Translate

İzleyiciler

15 Haziran 2011 Çarşamba

Kozmik Bağlantı

KİTABIN ÖZETİ :



Yazar ve aynı zamanda ünlü bir astronom olan Carl Sagan’ ın bu kitabındaki ana konu; dünya ve evrenin bir evrim sonucu oluştuğu, evrende dünya dışında da gelişmiş uygarlıkların bulunabileceği ve evrim geçirme olasılıklarının bulunduğudur. Ayrıca bu uygarlıklarla iletişim kurma çalışmalarının gerekliliği ve bu çalışmaların getireceği sonuçlar belirtilmiştir.



Kitap üç kısma ayrılmıştır:



Birinci kısımda yazar, evrenin boyutu hakkında düşündürüp, bir bakış açısı kazandırmaya çalışmaktadır. Evrenin milyarlarca galaksiden oluştuğu, 250 milyar yıldızı bulunan bir galaksinin, bir gezegeninde yaşadığımızı belirtmektedir.



Tarih boyunca insanların dünya dışı uygarlıkların varlığına inandıkları, böylece astroloji ve astronomi bilimlerinin doğduğu ve geliştiği söylenmektedir.



İnsanoğlunun dünya dışı uygarlıklarla ilk ciddi temas kurma girişiminin ABD tarafından fırlatılan Pioneer 10 (Öncü 10) uydusu ile gerçekleştiği ve bu araç vasıtasıyla Jüpiter ve uyduları hakkında detaylı bilgilerin edinildiği belirtilmektedir.



Yazar, insan olmaktan dolayı duyduğumuz kibirin giderilmesinin astronominin pratik faydalarından biri olacağını savunmaktadır. Dünya dışı uygarlıkların hayat formlarının, fizik, kimya, biyoloji, ve diğer bilimsel kanunlarının dünyadakinden çok farklı ve değişik olabileceğini, bu yüzden dünya dışı uygarlıklar hakkında sahip olduğumuz önyargılardan kurtulmamız gerektiğini anlatmaktadır.



İkinci kısım, başta Dünya, Mars ve Venüs olmak üzere, Güneş Sistemi’ nin çeşitli yönleriyle ilgilidir.



ABD‘ nin Mars gezegeninin araştırılması amacıyla uzaya göndermiş olduğu Mariner 9 uydusunun çalışmalarıyla ilgili bazı detaylar bu kısımda bulunabilir.



Örneğin; Mariner 9 uydusunun Mars gezegeninin yörüngesinden Dünya' ya gönderdiği bilgiler doğrultusunda bu gezegenin iklimsel ve jeolojik şartlarının Dünya' nınkine benzediği öğrenilmiştir. Fakat henüz bu gezegende su bulunduğu ispatlanamamıştır. Dolayısıyla Mars’ ta bir hayat belirtisine rastlanamamıştır.



Özellikle Venüs ve Mars gezegenleri bu kısımda dünyamızdaki hayat şartları ile kıyaslanmış ve bu iki gezegende geçmişte veya gelecekte bir hayat formunun bulunma veya yaratılma olasılığı tartışılmıştır.



Üçüncü kısım, diğer yıldızların gezegenlerinde bulunan uygarlıklarla iletişim kurabilme olasılığına ayrılmıştır. Ayrıca iletişim kurulduğu varsayıldığında bu iletişimin getirebileceği iyi ve kötü sonuçlar irdelenmiştir.



Bugüne kadar bu konuda yapılan çalışmalar başarıya ulaşamamış olduğundan, (dünya-dışı bir uygarlıkla bir iletişim kurulamaması) yazar bu kısmı spesifikasyonlara dayandırmıştır. Bilimsel mantığın sınırlarını aşmaksızın spekülasyona girmekten ve bir filozof, sosyolog ya da tarihçi olmamasına rağmen, astronomi ve uzay çalışmalarının felsefe, sosyoloji ve tarihe olan etkileri konusunda görüşlerini belirtmekten kaçınmadığını söylemektedir.



Yazar bu kitabın, toplumun uzay araştırmalarına olan ilgisini biraz olsun arttırmasını amaçladığını belirtmektedir.

kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap