Translate

19 Ocak 2012 Perşembe

Modern kütüphaneler okurlarla buluşuyor

Modern kütüphaneler okurlarla buluşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı yaklaşık 30 yıl önce yürürlüğe giren halk kütüphaneleri ile ilgili mevzuatın güncelliğini yitirmesi üzerine, yönetmelikte güncelleme yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bakanlığın teknolojide yaşanan gelişmelere uygun olarak hazırladığı yeni ''Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği'' 11 Ocak'ta resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Halk kütüphanelerinin her türlü bilgi teknolojisinden yararlanmasının alt yapısını oluşturan yeni mevzuat çalışması ile okurların elektronik bilgi ve e-devlet uygulamalarına erişebilmeleri için de ücretsiz internet hizmeti verilmeye başlandı.
Yurttaşların sadece TC kimlik numarasını gösteren belge ile kütüphanelerden ödünç materyal alabilmelerini sağlayan bu değişiklik aynı zamanda ilk defa merkezi üyelik kavramını da getirmiş oldu.
Yeni uygulamayla aynı zamanda okurlar ödünç aldıkları materyali farklı bir il halk kütüphanesine iade edebilme kolaylığına kavuşmuş oldu. Kütüphane kullanıcılarına ait bilgilerin güvenliğini de dikkate alan yönetmelikte güvenlik hususu da ilk defa yasal güvence altına alınmış oldu.
Halk kütüphanelerinin engelli, hasta, yaşlı ve eve bağımlı kişiler ile ev kadınları gibi özel gruplara da hizmet sunmalarını zorunlu hale getiren 28170 sayılı ''Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği'' ayrıca kütüphane açma, bina, personel, donanım gibi konularda uluslararası ilke ve standartlara da ilk defa yer verdi.
Halkla ilişkilere yönelik yöntemlerin uygulaması zorunluluğunu da getiren yönetmelik aynı zamanda personelin niteliğini yükseltmek amacıyla kütüphanelerde staj, hizmet içi eğitim ve gönüllü çalışma gibi talepleri de hüküm altına almış oldu.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap