yeni çıkan kitaplar
Nâzım Hikmet’in Fatma, Ali ve Diğerleri
Nâzım Hikmet’in 1952 Moskova’dayken yazdığı, Sovyetler’de “Türkiye’de” adıyla basılıp defalarca sahnelenen Fatma, Ali ve Diğerleri adlı oyunu Türkiye’de ilk kez özel bir baskıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Üç perdelik oyunda oyunda, Türkiye’nin Kore’ye asker gönderme kararına karşı çıkmak, “barış için savaş vermek”, halkı bu konuda bilinçlendirmek üzere kurulmuş Barışı Koruma Derneği’nin içinde ve çevresinde olup bitenler, kısacası savaş karşıtı Türk insanının direnci ve dramı konu ediliyor. Nâzım’ın öbür oyunlarındaki güçlü dramatik yapı, çok kişili doğal diyalog akışı, zehir zıkkım politik eleştiriden toplum sorunlarının kökenine inen dram anlayışı burada da görülüyor.
Nâzım’ın manüskrisinin yanı sıra arşivlerdeki Ekber Babayev çevirileri ve Memet Fuat Arşivi’ndeki Asım Bezirci nüshası dikkate alınarak M. Melih Güneş’in yayına hazırladığı Fatma, Ali ve Diğerleri canlılığını ve güncelliğini koruyor.
Kitap Kurtları İçin 4: Pirenin Yorganı, Karıncanın Rüyası
Yapı Kredi Yayınları, Filiz Özdem’in Kitap Kurtları İçin 4: Pirenin Yorganı, Karıncanın Rüyası adlı kitabını yayımladı.
Editör kitabı tanıtırken; "Filiz Özdem çok özel bir “hayvanlar ansiklopedisi” yazıyor. Artık konu öyle bir yere dayandı ki sonu nereye varacak bilemiyoruz. Karıncalar, arılar, pireler, akrepler, çekirgeler, örümcekler, sinekler, kelebekler. Kimi bizleri üzen, her şeyden bezdiren kimi de hayatımıza renk ve lezzet katan böcekler, olağanüstü yaratıklar...
İnsan kendini pek beğenmiş bir varlıktır, sözü ne kadar yerinde söylenmiş, hatta az bile söylenmiş. Kendini beğenmesi yetmiyormuş gibi yarattığı öykülerde dile gelen hayvanları, bitkileri de yeri geldikçe kendini beğenmişlik girdabına çekmekten geri kalmaz. Filiz Özdem’in kalemiyle dile gelen bilcümle hayvanat gerek ilk üç kitapta gerekse bu dördüncü kitapta (bilerek son demiyorum, devamı var çünkü) öyle allanp pullanıyor ki insanın onlara “hayvan” diyesi gelmiyor.
Emine Bora'nın çizdiği resimlere de baktıkça hayvanların insan özellikleri katılarak canlandırılmasındaki inceliği, güzelliği yazı ile birleştirmek gerektiği çıkıyor ortaya."
Bilimde Arap Baharı
Yapı Kredi Yayınları Genel Kültür Dizisi, Arapların bilim tarihindeki zengin geçmişini anlatan Bilimde Arapların Altın Çağı adlı kitabı yayımladı.
Kitabı editör şöyle tanıyor; "İslamiyetin yayılmasıyla doğan parlak uygarlık kapılarını bilimlere açtı. IX. Yüzyıldan XV. yüzyıla kadar, Yakındoğu’da, İspanya’da, Orta Asya’da ve Mağrip’te âlimler astronomi, matematik, optik, tıp ya da mekanik alanında öne çıktılar. Ortak bir dil olan Kuran dilinin benimsenmesi, bu yedi yüzyıl boyunca İslam coğrafyasının çeşitli yerlerinde araştırmaların devam etmesi, bölgesel ya da dinsel kökenleri epeyce farklı olan âlimlerin çalışmalarının bütününü “Arapların bilimi” başlığı altında toplamamıza yol açıyor. Modern bilime götüren bir destanın içinde yer alan bu âlimler, içinde yaşadıkları çağın sorgulamalarına yanıt veriyorlardı. Danielle Jacquart Arapların bilim tarihindeki bu zengin geçmişini keşfetmemizi sağlıyor.
Fransa’nın ünlü yayınevi Gallimard’ın otuzu aşkın dile çevrilen “Découverte” serisinin Türkçeye mükemmel bir uyarlaması olan “Genel Kültür Dizisi”, fotoğraflarla beslenen özgün içeriği ve özenli basımıyla vazgeçilmez bir bilgi kaynağı. Yapı Kredi Yayınları Genel Kültür Dizisi, tarihten sanata, spordan bilime uzanan yelpazesiyle, insanlığın ve uygarlığın birikimine daha yakından bakmak isteyenlere sesleniyor. Eğlenceli bir bilgi kaynağı olan Genel Kültür Dizisi’nden bugüne kadar 45 kitap yayımlandı."
kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap