Translate

12 Temmuz 2012 Perşembe

"Hayatın Rengi Gökkuşağı" İnsan öyküleri

İnsan öyküleriyle Türkiye'nin halleri

Celal Başlangıç'ın yeni kitabı "Hayatın Rengi Gökkuşağı", Everest Yayınları'ndan çıktı. Kitapta "Sinemacılar, Tiyatrocular, Müzisyenler", "Gazeteciler, Foto Muhabirleri, Belgeselciler", "Çizgiler, Desenler, Değerler" başlıkları altında 44 "insan öyküsü" yer alıyor.
Yılmaz Güney aramıştı bir gün. Önemli bir konuyu görüşmek istiyordu. Yeni çevirmişti Umut filmini Yılmaz. Çok başarılıydı. Herkes kıskanmıştı. Geçmişini karıştırmak istiyorlar, aleyhinde kampanyalar yürütüyorlardı.
Buluştuklarında “Kardeş” dedi, “Benim için çok önemli olan bir sorun var. Bizim film Cannes’e seçildi.”
Çok sevinmişti bu habere Arif. Önce kadehleri tokuşturdular şerefe. Ama bir sorun vardı. Filmi yurtdışına çıkartamıyorlardı.
İsveç’ten yeni dönmüş, gazeteciliğe başlamıştı yeniden Arif. Bu konuşmadan sonra Umut filmini yurtdışına götürecek birini aramayı iş edinmişti. Ama bulamadı.
İşte tam o sırada çalıştığı Günaydın ve Saklambaç gazeteleri adına Cannes Film Festivali’ni izleme görevi verildi Arif’e.
Koydu Umut’u bir valize. Bütün riskleri göze alıp dayandı Yeşilköy Havaalanının gümrük kapısına. Uçağın önüne gelince bir baktı Umut’un olduğu valiz uçağın kargo bölümüne doğru gidiyor.
Havaalanının terasında da Yılmaz Güney bütün film ekibiyle el sallıyordu Arif’e…
Celal Başlangıç’ın yeni çıkan kitabı Hayatın Rengi Gökkuşağı, Arif Keskiner’in, nam-ı diğer “Çiçek Arif”in Yılmaz Güney ve Umut filmiyle ilgili bu öyküsüyle başlıyor.
Celal Başlangıç, yakın dönem Türkiye tarihini portreler, yani “Hayat röportajları” üzerinden yazmaya “Hayata Söylenmiş Şarkılar”dan sonra “Hayatın Rengi Gökkuşağı” ile devam ediyor.
“Hayatın Rengi Gökkuşağı”nda; sinemacı, tiyatrocu, müzisyen, gazeteci, foto muhabiri, belgeselci portreleri aracılığıyla; tanıdığımız, bildiğimiz ya da ilk kez tanışacağımız insanların “hayatlarıyla yaptıkları tanıklıklar” üzerinden Türkiye’nin ve Türkiye’de yaşamanın halleri anlatılıyor.
Başlangıç’a göre ‘Hayatın Rengi Gökkuşağı’nda yer alan portrelerin toplamı bir yandan yaşadığımız çağın, diğer yandan da yaşadığımız coğrafyanın aracısız tanıklığı. Kişisel çabaları, düşleri, hayal kırıklıkları, yetenekleri, yaptıkları yani yaşadıklarıyla tam 44 insanın öyküsü yer alıyor kitapta. Başlangıç'ın deyimiyle 'hayat röportajları'. Başlangıç'ın bu çerçevede insan öykülerini derlediği ilk kitabı ise ‘Hayata Söylenmiş Şarkılar’dı.  48 insanın öyküsünü ‘Ustalar, Şefler, Ölümsüzler’, ‘78’liler, 68’liler ve Daha Gençler’, ‘Renkler, Farklılıklar, Zenginlikler’ bölüm başlıkları altında toplamıştı. Ayşe Nur Zarakolu’dan başlayan, Mihri Belli’ye, Nihat Sargın’a, Ruhi Su’ya,  Sait Faik’e, Vedat Türkali’ye, Ahmet Piriştina’ya, Deniz Kavukçuoğlu’na, İsmet Öztürk’e, Mustafa Yalçıner’e, Fethiye Çetin’e, Hrant Dink’e, Raffi Hermon’a, Sarkis Çerkesyan’a, Sarkis Seropyan’a uzanan bir çizgide anlatmıştı kahramanlarını; hayalleri, idealleri, varoluş süreçleri, hayata karşı duruşları, adanmış ömürleriyle. Yine aynı çizgide süren Hayatın Rengi Gökkuşağı’nda da ‘Sinemacılar, Tiyatrocular, Müzisyenler’, ‘Gazeteciler, Foto Muhabirleri, Belgeselciler’, ‘Çizgiler, Desenler, Değerler’ başlıkları altında topluyor bu kez kahramanlarını. Engin Yörükoğlu’ndan Ercan Kesal’a, Mazlum Çimen’den Mümtaz Sevinç’e, Reis Çelik’ten Yaşar Seyman’a, Ara Güler’den Enis Rıza’ya, Fikret Otyam’dan Selçuk Erez’e doğru açılan geniş bir yelpazede insanları bildiğimizin ötesindeki yanlarıyla da tanıma olanağı sunuyor bize. Tabii bir de adını sanını hiç duymadığınız insanların ilginç öykülerine tanıklık ettiriyor.
Başlangıç üçleme olarak planladığı 'hayat' röportajlarının sonuncusunun hazırlıklarının ise sürdüğünü söylüyor.

Hayatın Rengi Gökkuşağı'nda yer alan portreler:
I.    Sinemacılar, Tiyatrocular, Müzisyenler: Arif Keskiner, Engin Yörükoğlu, Ercan Kesal, Erkan Yücel, Haldun Dormen, Haluk Levent, Haluk Ünal, İberya Özkan, Lilith, Mazlum Çimen, Mehmet Esen, Mümtaz Sevinç, Oktay Güzeloğlu, Rahmi Dilligil, Reis Çelik, Sema, Semir Aslanyürek, Tuncer Necmioğlu, Vecdi Sayar, Yaşar Seyman.
II.    Gazeteciler, Foto Muhabirleri, Belgeselciler: Ali Öz, Ara Güler, Enis Rıza, Ergun Hiçyılmaz, Fikret Otyam, Güneş Karabuda, Hama Hammami, Hasan Şenyüksel, Nedim Hazar, Özcan Yurdalan.
III.    Çizgiler, Desenler, Değerler: Refika, Mehmet Soyer, Meliscan Melisanda Sezer, Osman Erkut, Özer Baysaling, Özer Ergül, Selçuk Erez, Sibel Kilimci, Şule Takmaz Nişancıoğlu, Şerafettin Kaya, Vural Öger, Yunus Tonkuş, Zinnur Taygan.

Hayata Söylenmiş Şarkılar’da yer alan portreler:
I.    Ustalar, Şefler, Ölümsüzler: Ayşe Nur Zarakolu, Eflatun Nuri, Emil Galip Sandalcı, Mihri Belli, Nihat Sargın, Rıfat Ilgaz, Ruhi Su, Sabahattin Ali, Sait Faik, Süleyman Üstün, Vedat Türkali.
II.    78’liler, 68’liler ve Daha Gençler: Abdullah Yılmaz, Adnan Önder, Ahmet Piriştina, Alaaddin Dinçer, Asım Arslan, Atilla Keskin, Babür Kuzucuoğlu, Celalettin Can, Cüneyt Kafkas,  Deniz Kavukçuoğlu, Erdoğan Aydın, Fikret Karacan, Hakkı Zariç, İsmet Öztürk, Mahmut Ocaklı, Mehmet Sönmez, Mustafa Yalçıner, Muzaffer Erdoğdu, Ragıp Zarakolu, Sefer Selvi, Selçuk Polat, Süha Tuğtepe, Zeki Kırdemir, Zihni Çetiner.
III.    Renkler, Farklar, Zenginlikler: Feryal Kaya, Fethiye Çetin, Giovanni Scognomilla, Habib Gerez, Hrant Dink, Hrantik Topakian, Mustafa Olpak, Peter Hristoff, Raffi Hermon, Sarkis Çerkezyan, Sarkis Seropyan, Vedat Tüten.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap