Translate

İzleyiciler

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Günü Yakalayın

KİTABIN ÖZETİ

Herhangi bir kişi bulunduğu durum itibariyle;

Planlama,

Planı uygulama,

Sorun çözme,

Morali yükseltme,

Kişisel gelişimi sürdürme,

İstenilen ödüllerin seçimi ve,

Güç geliştirme gibi bir seri geliştirilmiş güçlere sahiptir.

Bu geliştirilmiş güçler kendi koyduğumuz engellerle sınırlamakta ancak geliştirilmemiş güçler haznesi doğru yönlendirilmiş durumdadır. Önemli olan okları ileri doğru itip engelleri yırtarak bu hazneyi doldurmak ve tam potansiyel duvarına ulaşmaktır.

Geliştirilmiş ve geliştirilmemiş güçlerin potansiyelleri arasındaki farkı göstermek için kullanılan örnek "ısı ölçer" şeklidir.

Geliştirilmiş güçler artırıldıkça civanın ısınarak genişlediği gibi geliştirilmiş potansiyelimizin de yükselerek tam potansiyele doğru ilerlediği,ayrıca ısı ölçerindeki civanın yükselmesine neden olacak olan sıcaklığın, kişinin kendi koyduğu engeller çemberinin merkezinde bulunan aynı enerjiyi kaynağından kaynaklandığı vurgulanmaktadır.

Tam potansiyele ulaşma olasılığınız nedenli iyi koştuğunuza bağlıdır. Kendi kendinize şu soruları sorun;

- Şu anda kendi ısı ölçerimin hangi düzeyinde bulunuyorum?

- Gelecek yıl ısı ölçerimin hangi düzeyinde olmak istiyorum?

- O düzeye ulaşmak için eylem planım nedir?

Buna göre koşmaya başlayın.

Bir insanın yaşam tarzını ve yaşam iştahını gözlemlemek,onun ısısını ölçmenin en iyi yoludur. "Büyüyen özgüven" kişiliğin en görünür belirtisidir. Bir insanın yüksek kişisel performansa odaklandığını hissetmek oldukça kolaydır. Bir kimsenin kendine,başkalarına ve koşullara karşı davranışı ve tutumu kişisel performansa bağlılığını yansıtır. Hiç kimse, geleceği net olarak göremez. Bununla birlikte yüksek performans insanı, geleceğin taşıdığı potansiyel için heyecan duyan insandır.

Her güne taze, yeni, yaratıcı bir şekilde yaklaşmaya bilinçli olarak kalkışırsanız, o zaman dünü yineleyemiyorsunuz demektir. Geleceğe odaklanmak, durgunluk çemberini ve dünü yineleme alışkanlığını kırmanın en emin yoludur.

Dünü yineleyen insanlar bir hareket içindedirler, ama bir yönelişleri yoktur. Çok hızlı bir şekilde pedal çevirdiğiniz halde hiçbir yere gitmediğinizi güçlü bir şekilde hissediyorsanız bu, yaşamınızda döngüsel bir yinelenmenin olduğunun en belirgin işaretidir. Nereye doğru yöneldiğinizi bilmiyor ama iyi vakit geçirdiğinizi düşünüyorsanız, değirmen taşı üzerinde çok uzun bir süredir bulunuyorsunuz demektir.

Bu döngüden kurtulmak için gün boyunca kendinize şu soruyu sorun;

- Benim şu anda bir yönelişim var mı, yoksa yalnızca hareket mi ediyorum?

Bir işi sürekli olarak ileriye erteleyenler,en azından yapılacak bir işin bu gün yapılmadığının farkındadırlar. Dünü yinelemenin en kötü yanı,geleceğe şevkle bakmayarak hayatta ulaşabileceğimiz en yüksek noktanın gelecekte değil, geçmişte olduğunu itiraf etmemizde yatar. Bu umut veren bir düşünüş biçimi değildir.

Eğer gerçekten yüksek performanslı bir kişi olmak istiyorsanız şu üç etkinliği yerine getirmelisiniz.

1. Geçmişte ve günümüzde, yüksek performanslı insanların ne düşündüklerini ve nasıl hareket ettiklerini öğrenin ve gözünüzde canlandırın.

2. Yüksek performanslı kişiler ne yapıyorsa, siz de onu yapın.

3. Yüksek performanslı insanların kişisel özelliklerini kendinizde geliştirmeye çalışın.

Yüksek performans sürecine ulaşmanın 7 adımı :

Birinci Adım : Gerçeklik Anınız İstenilen Ödülleri Seçme

Yaşantımızın niteliğini yaptığımız seçimler belirler. Seçim yapmak çok önemlidir. Seçiminizi yapın ve geleceğe adımınızı atın. Nereye kadar gideceğinizi ve oraya ulaştığınızda ne istediğinizi belirleyin. Değerli olan şeylerin kolay elde edilemediğini,her zaman iyinin bir miktar kötüyü de içerdiğini bilerek bir yol tutun ve mücadele planınızı buna göre oluşturun.

Gelecek size yaklaşmakta olan "şimdi" lerden başka bir şey değildir. Şimdiyi kaçırırsanız onun hemen arkasında bir tane daha bulunduğundan emin olabilirsiniz. Bu,bugünün işini yarına bırakma anlamına gelir. "Şimdi" denetim noktasıdır. Çünkü ne gelecek ne de geçmiş kontrol edilemez. Ne olduğunu etkileyebileceğimiz tek an şimdiki andır. Her şeyi değiştiren şey şimdidir. Eylem yapabileceğimiz tek anda şimdiki andır. Bu nedenledir ki yüksek performans insanı yoğun bir şekilde şimdiyi yani bugünü yaşar siz de öyle yaşayın.

İkinci Adım : Güç Geliştirme

Hedef koyma en basit görevlerden biridir. Bu, bir şey yapmaya niyetli olmak anlamını taşır. Oysa niyetli olmak değil yapmak önemlidir. Sadece bir şeyin yapılmasını istemek kişiyi gerçek dünyada bir santim bile ilerletemez. Önemli olan sizi ilerletecek güçlerinizi keşfetmeniz ve zorluğun ateşiyle güçlenmenizdir. Karakteri zorluk altında güçlenenler engelleri aşmakta ve üstesinden gelmede kolay yaşamış olanlardan çok daha başarılıdırlar.

Geliştirilmemiş güçlerin keşfinde ve geliştirilmesinde yaratıcılıktan daha önemli bir şey yoktur. İçinizde sizin farkına vardığınızdan çok daha fazlası bulunuyor. Bulun onu.



Üçüncü Adım : Performans İçin Planlama

Gizli güçlerin keşfi ve geliştirilmesi, hedefin gerçekleşmesinde bir araç haline gelir. Hedeflerinize ulaşmak için oluşturduğunuz plan sizi, şu anda bulunduğunuz noktadan istenilen ödüllere götüren yolun haritası olarak görev yapar.

Hedefinizi günlük çabalara dönüştürerek bölmeniz,tüm sürecin altından kalkmaya bir çaredir. Küçük lokmalar almak, koskocaman bir bütünü yutmaya çalışmak kadar aşağılayıcı olamaz. Planınızı hazmedebileceğiniz küçük parçalara böler ve bunu sonuçta önemsemezsiniz gevşemeye başlarsınız bu da sonuçta bir işe yaramaz. Onun için "Tam zamanında görülen iş, insanı bir çok zahmetten kurtarır".

Dördüncü Adım : Planı Uygulamak

Planınızı uygulamaya başladığınızda plan sizin, merkezi odağınız ve amacınız olmalıdır. Ancak böyle olursa tüm enerjiniz,isteğiniz ve çalışmanız hedefinize yönelmiş olur. Bu anlamda konunun esasını eyleme geçmek oluşturur. Pek çok insan plan yapmaktan vazgeçer. Bunun nedeni içinde bulundukları süreçte çözmek zorunda oldukları sorunların olmaması değil, kendilerini eyleme geçmeye hazır hissetmemeleridir. Önemli olan işi denetiminiz altına almak,uygulama bölümüne kendinizi vermektir. Bu noktada şunu unutmayın; "Hedeflere ulaşacağınıza inanmak, başarmanın olanaklı olduğuna inanmaktır".

Beşinci Adım : Sorun Çözme

Hayatta sahip olmaya değer olan şeyler bir takım sorunları da beraberinde getirir. Karşılaşacağınız sorunlara çözüm getirme gereksinimi olmadan ilerlemeniz ve kişisel gelişmenizi sağlamanız olanaklı değildir.

Kendi potansiyelinizi keşfedip geliştirdikçe,yeni karşılaştığınız sorunların sadece kişisel gelişmenizin genişleyen "Gölgesi" olduğunu göreceksiniz. Hayatta başarılı olabilmek için bu yeni kimliğinize bürünün. Yeni kişiliğiniz,eski kişiliğinizin çözemeyeceği sorunları kolaylıkla çözebilecektir.

Unutulmamalıdır ki;

"Sorunlar yolunuza çıkan engeller değil, amacınıza ulaşmak için yaptığınız planın sivriliklerini törpüleyen taşlardır".

Altıncı Adım : Morali Yüksek Tutmak

Yüksek performans sürecinin planlama ve başlangıç evrelerinde moraliniz ve hevesiniz, beklentileriniz nedeniyle hep en yüksek düzeyde olma eğilimindedir. Sorunlar ortaya çıktıkça ve sürecinizin soğuk kara kış dönemine yaklaştıkça moraliniz şiddetli saldırılara uğrayacaktır. Moralinize gereken ilgiyi göstermezseniz, farkına bile varmadan kendi çabalarınızı sabote etmiş olursunuz. Moral yitiminin, sizi kanser gibi sessiz sedasız yiyip bitirecek, sinsi ve sürekli tırmanan bir bela olduğunu unutmayın.

Yedinci Adım : Kişisel Büyüme Planınız (Gelecekle Yarış)

Yeryüzünde bulunma nedenimiz, her şeyi olduğu gibi korumak değil, aksine daha da iyileştirmektir.

Her zaman taşında,o mezarda yatanın yaşamının ne zaman başladığı ve bittiği yazılıdır. Bu iki tarih arasındaki her şey için ise; Yalnızca "Minik bir tire (-)" vardır. Yüksek performans sürecini,işte bu minik trenin içine daha çok şey sığdırmanın bir yolu olarak görebilirsiniz.

Şekil, tirenizin içindeki zaman diliminde, yaptığınız seçimler doğrultusunda neler olacağını gösteriyor. Sağlık ve refah eğrisi doğum anı ile başlar ve ölüm anı ile biter. Arzu ve isteğe bağlı olan hedefler de,doğum anı ile başlar ancak, bitimi ölüm anını beklemez. Ölümü hızlandırabileceği gibi yaşamı uzatabilir de.

Hedef eğrisi inişe geçtikçe inisiyatif ve arzu azalır. İnisiyatif ve arzu nedenli hızlı azalırsa sağlığınız ve refahınızdaki bozulma eğilimi de o denli hızlanır.

Yüksek performans sürecinde dikkat ve çaba gösterilmesi gereken şey. "Daha ileri kişisel büyüme arzusu" denen büyük bir kuvvet yaratmaktır. Ancak bu sayede hızla aşağı inen hedefler eğrisi yeniden yukarıya çekilerek bir roket gibi yeni hedeflere güdümlenebilecektir.

Değerlendirme:

Yazar, yüksek performans sürecini; en iyi insan olmamız için kullanmamızı, böylece hem kendimiz için hem de çevremizdeki insanlar için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı öğrenebileceğimizi, kendi gerçek kimliğini tanımayan bir dost sahibi olacağımıza,kendini tanıyan ve kendine güvenen bir düşmanımız olmasının çok daha güvenli olacağını vurgulamakta ve bunu yüzlerce örnekle kuvvetlendirmektedir.

Sonuç Olarak:

Her birimiz, yaşamın her alanında kendimize tarif ettiğimiz sorumlulukları yerine getirirken zaman zaman değişik nedenlerle güçten düşeriz. Bazen işin kendisi, bazen de iş dışı etkenler bu düşüşe neden olurlar. Bu, zaman içinde yaşanılan olayların birey üzerinde yarattığı erozyondan kaynaklanan bir durumdur.

Böyle anlarda duygular heyecanını yitirir. Hiçbir gerekçe bireyi harekete geçiremez olur ve yaşam tatsızlaşmaya başlar. Bu ortamda; Yüksek performans insanları olarak sunulan öneri ve yöntemleri takip ederek motivasyonu arttırmak,hayatı dolu dolu yaşamak,işinde ve özel yaşamında başarılı olmak takip edilecek en iyi yoldur.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap