Translate

28 Mayıs 2011 Cumartesi

Günü Kurtarma sanatı II- Abdülhamid’in Yöneticilik Sırları Kitabının özeti!

KİTABIN ADI Günü Kurtarma sanatı II- Abdülhamid’in Yöneticilik Sırları



KİTABIN YAZARI Adnan NUR BAYKAL

YAYINEVİ VE ADRESİ Sistem Yayıncılık Tünel nergis sok,Sistem Ap. No:4 80050 Beyoğlu/ İSTANBUL

BASIM TARİHİ Kasım 1999 (1nci Baskı)


KİTABIN YAYIM MAKSADI Bu kitapta elindeki tükenmiş kaynaklarla,çözümü çok zor problemlerin üstesinden gelmeye çalışan bir yöneticinin dramını bulacaksınız. Yöneticiler için yeni bir bakış : “Mustafa kemal Atatürk’ün liderlik sırları “Adlı kitapla bu kitap ,bir liderle bir yönetici karşılaştırması açısından bir bütünlük meydana getirmektedir.



KİTABIN ÖZETİ :



Kitap iki ana bölüm halinde yazılmıştır :



A. II.Abdülhamid’in yöneticilik özellikleri.



B. II.Abdülhamid’in Yöneticilik hataları



II.Abdülhamid günü kurtarmaya ,’ben de varım! ‘demeye çalışıyordu .Kesin bir plan, program dahilinde bir sistem oluşturma değildi bu anlayış.



Hemen hemen kendinden üç yüz yıl önce dünya medeniyeti’nin zirvesinden düşmüş,git gide zamanın gerisinde kalmış,böylelikle problemleri birikmiş olan osmanlı imparatorluğu’nu muhafaza edebilmek için, II.Abdulhamid ‘in oluşturdugu kendine özgü bir sistematik görüyoruz;artılarıyla eksileriyle kendi mantığı olan bir “Günü kurtarma “sistematiği.



Bu kitabın amacı II.Abdülhamid’in Devrini anlatmak değildir .Bu nedenle bu devirde meydana gelen olaylarda kronolojik bir sıra içerisinde anlatılmıştır.Sözkonusu olan sadece II.Abdulhamid’in ‘Yöneticilik anlayışı’dır.Bu nedenle sadece bu anlayışı sergileyecek olaylara yer verilmiştir.



Bu kitabın konusu ‘kurumsallaşma ‘dır.Başka bir ifadeyle ‘kurumsallaşamamanın nelere mal olacagı’dır. Yükseliş devrinden sonra yeni şartlara göre kurumsallaşamamış bir devletin sıkıntılarını görüp, kurumsallaşmanın önünü tıkayan engelleri tespit edeceksiniz.



Kurumsallaşma başarının kalıcı olması ve bir kişiye bagımlı olmaması için şarttır. Her müessesenin iki amacı vardır .Biri var olmaya devam etme ,ikincisi ilerleme.



II.Abdulhamid öncelikle bunlardan birincisi ile ilgilenebilmiştir.Halbuki amaç kurumsallaşmak ve başarıyı tesadüflere bırakmamaktır.Günü kurtarmak kısa vadeli bir çözümdür.II.Abdulhamid’in Günü kurtarmadaki yeteneginden faydalanıp,kurumsallaşmama nedenlerinden ders alabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap