Translate

1 Mart 2016 Salı

''Spor, Müzik ve Çay''... Dünyaca Ünlü Yazarların Günlük Alışkanlıkları


Stephen R. Covey'in çok satan kişisel gelişim kitabı, etkili insanların günlük alışkanlıklarına değiniyor.
 
''Spor, Müzik ve Çay''... Dünyaca Ünlü Yazarların Günlük Alışkanlıkları
İlk olarak 1989 yılında yayınlanan, ülkemizde de Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı adıyla yayınlanan kitap, bugüne kadar 15 milyon kopyanın üzerinde sattı.


2002 yılında Forbes Dergisi tarafından, Yönetim Alanında Yazılmış Tüm Zamanların En İyi 10 Kitabından Biri ilan edilen kitapta, başlığından da anlaşıldığı üzere dünyayı derinden etkileyen insanların günlük alışkanlıklarına değiniliyor, okurlara bir takım açılımlar sunuluyor.


Kitapta geçen etkili insanlardan bazıları da, elbette yazarlar...
Haruki Murakami
 
''Spor, Müzik ve Çay''... Dünyaca Ünlü Yazarların Günlük Alışkanlıkları
Sosyal bilimler fakültelerini kapatma kararı alan Japonya hükümetinin, bu karar üzerine tekrar düşüneceğini umut ediyoruz. Çünkü bu ülke, 20. yüzyıla Haruki Murakami gibi bir büyük edebiyatçıyı hediye etmiş, büyük bir kültürün devamı.

1949, Kyoto doğumlu Murakami, 1987 yılında yayınlanan ve 16 dile çevrilen İmkansızın Şarkısı adlı romanıyla uluslararası üne kavuştu. 2004'ten bu yana Türkçe'ye de çevrilen romancının bir diğer popüler romanı da Zemberekkuşu'nun Güncesi.
...günlük alışkanlıklarına gelecek olursak;
Haruki Murakami bir roman üzerine çalıştığı dönemlerde, sabah 4'te iş başı yapıyor.

Beş ya da altı saatlik bir çalışmanın ardından, 10 kilometre koşuyor ya da 1500 metre yüzüyor. Bazen de ikisini birden yapıyor. Biraz kitap okuyor, biraz müzik dinliyor, saat 9'da yatağa gidiyor. Bu rutini çalışma dönemi boyunca gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Rutin hareket etmenin bir çeşit odaklanma, hipnotize olma biçimi olduğunu iddia ediyor Haruki Murakami. Ancak rutine 1 yıla yakın bir süre devam etmenin de fiziksel ve ruhsal bir kuvvet gerektirdiğine, bu yüzden de roman yazmanın aslında bir 'hayatta kalma antrenmanı' olduğuna dem vuruyor.
Stephen King
 
''Spor, Müzik ve Çay''... Dünyaca Ünlü Yazarların Günlük Alışkanlıkları
1947, Portland doğumlu edebiyatçı, özellikle korku ve bilimkurgu dallarında verdiği ürünlerle 20. yüzyıla damgasını vuran isimlerden biri oldu.

2002 yılında kendini tekrar ettiğini düşündüğü için yazarlığı bıraktığını açıklayan Stephen King, daha sonra beyazperdeye de aktarılan Yeşil Yol ve Esaretin Bedeli romanları ile yalnızca edebiyatçıları değil, birçok sanat disiplinini etkilemeyi başardı.

1982 yılında başladığı, 2005 yılında sona eren Kara Kule serisi ile de ününe ün katmış olan King uluslararası ödüllere aşina, New York Times'ın en çok satanlar listesinin de gediklisi bir romancı.
...peki gün içinde ne yapıyor Stephen King?
Sabah 8'de bir bardak çay ile güne başlıyor Stephen King.


08.00-08.30 arası evin herhangi bir köşesinde yalnızca sessiz oturup çayını yudumladığını, daha sonra çalışmaya başladığını söylüyor. Çalışma köşesinde vitamin haplarını bulunduruyor, müziğin sürekli açık olduğunu, eskiz kağıtlarının da düzenli bir şekilde masasının üzerinde durduğunu belirtiyor.

Tüm bunları her gün, aynı düzenle yapmanın beyne ''Az sonra rüya görmeye başlayacaksın.'' demenin bir yolu olduğunu söylüyor. Aynı Haruki Murakami'nin yaptığı 'hipnotize olma' benzetmesi gibi :)
Franz Kafka
 
''Spor, Müzik ve Çay''... Dünyaca Ünlü Yazarların Günlük Alışkanlıkları
1883'te Prag'da doğan Franz Kafka, oldukça erken gelen ölümüne rağmen (1924-Viyana) dünya edebiyatında büyük etki bırakmış, 20. yüzyılın tartışmasız en mühim isimlerinden biri.


Tüm eserlerini Almanca yazan modernist romancının en ünlü eserleri Babaya Mektup,DavaŞato ve tabii ki ilk cümlesini hepimizin ezbere bildiği Dönüşüm:

''Bir sabah tedirgin düşlerden uyanan Gregor Samsa, devcileyin bir böceğe dönüşmüş buldu kendini.''

...peki Franz Kafka ne yapar, nasıl yaşardı?
Zadie Smith'in yazdığı biyografisinden anlaşılan, Franz Kafka'nın normalde bir insanın dayanamayacağı kadar ağır bir tempoya sahip olduğu...


Sabah 8.30'da kalkıyor, kahvaltıyı atlayıp öğlen 2.30'a kadar çalışıyormuş Franz Kafka. 2.30-3.30 arasını günün onun için ilk öğünü olan öğle yemeği ile geçiren romancı, 7.30'a kadar öğlen uykusuna yatıyormuş.

Uyandıktan sonra biraz spor yapıp, ailesiyle akşam yemeğine oturuyormuş. Akşam 11'de yeniden çalışmaya başlayan Franz Kafka, Zadie Smith'in kitabında geçen Louis Begley alıntılarına göre; 'gittiği yere kadar gidiyormuş'.


Bazen sabah 6'ya kadar masa başından kalkmıyor, sonra 2-2buçuk saat daha uyuyup rutinine devam ediyormuş...
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap