Translate

20 Şubat 2012 Pazartesi

Van'a adanan kitap: Aydınlanan Yollar, Kardelen Öyküleri

Prof.Dr. Zehra İpşiroğlu'nun Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin desteğiyle Van bölgesinde inanılmaz koşullarda okuma savaşımı veren kız çocuklarının öykülerinin anlattığı "Aydınlanan Yollar, Kardelen Öyküleri" kitabı Cumhuriyet Yayınları'ndan yeni çıktı.

Son yıllarda Almanya ve Türkiye'de özellikle çocuklara yönelik araştırma yapan, bilim kadını Prof.Dr. Zehra İpşiroğlu'nun Kardelen Öyküleri Van halkının geleceğine omuz vermek için çarpan yüreğinize yol gösterebilecek bilgi ve değerlendrmeleri içeriyor. Deprem öncesi okuma savaşı veren kızların bugün çağdaş, sürdürülebilir desteğe ivedilikle çok daha ihtiyaçları olduğunun farkında olanlar için bu kitap önemli bir kaynak olacaktır.
İçeriğin önemi bir yana Zehra İpşiroğlu'nun dil ve edebi birikimi de öykülere güzellik, zenginlik katıyor.  


Zehra İpşiroğlu Van üzerine gözlem ve düşüncelerini şu sözlerle paylaşıyor;

 
 "Deprem öncesi Van: İnanılmaz koşullarda okuma savaşımı veren kızlar... Ve bitmeyen hayalleri... Gün gelecek feodal yapılanma, töre ve şiddet kıskacından kurtulacaklar... Gün gelecek hemşire, güvenlik görevlisi, avukat, öğretmen olarak bir sonraki kuşağa da yepyeni kapılar açacaklar. Onlar bu uzun yürüyüşün daha başlangıcındalar... Ama anneleri var arkalarında, anneanneleri var ve eril koşullanmışlığın kıskacından yavaş yavaş çıkma savaşımı veren ağabeyleri ve babaları ve onları destekleyen kadın örgütlenmeleri... Yolun daha başındalar ama umut ve yaşam dolular... Çünkü onlar yaşanan dönüşümün öncüleri. Yıllardır kadınlara karşı ayrımcılığın ve şiddetin kalkması için bir savaşım veriliyor bu bölgede. Gönül isterdi ki zaman içinde farklı politik duruşlar olan dernekler, kadın hakları mücadelesinde daha yapıcı bir işbirliğine girebilsinler. Çünkü ancak mutlak bir dayanışma ve örgütlenme, bu bölgede uzun sürede bazı şeylerin değişmesini sağlayabilir".

E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap