Translate

8 Ocak 2012 Pazar

"İmbat Serinliği" Halikarnas Balıkçısı" dizisinin son kitabı (Bütün Eserler 22)

İmbat Serinliği

Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan büyük yazın ustası, araştırmacı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın doğumunun 112.ci yıldönümünde hayranlarından Şadan Gökova'nın derlediği konuşmaları "İmbat Serinliği" adıyla Bilgi Yayınları tarafından "Halikarnas Balıkçısı" dizisinin son kitabı (Bütün Eserler 22) olarak yeniden basıldı.
Şadan Gökovalı; “20. yüzyılın önemli iletişimcilerinden CBS ‘Newscaster’ı Walter Cronkite ‘Why in the World’ (Dünyada Niçin) adlı haber programının hazırlıklarını sürdürürken, ‘Salt sözcüklerin gücüyle kitleleri büyüleyebilecek konuşmacılar arıyorum’ demişti. Bunun ne anlama geldiğini, dünyada böyle konuşmacılar olup olmadığını uzun uzun düşünmüştüm. Bizden, Balıkçı gelmişti aklıma” diye anlatıyor. Şadan Gökovalı bu kitabı, Reklam Prodüksiyon adına İzmir Radyosu’nda “Halikarnas Balıkçısı’ndan Merhaba” dizisinde 60’lı yılların sonunda yaptığı konuşmaların metinlerini derleyip doğumunun 112. yıldönümünde, sevenleri adına Balıkçı’ya bir yaşgünü armağanı olarak sunuyor.

Cevat Şakir Kabaağaçlı


Halikarnas Balıkçısı (asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı), 17 Nisan 1890'da doğdu. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi'nde, ortaöğrenimini Robert Koleji'nde yaptı (1904). Oxford Üniversitesi'nde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi. İstanbul'a dönünce Resimli Ay, İnci vb. dergilerde yazılar yazdı, kapak resimleri ve süslemeler yaptı, karikatürler çizdi (1910-1925).
Cumhuriyetten sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden üç yıl kalebentlikle Bodrum'a sürüldü. Cezasının son yarısını İstanbul'da çektikten sonra yeniden döndüğü Bodrum'da kaldı; Anadolu ve Akdeniz kültürünün tanınması için çalıştı, kapsamlı araştırmalar yaptı. Araştırma sonuçlarını denemeleriyle dünya okuruna sundu. Serveti Fünun, Cumhuriyet ve daha sonra Demokrat İzmir gibi dergi ve gazetelerde yazdığı yazı, hikâye ve romanlarla uluslararası bir üne ulaştı. Hedefi Yunan uygarlığının kökeninin Anadolu uygarlığı olduğu düşüncesini yaygın-laştırmaktı. Bodrum’un uluslararası düzeyde tanınmasını sağladı. Neredeyse Bodrum’la özdeşleşti; bu nedenle, Bodrum’un eski adı Halikarnassos’tan kaynaklı, “Halikarnas Balıkçısı” adıyla anıldı.
1947'de İzmir'e yerleşen Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973'te bu kentte öldü. Çok sevdiği Bodrum'a gömüldü. Halen Anadolu ve Akdeniz kültürü araştırmalarına kaynak oluşturan eserleri, Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanmaktadır:
Aganta Burina Burinata (roman), Turgut Reis (roman), Mavi Sürgün (otobiyografi), Merhaba Anadolu (deneme), Uluç Reis (roman), Düşün Yazıları (deneme), Ötelerin Çocukları (roman), Anadolu'nun Sesi (deneme), Altıncı Kıta Akdeniz (deneme), Deniz Gurbetçileri (roman), Ege'den Denize Bırakılmış Bir Çiçek (öykü), Gençlik Denizlerinde (öykü), Sonsuzluk Sessiz Büyür (deneme), Anadolu Efsaneleri (deneme), Anadolu Tanrıları (deneme), Hey Koca Yurt (deneme), Parmak Damgası (öykü), Çiçeklerin Düğünü (öykü), Dalgıçlar (öykü), Arşipel (deneme), Bulamaç (roman), Denizin Çağırışı (çocuk-öykü), Gülen Ada (çocuk-öykü), Yol Ver Deniz (çocuk-öykü), İmbat Serinliği (radyo konuşmaları).
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap