Dilbilimci Derek Bickerton ‘Âdem’in Dili’nde, dilin nasıl evrimleştiğini araştırarak, insan olmanın anlamı konusunda lisanın neden kilit öğe konumunda olduğunu irdeliyor. Dilin, dik yürümek ve kavrayıcı başparmaklar gibi evrimsel bir adaptasyon olduğunu söyleyen Bickerton, çalışmasının merkezine, burada ne tür bir evrimin söz konusu olduğu sorusunu yerleştiriyor. Yazar, dilin, çevresel şartları kendi gereksinimlerimize uydurmamazın bir parçası olduğunu belirtiyor ve yaklaşık iki milyon yıl geriye giderek, insanı vahşi doğada bir araya getirip onu güçlü kılan özgül bir iletişim sisteminin nasıl inşa edildiğini araştırıyor.
yani ne diyor bickerton? beynimiz büyüdüğü için dile sahip olmadık, dili icat ettikten sonra beynimiz büyüdü. ve evet, dil sahibi olmamızın başlangıç noktasının leşçillik olduğunu belirtiyor; diğer leşçillerle vahşi bir rekabete giren atalarımız, yeterli sayıda adam toplayabilmek için yeni bir iletişim sistemi yaratmıştır diyor. yani “kartal geliyor saklan!” ya da “yılan var kaç!” gibi o anı ve yeri belirten bir iletişimin dışına çıkabilen, farklı bir zamanla ya da mekanla ilgili bilgi aktarabilen yeni bir iletişim sistemi.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap