprizleri için şimdiden sabırsızlanıyorlar...
---------------------
Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği-J.R.R Tolkien
Yüzüklerin Efendisi üç kitaptan oluşan bir seridir. Karanlıklar Efendisi Sauron’un, asırlar önce yapılan savaşlarda kaybettiği ve çok büyük güçleri olan yüzüğü tekrar ele geçirme isteğine karşılık, çeşitli ırkların bir araya gelerek yüzüğün yok edilmesi için verdikleri mücadeleler anlatılmaktadır. Yüzük Kardeşliği, serinin ilk kitabıdır ve yüzüğün yok edilmesi için başlatılan yolculuk ele alınmaktadır.
Orta Dünya’nın geçmişinde, Karanlıklar Efendisi Sauron’un büyüyen gücüne karşı bütün ırklar büyük mücadeleler vermişler ve bu savaşı kazanmışlardır. Bu mücadeleler sonucunda Orta Dünya normal yaşantısına dönmüş, ancak Sauron’un gücünün kaynağı olan yüzük yok edilememiştir.
Yüzük, küçük bir ırk olan Hobbitler’den Bilbo Baggins’in eline geçmiştir. Bilbo yüzüğün gerçek gücünün farkında değildir. Yüzük, Sauron’un çağrılarından etkilenmekte ve kullananı etkisi altına almaktadır. Billbo Baggins’in dostu olan büyücü Gandalf, yüzüğün yok edilmesi gerektiğini söylemektedir. Bunun için de yüzüğün yapıldığı yer olan Mordor’a götürülmesi ve burada ateşe atılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde Sauron’un gücü yok edilebilecektir. Bilbo istemeyerek de olsa Gandalf’ın baskılarına boyun eğer ve yüzüğü yok edilmesi için Frodo Baggins’e vermeyi kabul eder. Gandalf yüzük hakkındaki her şeyi Frodo’ya anlatır ve onu uyarır. Frodo’nun yolculuğuna arkadaşları Sam, Pippin ve Merry de katılmışlardır. Daha önce Hobbitlerin yaşadığı yer olan Shire’dan hiç ayrılmamış olan Frodo ve arkadaşlarını zorlu ve tehlikelerle dolu bir yolculuk beklemektedir.
Orta Dünyanın tüm ırkları Elf Elrond’un evinde bir araya gelirler ve yüzüğün geleceğini konuşurlar. Elf ırkının kralı Elrond, kralların soyundan gelen veliaht Aragorn, Cüce Gimli, Elf Legolas, Büyücü Gandalf, Frodo ve Boromir’den oluşan yüce divan toplantısında tartışmalar büyür. Herkesin farklı düşünceleri vardır, yüzüğün gücü hepsini de etkilemektedir. Tartışmalar sürerken Frodo, yüzüğü yok edilmesi için Mordor’a götürebileceğini söyler. Herkes bu fikre şaşırsa da kabul ederler. Gandalf, Aragorn, Legolas, Gimli ve Boromir ile Frodo’nun arkadaşları Sam, Merry ve Pippin de Frodo’ya eşlik edeceklerdir. Böylece “Yüzük Kardeşliği” kurulmuştur. Fakat Mordor yolu zorluklarla ve tehlikelerle doludur.
Gandalf yüzüğün yok edilmesi için büyücüler kralı Saruman’dan da yardım ister. Saruman’ın gücü Gandalf’tan daha fazladır. Fakat Saruman bu mücadelede Sauron’un yanında yer almıştır. Saruman, Gandalf’ı esir alır fakat Gandalf kurtulmayı başarır.
Frodo’yu ve arkadaşlarını yolculuklarında bir çok tehlike beklemektedir. Bu tehlikelerden en büyüğü ise Sauron’un kara silüetli süvarileridir. Süvariler sık sık onların karşısına çıkmaktadır. Frodo ve arkadaşları Moria Madenleri’ne geldiklerinde Saorun’un savaşçıları Orklarla ve korkunç bir yaratık olan Balrog ile karşılaşırlar. Orklor, Karanlıklar Efendisi Sauron’un köleleridirler ve kötülük için savaşan, davranışları, görüntüleri korkunç olan yaratıklardır. Yüzük Kardeşliği’ni yok etmek için Sauron’un emrinde savaşmaktadırlar. Buradaki mücadelede Gandalf, madendeki boşluğa düşer. Frodo ve arkadaşları Gandalf olmadan yollarına devam ederler.
Moria Madenlerini ve Ulu Nehir’i geçerler. Buradan sonra Doğu ve Batı yolu arasında bir seçim yapmak zorundadırlar. Ya Boromir ile batıya dönüp Gondor Savaşları’na katılacaklar ya da doğuya yönelip Mordor’a gideceklerdir. Bu sırada Boromir yüzüğün etkisi altında kalmış, Frodo ile yalnız kaldıkları bir sırada yüzüğü almak istemiştir. Boromir yüzüğün gücüyle savaşı kazanacaklarını düşünmektedir. Frodo yüzüğü takarak görünmez olmuş ve ortadan kaybolmuştur. Frodo bundan sonra yoluna yalnız devam etmeye karar verir. Arkadaşları ise Frodo’yu aramaya başlarlar.
Frodo’nun kayığa binmiş uzaklaştığını gören en yakın arkadaşı Sam suya atlar ve Frodo’nun yanına ulaşır. Bundan böyle yüzük yolculuğuna sadece ikisi devam edecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap