Translate

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Bugün yine bir kitap yargılandı

'Yumuşak Makine'' kitabının çevirmeni Namık Süha Sertabipoğlu ve yayınevi sahibi İrfan Sancı'nın ''müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etme'' suçlamasıyla yargılanmalarına başlandı.
Kitap
Yargılanan Kitaplar- İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Namık Süha Sertabipoğlu, İrfan Sancı ve avukatları katıldı.
Sanık Namık Süha Sertabipoğlu, savunmasında, dava konusu kitabın yabancı bir yazara ait olduğunu, aslına uygun olarak çevrildiğini, kitabın ve yazarının dünyaca tanındığını söyledi.
Kitabın İngiliz Filoloji bölümlerinde ders kitabı olarak okutulduğunu ifade eden Sertabipoğlu, ''Ben atılı suça aracılık etmek amacıyla bu suçu işlemedim, ben porno çevirmeni değilim, dünya edebiyat tarihinde kitap, anti edebiyat olarak geçer, burada alışılmışın dışında bir tarz kullanılarak aykırı bir edebiyat unsuru benimsenmiştir. Bu kitabın içeriğinin cinsel içerikli olduğu kanısında değilim. Edebiyat eserine müstehcenlik gözüyle bakılmasını aykırı buluyorum. Beraatimi talep ediyorum'' dedi.
Sanık İrfan Sancı savunmasında, çevirmenin değil, bir kuşağın yargılandığını öne sürerek, eserin alışılmış üslubun dışında yerleşik edebiyat kalıplarına uymayarak kes-yapıştır yöntemi ile bir üçleme olarak yazıldığını, ''Yumuşak Makine'' kitabının da bu üçlemenin ilk kitabı olduğunu belirtti.
Kitabı yetişkinler için yayımladıklarının çok açık olduğunu dile getiren Sancı, kitabın çocuklara yönelik bir kitap olmadığını vurgulayarak beraatini talep etti.
Sanık Namık Süha Sertabipoğlu'nun avukatı Canan Cihan, müvekkilinin savunmasını aynen katıldığını, söz konusu eserin atılı suç unsurlarını taşımadığını söyledi.
Sanık İrfan Sancı'nın avukatı Adem Sakal da suçlamayı kabul etmeyerek, yapıtın edebi eser niteliği taşıdığını ve çağdaş dünyada okullarda edebiyat eseri olarak okutulduğunu dile getirdi.
Hakim Oktay Açar, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, SEL Yayıncılık tarafından Süha Sertabiboğlu tarafından Türkçe'ye çevrilen William S. Burroughs adlı yazar tarafından kaleme alınan ''Yumuşak Makine'' adlı eserde eşcinsel ilişkilere yer verildiği, bu yer vermenin kısa anlatımlardan uzaklaşarak ilişkinin detayına, şekline kadar yer verildiği belirtiliyor.
İddianamede, kitapta asıl ağırlığın cinselliğe yöneltilmiş olduğu, kitabın toplumun ahlak yapısıyla bağdaşmadığı, bu hali ile müstehcen bulunduğu kaydediliyor.
Sanıklar Namık Süha Sertabipoğlu ve İrfan Sancı hakkında ''müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek'' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap