Translate

İzleyiciler

15 Temmuz 2011 Cuma

Gotik romantik edebiyatı "Böcek" Türkçe Çevirisi

"Böcek" Türkçe'ye çevrildi

Gotik romantik edebiyatın kaderini belirleyen Dracula adlı eserle aynı yıl yayımlanan ve ünlü İngiliz yazarı Richard Marsh'ın dönemin popüler yazarları arasına girmesini sağlayan Böcek isimli roman, Can Yayınları tarafından ilk kez Türkçeye kazandırıldı.
Can Yayınları'ndan yapılan açıklamaya göre, akıcı diyaloglar ve heyecan yüklü olay örgüsüyle okurları büyülemeye aday olan Richard Marsh'ın dünyaca ünlü eseri "Böcek", edebiyat ve sinema tarihinde tartışılmaz bir öncü rol üstlenen Dracula'yla aynı yıl yayımlanmasıyla ayrı bir önem taşıyor. Can Yayınları, 2011 yılı başından bu yana Gotik Romantik Edebiyat Serisi kapsamında bu edebiyat türünün dünya çapındaki en köklü örneklerini sunmayı hedeflediğini belirtirken, Böcek'in de gotik külliyatta önemli bir yer kapladığına dikkat çekti.

Vampir edebiyatına karşı

Can Yayınları'nın özellikle genç okurların ilgi odağı ve ilham kaynağı olarak görünen popülist vampir edebiyatına karşın, türün efsanevi yaratıcılarını okurla tanıştırma sürecinin devam edeceği belirtilen açıklamada kitapla ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Yayımlandığı yıllarda büyük yankı uyandıran ve ekolün en başarılı örneklerinden biri olarak kabul gören 'Böcek', bugüne göre de oldukça sıra dışı bir karakter tanımlama ve olay örgüsüne sahip. Paul Lessingham, geleceği parlak bir politikacıdır. Kusursuz ve materyalist dünyasında doğaüstü güçlerin varlığını sorgulamaya gerek duymamıştır. Ta ki Mısır'dan gelen gizemli varlığın ihtişamlı bedeniyle tanışana kadar. İstediği zaman biçim değiştirebilen, insanları hipnotize ederek dediklerini yaptıran böcek, Leesingham için nehirlerin tersine akmasıdır. Gerçekliğini sorgulasa da kendisiyle yüz yüze gelip yapabileceklerini gördüğünde kuşkucu kimliğinden eser kalmayacaktır. Lessingham ve yakın çevresindeki herkesin dünyasını altüst eden bu yaratığın bir misyonu vardır: İsis'in müritlerine karşı işlenmiş bir suçun intikamını almaya gelen böcek, kurbanlarını dehşete sürükler ve istediği sonuca ulaşıncaya kadar da durmaz."

Sansasyonel yapıtlar arasında

Verilen bilgiye göre, Richard Marsh'ın bu ölümsüz romanı, Stoker'ın Drakula'sı, George du Maurier'nin Trilby'si, Sax Rohmer'ın Fu Manchu dizisi gibi 19. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyıl başlarına özgü sansasyonel yapıtlar arasında yer alıyor. Eser dönemin yapıtlarında sıkça rastlanan bir teknikle, gerilim yaratmak amacıyla, hikâye farklı kişiler ağzından aktarılıyor.
1857 doğumlu İngiliz yazar Richard Bernard Heldmann eserlerinde Richard Marsh takma adını kullandı. Eton College ve Oxford Üniversitelerinde öğrenimini tamamlayan yazar, 1893'te Richard Marsh adını almadan önce Bernard Heldmann imzasıyla çoğu serüven türünde kısa hikâyeler yayımladı. "Tuhaf Öyküler" yazarı olarak tanınan Robert Aicman'ın büyükbabası olan Marsh'ın 19 romanından bir kısmı 1915'teki ölümünden sonra yayımlandı. Bu yapıtlar arasında en ünlüsü olarak Bram Stoker'ın Drakula'sıyla aynı yıl yayımlanan Böcek isimli eser gösteriliyor.
kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap