Translate

7 Ekim 2011 Cuma

Osman Şahin'in Son Yörük adlı kitabı

Binlerce yeni yörüklere...

Osman Şahin'in kaleme aldığı Son Yörük, bir bakıma onu büyüten, besleyen ve konuşturan dil olan Yörüklüğün ve Türkmenliğin içinden süzülüp geliyor. Şahin, kitabıyla bu büyük doğa ve insanlık birikimini okurlara sunuyor.
Oktay Sinanoğlu
Değerli sanat ve fikir adamı Sayın Osman Şahin'in Son Yörük adlı kitabını okurken kendimi Mersin'in arkasındaki ulu Toroslar'ın doruklarında, soğuk ve keskin rüzgârların itişine direnerek tırmanmaya uğraşır, sertleşmiş karların ayağımın altında çıkardıkları çatırtı ve hışırtıları dinler, zaman zaman devasa ardıç ve sedir (katran) ağaçlarının gövdelerini elleyip bu çok eski nesillerden gelen akrabalarıma minnet ve ifâde edilmesi zor bir derin sevgi, hatta aşkla 'Merhabalar ola size!' der buldum. Var ol Osman Şahin kardeşim! Gene gurbet ellerde olduğum mahzun bir günde beni hem doruklara, hem de o dağlar kadar ulu, anlı şanlı geçmişimize, gelenekleri, görenekleriyle, doğanın her zerresiyle bütünleşerek yaşamış yörüklerimize götürdün; minnettarım.
Osman Şahin'in 'Son Yörük' olarak nitelendirdiği Sultan Ana'dır. Ama aslında Türk dilini ustaca kullanarak yarattığı öykülerde Osman Şahin, Yörük yaşantısını, Anadolu insanının kültür ve deyişlerini edebiyatla ebedileştirir. Dolayısıyla kendisi de bir 'Son Yörük'dür, bir anıt insandır. Vatansever edebiyatçı Osman Şahin, içinde yaşayarak gözlemlediği Yörük mirasını, Avrasya ve Anadolu kültürünü bizlere aktararak çok büyük hizmet ediyor.
Özgünlük ve gerçeklik
Şahin'in yirmi üç öyküsü filme çekilmiş, yurtiçi ve yurtdışında birçok ödüle layık görülmüş. Bunun nedeni eserlerinde yarattığı özgünlük ve gerçeklik. Son yıllarda Türkiye'de çekilen diziler komşu ülkelerde çok rağbet görmeye, filmlerimiz uluslararası ödüller almaya başladı. Biz kendimiz oldukça Türkiye tekrar önder bir ülke olur.
Bir müjde vermek istiyorum: Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu, dışardan dayatılan sayısız suni sorunlardan kurtulması an meselesi. Biz Atatürk'ün yolundan gidip kendi dilimize, kültür ve tarihimize sahip olup kendimizi tanıdıkça yeni-sömürgecilerin tuzaklarına düşürülmemiz de zorlaşacaktır. Osman Şahin'in kitabını okuyanlar ve okuyacakların bu tuzaklara düşmesi daha da zorlaşacaktır. Yörük'ten Yörük'e selâm ve sevgilerimle...
Son Yörük/ Osman Şahin/ Bilim ve Gönül Yayınları/ 300 s.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap