Translate

İzleyiciler

12 Temmuz 2011 Salı

İntikamın ölümcül anatomisi: Böcek - "Böcek" Richard Marsh

Gotik romantik edebiyatın kaderini belirleyen Dracula adlı eserle aynı yıl yayımlanan Böcek, Richard Marsh'ı dönemin popüler yazarları arasına sokmuştu. "Böcek", Nazire Ersöz'ün çevirisiyle raflardaki yerini aldı.
yeni çıkan kitaplar
Kitap- Can Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan ünlü eser "Böcek", akıcı diyaloglar ve heyecan yüklü olay örgüsüyle okurları büyülemeye hazırlanıyor. Richard Marsh'ın eseri Nazire Ersöz'ün çevirisyle raflardaki yerini aldı.
Richard Marsh’ın bu ölümsüz romanı, Stoker’ın Drakula’sı, George du Maurier’nin Trilby’si, Sax Rohmer’ın Fu Manchu dizisi gibi 19. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyıl başlarına özgü sansasyonel yapıtlar arasında yer almaktadır. Dönemin yapıtlarında sıkça rastlanan bir teknikle, gerilim yaratmak amacıyla, hikâye farklı kişiler ağzından aktarılmaktadır. Kararlı ve ketum bir izlek ışığında adım adım ilerleyip, okuru öyküye ortak eden Böcek, korku tünellerinde kaybolmayı göze alan herkesi dünyasına çekecek.
“…Sesinin giderek şiddetlenen vurgusu, bu vurgudaki tuhaf ve uğursuz bir şey, kalbimin kaburgalarıma
baskı yapmasına yol açmıştı, öyle ki o sustuğunda, sabırsızlıkla, ‘Ne?’ diye haykırdım.

Böcek!

Bu sözcük, ağzından keskin bir çığlıkla çıktı, derken lamba söndü ve her yer karardı, bu durum içimi tiksintiyle doldurmuştu, dün geceki o uğursuz varlığın, odada, benimle birlikte olduğunu anladım. Önümde iki ışık zerresi parıldadı; yataktan yere bir şey düşmüştü; o şey döşemenin üzerinden bana doğru yaklaşmaktaydı.”


Richard Marsh takma adıyla edebiyat dünyasında büyük bir iz bırakmış, Bram Stoker’ın çağdaşı Richard Bernard Heldmann’dan gerçek bir gotik edebiyat klasiği…

Paul Lessingham, geleceği parlak bir politikacıdır. Kusursuz ve materyalist dünyasında doğaüstü güçlerin varlığını sorgulamaya gerek duymamıştır. Ta ki Mısır’dan gelen gizemli varlığın ihtişamlı bedeniyle tanışana kadar. İstediği zaman biçim değiştirebilen, insanları hipnotize ederek dediklerini yaptıran böcek, Leesingham için nehirlerin tersine akmasıdır. Gerçekliğini sorgulasa da kendisiyle yüz yüze gelip yapabileceklerini gördüğünde kuşkucu kimliğinden eser kalmayacaktır. Lessingham ve yakın çevresindeki herkesin dünyasını altüst eden bu yaratığın bir misyonu vardır: İsis’in müritlerine karşı işlenmiş bir suçun intikamını almaya gelen böcek, kurbanlarını dehşete sürükler ve istediği sonuca ulaşıncaya kadar da durmaz!

Richard Marsh

Richard Marsh, 1857 doğumlu İngiliz yazar Richard Bernard Heldmann’ın takma adıdır. Eton ve Oxford Üniversitelerinde öğrenimini tamamlayan yazar, 1893’te Richard Marsh adını almadan önce Bernard Heldmann imzasıyla çoğu serüven türünde kısa hikâyeler yayımladı. “Tuhaf Öyküler” yazarı olarak tanınan Robert Aicman’ın büyükbabası olan Marsh’ın on dokuz romanından bir kısmı 1915’teki ölümünden sonra yayımlandı. Bu yapıtlar arasında en ünlüsü Bram Stoker’ın Drakula’sıyla aynı yıl yayımlanan Böcek’tir (1897).

Paul Lessingham, geleceği parlak bir politikacıdır. Ne var ki Mısırdan gelen ve Kraliçe Viktorianın yasaklar şehri Londrada sürekli biçim değiştirerek serbestçe dolaşan Böcek, Lessinghamın kâbusu olacaktır. İsisin müritlerine karşı işlenmiş bir suçun intikamını almaya gelen bu amansız yaratık kurbanlarını dehşete sürüklerken, hiç kimse güvende değildir. Marshın romanı, Stokerın Drakulası, George du Mauriernin Trilbysi, Sax Rohmerın Fu Manchu dizisi gibi XIX. yüzyıl sonlarıyla XX. yüzyıl başlarına özgü sansasyonel yapıtlar arasında yer alıyor. Yine o yapıtlarda çok sık rastlanan bir teknikle, gerilim yaratmak amacıyla, hikâye farklı kişiler ağzından aktarılıyor. Böcek, hem bir korku romanının, hem bir aşk hikâyesinin, hem de bir dedektif romanının özelliklerini taşıyor.
kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap