Translate

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Ernest Hemingway - Çanlar Kimin İçin Çalıyor

KITABIN ADI : Çanlar Kimin Için Çaliyor
KITABIN YAZARI : Ernest HEMINGWAY

YAYINEVI VE ADRESI :Varlik Yayinlari Ankara Caddesi / ISTANBUL
BASIM TARIHI : Mayis 1996



KITABIN YAYIM MAKSADI :

Nobel Ödülü Kazanmis Olan Amerikali Dev Romanci Ernest Hemingway ‘In Ispanyol Iç Savasini Konu Olarak Ele Alan Romanidir.



KITABIN ÖZETI :



Roberto Jordan; sari saçli, rüzgar ve günesle yanmis yüzü, ince yapiliydi. Çok zor bir göreve seçilmisti. Gerçi daha önce birçok defa yaptigi islerden biriydi ama yinede General Golz onu bu görev için bizzat kendi görevlendirmisti. General Golz, Roberto Jordan ‘in simdiye kadar çalistigi en iyi general olmasina ragmen, tümeninin taarruza baslamasiyla beraber köprüyü uçurmasi gerekecekti. Uçaklarin bomba sesleri duyulunca köprü uçmus olacakti.



Asagida yasli adam onu arabada beklemekteydi. 68 yasina ragmen dinç ve kuvvetli bir görüntüsü vardi. Dagda Amerikaliya yardim edecek çetelerin hepsini taniyordu. Gerçi çogu ise yaramaz adamlardi ama tren isini iyi yapmislardi. Kashlein görevini çok iyi yapmis, treni bölgedeki çetelerle beraber havaya uçurmustu. Daha sonrada baska bir is esnasinda ölmüstü.



Yasli adam Roberto ‘yu köprüye götürdü. Köprünün iki yaninda iki nöbetçi vardi ve biraz uzaginda 7 askerin kaldigi bir karakol vardi. Dinamitleri, yarim saatlik uzaklikta bir tepede olan Pablo' nun yerine götürdüler. Agaçlarin arasinda olan bu yerde Pablonun dört ati vardi. Pablo 50 yasini geçmisti, çok akilli ve tecrübeli bir adamdi. Tren isinde o da vardi. Çingene, Fernando, esi Pilar ‘da. Tren isi esnasinda kurtardiklari Maria' yi hepsi de tasimislardi.



Pablo Cumhuriyetçiydi, çetelerin hepsi Cumhuriyetçiydi. Ama köprü isini ögrendiginde Pablo ‘nun hosuna gitmedi bu is. Tren isi daha mantikli idi. Onun kadar kampta sözü geçen Pilar, Roberto ‘yu destekleyince digerleri de desteklediler. Pilar baskanligi Pablo 'nun elinden aldi ve köprü için Roberto ‘ya yardim edecegini söyledi. El Sordo (diger çete reisi) ‘nun da yardim edeceginden süphe yoktu. Daglarda yüzlerce adam olmasina ragmen El Sordo ‘nunkilerle beraber topu topu 18 kisi bulabilmislerdi. Digerleri güvenilir degildi. Köprünün imha edilmesinden dolayi Pilar ve Sordo adamlariyla beraber bu bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklardi. O aksam Sordo gelmeyince ertesi gün Pilar ve Maria ‘yla beraber, Roberto Jordan El Sordo ‘nun yanina gitmeye karar verdiler. Maria trenden baygin halde kurtulmustu. O zamanlar saçi tamamen kesilmis olmasina ragmen, büyüdükçe Maria güzellesmisti. Daha tamsah bir gün olmasina ragmen Maria ve Roberto birbirlerini sevmislerdi. Pilar, Roberto ‘dan bu is bitince kizi götürmesini istemis, Roberto ‘da kabul etmisti.



El Sordo Cumhuriyetçi ruhunu daglarda koruyan ender çete reislerinden biriydi. Roberto Jordan, El Sordo ‘nun kendisine yardim edeceginden emin olmustu. Alti at vardi. El Sordo, daha sonraki kaçis için gereken atlari bulmak için gayret gösterecegini söyledi. Ne de olsa köprü isinden sonra buralardan gitmek zorunda kalacakti.



Roberto, Maria ve Pilar aksama dogru barinaklarina döndüler. Pablo köprü isinden yana degildi. Roberto Jordan onu öldürmek zorunda oldugunu biliyordu. Diger adamlarin hepsi de onun ölmesini istiyorlardi. Köprü isini bozabilirdi Pablo. Bir an magaradan disari çikan Pablo ‘nun kaçtigini düsündü herkes. Çünkü kaçarken birkaç dinamit lokumu da götürmüstü.



Roberto disarida yatmaya aliskindi. Gece bayagi ilerlemis ve Maria ‘nin güzelligi onu büyülüyordu. Maria sicacikti. Bir ses üzerine arkaya dönünce Fasist Süvarilerden birini karanliklarin arasindan zorda olsa seçebildi. Tabancasiyla onu vurdu. Tam kalbine gelmisti mermi. Diger süvarilerinde gelmesi yakindi. Adamlariyla beraber pusu kurdu ve kardan ayak izini takip etmesini bekledigi diger süvarileri bekledi. Süvariler bekledikleri gibi geldiler. Onlari farketmemislerdi, ama ilerlemelerine devam edip gittiler.



Silah sesleri Sordo ‘nun barinagindan geliyordu. Atlari satan Sordo 'nun yerini bulmuslardi. Birkaç saat sonra silah sesleri kesildiginde Sordo ve adamlari ölmüstü.



Artik yalnizdilar. Andreas ‘i, Roberto ‘nun verdigi notu götürmek için General Golz ‘un yanina gönderdi. Köprü sabaha uçurulacakti.



Pablo gece yarisi bes abamla geldi. Pablo kaçamamisti. Ihaneti kendine yedirememisti. Roberto Pabloyu karsisinda görünce ümitlendi. Köprü isi olabilirdi.



Pilar ve yanindakiler üstteki karakolu, Pablo yeni getirdigi bes atli ile alttaki karakolu imha edecekti.



Uçaklarin bombalari sabaha karsi duyuldu, Anselmo ve Roberto köprüdeki iki nöbetçiyi öldürdüler. Roberto dinamitleri yerlestirirken acele edemezdi. Neredeyse basarmak üzereydi. Diger iki karakoldan silah sesleri ardi ardina geliyordu. Dinamitleri yerlestirdi ve Anselmo ile beraber ipi germeden köprüden bir miktar uzaklastilar. Pilar ve yanindakiler karakolu halletmislerdi ama iki adami ölmüstü Pilar‘in. Roberto ipi çekti ve köprü ortadan ikiye ayrildi. Gökden yagan demir parçalarindan biri Anselmo ‘yu öldürmüstü. Yasli adam çok küçük gözüküyordu.



Pablo tek basina kurtulmustu tanktan. Karakolu imha edememislerdi ama Pablo tek basina kurtulmustu. Artik herkese yetecek kadar at vardi. Maria çok seviniyordu, Roberto yasiyordu. Atlarla hizla ilerliyorlardi. Pablo ‘nun kaçmak için çok güzel planlari olsa gerekti.



Bayiri çiktikça Roberto ‘nun ati yavasliyordu. Zavalli hayvanin nefesleri bile hizlanmisti. Büyük bir gürültü ile Roberto ‘nun ayagi, düsen atin altinda kalmisti. Ayagi kirilmis ve kirik kemik Roberto ‘nun kaslarini yirtmisti. Daha fazla ilerleyemezdi. Yardima gelenlerle vedalasip, orda kalmak istedigini söyledi. Digerleri giderlerken, biliyordu. Daha General Golz ‘dan emir alirken böyle olacagini biliyordu.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap