Translate

20 Ekim 2011 Perşembe

Yemek Kitabı - Alafranga Türk Mutfağı / Daniel Colagrossi

'Alafranga Türk Mutfağı'

Daniel Colagrossi'nin 'Alafranga Türk Sofrası' adlı yemek kitabı gazeteci-yazar Mine Kırıkkanat'ın Türkçe uyarlamasıyla raflardaki yerini aldı.
Daniel Colagrossi'nin 'Alafranga Türk Sofrası' adlı yemek kitabı gazeteci-yazar Mine Kırıkkanat'ın Türkçe uyarlamasıyla raflardaki yerini aldı. Fransa doğumlu, İtalyan asıllı sanatçı Daniel Colagrossi, sanat yaşamına önce yemek pişirmek, şarap tatmak, ardından sofra fotoğrafları çekmekle başladı, sonrasında da sanat fotoğrafçılığına geçti. Ülkemizde 1996'dan bu yana Mine G. Kırıkkanat'ın köşesinde yayımladığı siyah beyaz fotoğraflarıyla tanınan Colagrossi, bugüne değin Türkiye'de bir, Fransa'da dokuz kişisel sergi açtı, beş karma sergiye katıldı. Yeni çalışması 'Alafranga Türk Sofrası', unutulup gitmiş Osmanlı mutfağına, Colagrossi'nin bir saygı duruşunda niteliğinde. Ona göre Osmanlı mutfağının, özellikleri ve güzellikleri ne yazık ki toplumsal damağa yansımamış durumda. Onun için Türklere ağız tatlarına uygun yeni yemekler sunmak ve geleneksel yemeklerinde kullandıkları ürünleri, değişik tekniklerle ve yeni yemekler üretmekte kullanmalarını sağlamak amacıyla yazmış bu kitabı. Fakat kitabın en önemli özelliği bu değil! Colagrossi'nin tarifleri harmanlama şekli, Fransız saray aşçılarının halka mal ettiği tekniklerle Türkler için bir saray mutfağı düzenliyor olması. Bu lezzet dünyasında, sıcak ve soğuk başlangıçlardan çorbalara, etli balıklı ana yemeklerden, çikolata ve tatlılara, prestijli bir mutfağın kusursuz zenginliğini sunuyor. Ayrıntılı, titiz tarifleri ve yine Colagrossi imzalı rengârenk çizimleriyle Fransız-Osmanlı-Türk alaşımı bir tarifler zinciri, bir mutfak sizi bekleyen. Daniel Colagrossi, 'Alafranga Türk Sofrası'nda sizi saray lezzetlerine davet ediyor. Colagrossi'yle kitabını afiyetle konuştuk.

Uzun yıllar rugby oynadınız hem de birinci ligde, hatta bu nedenle aşçılığı bıraktınız. Rugby ve mutfak... Derken sanat fotoğrafçılığı... Her birinde profesyonel kariyer yaptınız... Anlatır mısınız bu rugby-mutfak-sanat hattını? Pek güzel özetlediğiniz gibi rugby-mutfak-sanat hattına açılan üçlü yola, aslında tek bir iradeyle çıkmıştım ben; aşçılık. Ama yemek yaparken araya giren sportif heyecanın üstüne sanatsal güdüler girince işler de yollar da karıştı. Karşıma çıkan ve bana rehber olan insanların çok yönlü sanatçılar olması, beni de kendimi bir değil, becerebildiğim ölçüde yeteneklerimi birçok alanda kullanabileceğime inandırdı.

OKURLARA

TURHAN GÜNAY


Daniel Colagrossi'nin 'Alafranga Türk Sofrası' adlı yemek kitabı gazeteci-yazar Mine Kırıkkanat'ın Türkçe uyarlamasıyla raflardaki yerini aldı. Fransa doğumlu, İtalyan asıllı sanatçı Daniel Colagrossi, ülkemizde 1996'dan bu yana Mine G. Kırıkkanat'ın köşesinde yayımladığı siyah beyaz fotoğraflarıyla tanınıyor. Colagrossi, 'Alafranga Türk Sofrası'nda unutulup gitmiş Osmanlı mutfağına, bir saygı duruşunda bulunuyor. Colagrossi'nin tarifleri harmanlama şekli, Fransız saray aşçılarının halka mal ettiği tekniklerle Türkler için bir saray mutfağı düzenliyor olması. Bu lezzet dünyasında, sıcak ve soğuk başlangıçlardan çorbalara, etli balıklı ana yemeklerden, çikolata ve tatlılara, prestijli bir mutfağın kusursuz zenginliğini sunuyor. Colagrossi'yle kitabını konuştuk.

José Saramago'nun yayımlandığı ülkelerde tartışma yaratan romanı 'Kabil', Türkçede. Saramago 'Kabil'de, insanın kutsal kitaplardaki yaradılış hikâyelerine geri dönüyor ve bu kutsal metinleri kendi kaleminde tekrar kurarak çağdaş bir roman haline getiriyor. Kahramanı Kabil üzerinden insanlığın dünü ve bugününe dair derin sorgulamalara girişen yazar, Tanrı fikrinin de çok yönlü bir eleştirisini yapıyor.Mustafa Mutlu bir aile öyküsü etrafında koskocaman bir hayatın içindeki acıları ve sevinçleri; fırtınalar arasındaki küçük huzur anlarını ve huzurlu görünen hayatlardaki 'Büyük fırtınaları' harmanlayarak anlatıyor. Romanın başlarından minik bir alıntı da yapıtı niteliyor adeta: 'Sıradan ama özel, günlük ama ömürlük, küçük ama büyük, basit ama zor, sığ gibi ama derin...' Küçük, sıradan kocaman dünyalar iç içe... Mustafa Mutlu ile yeni romanını 'sonra hayat yeniden başlar'ı konuştuk.Bol kitaplı günler...
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap