Translate

İzleyiciler

18 Kasım 2011 Cuma

Uğur Pişmanlık - Edebiyatımızda Radyolar

Tarsus’tan yayın yapan ve 8 yıldır çıkan Aratos dergisi yeni yayınlarla kültür yaşamına katkılarını sürdürüyor. Aratos dergisi son 5 yıldır ise okurlarına sunduğu Tarsus tarihi ve kültürünü işleyen yayınlarına bir yenisini daha ekledi.

Aratos dergisi kurucusu ve yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın derlediği Edebiyatımızda Radyolar adlı kitap yayınlandı. Aratos dergisi Kültür Dizisi’nin 23. kitabı olarak çıkan Edebiyatımızda Radyolar çalışmasına, TRT Ankara Radyosu program yapımcısı ve sunucularından Hafize Okan da bir yazı ile katkıda bulundu.

Kitabın ilk bölümünde Uğur Pişmanlık’ın TRT’nin Radyo/vizyon dergisinde yayınlanan “Çocukluğumun Radyolu Günleri” adlı çalışması ve anılarda radyo yazıları yer alırken, ikinci bölümde ise, radyonun edebiyata yansıyan metinlerinden seçkiler bulunuyor.

Uğur Pişmanlık, Edebiyatımızda Radyolar kitabının sunuş kısmında, “Cumhuriyetten günümüze radyoda edebiyatın bir yeri ve önemi vardı hiç kuşkusuz. Ya Edebiyatımızda radyoların yeri neydi?” diye sorarak kitaba ve radyoya dair şunları söylüyor:
“Bugün her ne kadar, televizyon, video, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojinin gelişmiş bu iletişim aygıtları giderek günlük yaşamda daha fazla yer işgal etmeye başlamışsa da, radyo hem varlığını sürdürüyor hem de internet ve uydu dalgaları aracılığıyla bilgisayar, müzik çalar (mp3), cep telefonu gibi cihazların içinde kendine çoktan yer buldu ve varlığını bunlar aracılığıyla da ortaya koyuyor.

Buradan başlayarak, şiir, öykü ve roman gibi edebiyatın çeşitli türlerinde yer alan radyoyla ilgili satırlardan tadımlık bölümler sunacağız.
Göreceksiniz ki, edebiyatta da olduğu gibi radyo günlük yaşamımızın uzağında değil, aksine acılarımızın, sevinçlerimizin, kaygı ve umutlarımızın kimi zaman tam da orta yerinde bazen de yanı başımızda tüm gerçekliğiyle durmaktadır.

İşte bu çalışmada ülkemizde radyo yayınlarının başladığı 1930’lardan ve daha çok da radyo alıcılarının yaygınlaştığı 1950 yılı sonrasında Yaşar Kemal’den, Nazım Hikmet’e, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan, Orhan Kemal’e, Can Yücel’den, Bekir Yıldız’a ve Naim Tirali’ye kadar edebiyatımızın şiir, öykü ve roman gibi temel alanlarındaki yapıtlarda, radyolara ilişkin metinlere yer veriyoruz.

Gerek usta şair ve yazarlar gerekse genç şair, öykücü ya da romancılarımızın yapıtlarında, yüz yılın önemli araçlarından radyo nasıl bir yer buluyor, ona nasıl bir anlam yükleniyor?

Edebiyatımızda radyolar çalışması da, edebiyatın çeşitli dalga boyu ve frekanslarında gezinerek yazılı metinlerin satır aralarında radyo, insan ve hayat ile anılar, anlatılar arasındaki ilişkilerin ve çelişkilerin izlerini sürüyor.

İsterseniz radyonuzun ayarını değiştirip, ibreyi bir orta Anadolu türküsü söyleyen istasyonlardan birine ayarlayın ve siz bir yandan müziğin ezgilerini dinlerken biz de size iyi okumalar dileyelim.”
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap