Translate

31 Mayıs 2014 Cumartesi

Sıradışı Hikayesiyle 'Çay'


Çayın 91 yıllık sıradışı hikayesi
Çay paralarıyla okullarını bitiren, çay paralarıyla düğününü yapan Doğu Karadenizli çocukların anıları ile harmanlanan "Çaylar Şirketten" isimli kitapta çayın 91 yıllık sıradışı hikayesi yer alıyor.
 
Mehmet Efendi, Zihni Derin Çay Fabrikası’nın kadrolu çay işçisiydi. Dürüst, mert, çalışkan erdemli ve namuslu. Emekli olana kadar çalıştığı her gün alın terini akıttı. Helâlinden kazandıklarıyla büyüttü çocuklarını.

Emeğini yüreğine yüklediği bu şehirde yalnızdı. Her sabah çalar saatten önce uyanırdı. Unutmuştu çocuklarının gülüşünü... Sabahın erken saatlerinde, yağmurda, soğukta, karda sessizce düşerdi
yollara. Bütün ömrünü tüketmişti Zihni Derin’in Dağbaşı yollarında... Ailesine ve onuruna düşkündü. Taşıdığı bu ağır yüke daha fazla dayanamayan o güzel yüreği, bir gün duruverdi...

Karadeniz’de kadın olmak da zordu. Meryem hanım, karnında bebek, sırtında çay sepeti... Bütün canlılardan önce kalkar, çıkardı yola. O da bir çay emekçisiydi. Genç yaşta ellerinde nasır, ayaklarında romatizma. Ama yüreği hep sıcak kaldı.

Çilekeş Karadeniz kadını Meryem ile Rize’deki Çay Fabrikası’nın kadrolu işçisi Mehmet’in oğlu Remzi Kazmaz, yıllar sonra çayın kitabını yazdı. Çay paralarıyla okullarını bitiren, çay paralarıyla düğününü yapan Doğu Karadenizli çocukların anılarının harmanlandığı “Çaylar Şirketten” isimli kitapta, geçmişi Cumhuriyet’le yaşıt çayın Türkiye’deki 91 yıllık sıradışı hikayesi yer alıyor.

Avukat Remzi Kazmaz’ın babası Mehmet, annesi Meryem ile Karadeniz’in emekçi kadınlarına hediye ettiği kitabı, Çivi Yazıları Yayınevi’nden 1 Haziran’da çıkıyor.

E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap