Translate

14 Temmuz 2011 Perşembe

'Yatan Çıplak'a yine sansür .. Yatan Çıplak Kitabı Hakkında

'Yatan Çıplak'a yine sansür

Resim Heykel Müzesi'ndeki ressam Çallı'ya ait ünlü 'Yatan Çıplak' tablosu, büyük salondan küçük salona taşındı...
Selda Güneysu
Cumhuriyet/Ankara Bürosu- Mimar ve mühendis Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1927 yılında inşa edilen, 1975’te Kültür Bakanlığı’na devredilen, 6 Nisan 1980’de de müzeye dönüştürülen Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, geçirdiği kapalı restorasyon ve bakım çalışmasının ardından yeniden yurttaşların ziyaretine açıldı. Yenilenen müzede, Cumhuriyet dönemi ressamlarından İbrahim Çallı’nın ünlü “Yatan Çıplak” tablosu, büyük salondan küçük salona taşındı.

Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri kabul edilen Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi, daha önce 2008’e dek 7.5 yıl süreyle, “çatısı onarılamadığı” gerekçesiyle ziyarete kapatılmıştı. Ressamların ve heykeltraşların yoğun eleştirisi karşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzenin tadilatı için protokol gerçekleştirmişti. Yürütülen çalışmalar kapsamında o dönem müzenin elektrik tesisatı, havalandırma, kapalı devre kamera sistemi, güvenlik, dış cephe düzenlemesi, yangın sistemi, kalorifer tesisatının yenilenmesi gibi birçok işlem gerçekleştirilmişti. Müze 18 Ekim 2008’de ziyarete açılmış, ancak geçen aylarda “ışık sistemi, çatısı, duvarları yenilenecek, güvenlik önlemleri arttırılacak” gerekçesiyle yeniden kapatılmıştı. Müze, geçirdiği kapalı restorasyon ve bakım çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla dün düzenlenen törenle yeniden yurttaşların ziyaretine açıldı.

İç yapısı genişletilen müzede, daha önce, büyük salonda geniş olarak yer alan Cumhuriyet dönemi ressamlarından İbrahim Çallı’ya ait, 100x146 ebatındaki ünlü “Yatan Çıplak” adlı tablonun küçük salona, daha az görünür bir noktaya taşındığı gözlendi. Açılışa katılan ressamlar bu duruma tepki gösterdi. Öte yandan müzede, 800’e yakın resimden yalnızca 3 tanesinin “nü” olması dikkat çekti.

Etten duvar örülmüştü

Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nin 2008’deki açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti. Erdoğan açılışın ardından müzeyi gezerken, korumaları Çallı’nın yine aynı tablosunun önünde etten duvar örmüşlerdi.
kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap