Translate

8 Ocak 2012 Pazar

Feminizm Herkes İçindir/Tutuklu Politika Türkçe

'Feminizm Herkes İçindir'

Bell Hooks'un yazdığı, Aysel Yıldırım, Berna Kurt, Ece Aydın, Şirin Özgün'ün Türkçeye kazandırdığı "Feminizm Herkes İçindir/Tutuklu Politika" kitabı, BGST Yayınları tarafından Ocak 2012'de yayınlandı.
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu(BGST) yayınlarının çabasıyla dilimize çevrilen kitap, kimsenin kimseye hükmetmediği, eşit, özgür ve adil bir dünya yaratabilmek için herkesi ve her kesimi feminizme yaklaşmaya; "Yaklaşın, şunu göreceksiniz: Feminizm herkes içindir” şiarıyla çağırıyor.
“Feminizm Herkes İçindir”de Bell Hooks, popüler kültürde ve medyada feminizm hakkında üretilen yanlış tanımların üzerine gidiyor. Feminizmin yalnızca “erkek karşıtlığı” olduğu yönündeki önyargıları kırmayı amaçlıyor. Feminizmin, “cinsiyetçiliği, cinsiyetçi sömürüyü ve baskıyı sona erdirmeye çalışan bir hareket” olduğunu hatırlatıyor. Bell Hooks, kadın dayanışmasını hayata geçirebilmek için kadınlar arasındaki iktidar ilişkilerini tartışmaya açıyor ve erkekler kadar kadınları da cinsiyetçi pratikleriyle yüzleşmeye davet ediyor. Feminizmi ırk, sınıf ve etnisite bağlamında yeniden ele almayı öneriyor” sözleriyle kitabı tanıtıyor.

E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

1 yorum:

  1. "Feminist doğulmaz, feminist olunur. İnsan yalnızca kadın olarak doğma imtiyazına sahip olduğu için feminist politikanın savunucusu olmaz. Siyasi tavır alışların tümünde olduğu gibi, kişi feminist politikaya tercih ve eylem yoluyla inanır. Kadınlar cinsiyetçilik ve erkek tahakkümü meselesini konuşmak amacıyla ilk toplanmaya başladıklarında, kadınların da tıpkı erkekler gibi cinsiyetçi düşünce ve değerlere inanacak şekilde toplumsallaştırıldıklarını biliyorlardı. Aradaki fark, erkeklerin cinsiyetçilikten daha fazla yarar görmeleri ve bu yüzden de ataerkil imtiyazlarından vazgeçmeye pek niyetli olmamalarıydı, o kadar. Biz kadınların ataerkiyi değiştirebilmemiz için önce kendimizde bir değişimden başlamamız gerekliydi; bilincimizi yükseltmemiz gerekiyordu." Bu bilince sahip olabilmek için de yalın ve anlaşılır bir dili olan, feminizmi genel bir çerçeve olarak ele alan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum, ben çok beğendim. :)

    YanıtlaSil

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap