Tam adıyla Muhyiddin Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabi et- Tai El- Hatim aynı zamanda Şeyhü'l Ekber olarak da anılan bir kişidir. 28 temmuz 1165 tarihinde günümüz İspanya’sında doğmuştur. Ünlü bir İslam düşünürü, yazar, şair ve mutasavvıftır. Ailesi Arap Tayy kabilesinin bir üyesiydi.
Bu kabilenin Arap olması
nedeniyle kendisi de İbn Arabi şeklinde tanınmıştır. Genel olarak yakınları hakkında fazla bilgi yoktur fakat tasavvufi bilgilere sahip kişilerin olduğu bilinir. Endülüs’ten Şam, Bağdat ve Mekke şehirlerine gitmiştir. Burada alimler ve şeyhlerle görüşmeler yapmıştır. Babasının ondaki değişimi fark etmesi üzerine filozof İbn Rüşd ile görüştürüldü. İbn Rüşd gerçek bilginin akıl yoluyla elde edildiğine inanırdı. İbni Arabi ise gerçek bilginin akıldan değil ilham ve keşf yolundan geldiğine inanmıştır. Tasavvuf ile bilgilerin elde edilebileceğini düşünüyordu. Sufizmi benimseyen İbni Arabi hayatını manevi şekilde geçirdi. 1184 yılında henüz genç yaşta tasavvufi makamlara ulaştı. İlk mürşidi olan kişinin adını Ebü’l-Abbas el-Uryebî şeklinde verir. Yirmi altı yaşındayken Tunus’a gidip burada el-Fütûḥâtü’l-Mekkiyye eserini ithaf edeceği Şeyh Abdülazîz el-Mehdevî ile görüşmüştür.
Birkaç defa gittiğiFas’ta dört yıl süreyle kalmıştır. Kendisine uzun süre yoldaşlık edecek olan Abdullah Bedr el-Habeşî ile burada tanışmıştır. Bu onun Avrupa kıtasında bulunduğu zamanlardı. 1200’de manevi bir işaret aldı ve Doğu’ya gitmeye karar verdi. Mekke’ye gidip ilk kez hac görevini yaptı. Zaman içinde birçok şehre gitti, İslam düşünürlerinin kitaplarını okudu ve onlarla görüşmeler yaptır. Toplamda yirmi üç yılda tamamladığı el-Fütûḥâtü’l-Mekkiyye kitabının Kabe’yi tavaf ederken ya da murakabe için oturduğu sırada Allah’ın kendisine açtığı şeylerden oluşturduğunu söyler.
Mekke’de iki buçuk yıl kadar kalıp Bağdat’a gitmiştir. Ardından Musul’a geçip alimlerle sohbet etti ve et-Tenezzülâtü’l-Mevṣıliyye eserini yazdı. 1218 yılında Malatya’ya yerleşti ve bir evlilik yaptı. Hayatı boyunca farklı evlilikler yapmış ve çocukları olmuştur. Hayatının son zamanlarında Şam’a yerleşti. 1240 yılında Şam’da vefat etti ve Kasiyun Dağı eteklerindeki kabristana gömüldü.
İbni Arabi düşüncesi nedir?
Muhyiddin İbnü'l-Arabî zengin bir düşünce dünyasına sahiptir. Onun insanın varlığı hakkındaki düşünceleri İslam aleminde önemlidir. Onun insan ve Allah ilişkisi hakkındaki düşünceleri İslam dünyasında çok tartışılmıştır. Diğer yaratılanların arasında insan yerinin ayrıcalıklı olduğunu eserlerinde belirtir.
Ona göre her insanın kamil olma potansiyeli vardır fakat herkes bu kademeye çıkamaz. Sufi metafiziliği ile ilgilenmiş bir kişidir ve Vahdet’i Vücud öğretisinin sözcüsü olmuştur. Kendisinden sonra bu anlayışı benimseyen onun lakaplarından olan Şeyh-i Ekber’den gelen Ekberi sıfatı ile anılmıştır.
İbni Arabi eserleri nelerdir?
İbni Arabi’nin yazdığı eserlerin tamamı bilinmiyor. İslami düşünürüm toplamda 20’ den fazla eseri vardır. Eserlerinden bazıları Türkçeye bazıları İngilizce’ ye çevrilmiştir. Türkçeye çevrilen eserleri şunlardır:
- · Füsûsü’l-Hikem
- · El-Fütûhâtü’l-Mekkiyye
- · Harflerin İlmi
- · İlâhi Aşk
- · Marifet ve Hikmet
- · Haikat ve Tefekkür
- · Fenâ Risâlesi
- · Arzuların Tercümanı
- · Nurlar Risâlesi
- · Nurlar Hazinesi
- · Tedbirât-ı İlâhiye
- · Şeceretü’l-kevn
- · Endülüs Sufileri
- · Ehadiyet Risalesi
- · Mevakiü’n-Nücûm
İbni Arabi sözleri nelerdir?
İbni Arabi’nin ilahi anlayışına ve düşünce dünyasına herkesin ulaşması mümkün değildir. İslamı düşünürün bazı güzel sözleri şu şekildedir:
· İskeletin heykelinden arınmadıkça insan, cihet kabul etmez zata yönelemez.
· Nefse sürekli hatırlatmada bulunmaya ara vermemek gerekir. Çünkü nefis zelildir.
· Kimi seviyorsan, herkesin yüzünde onu görürsün.
· Bir kimsenin kalbinde, hangi şeyin muhabbet be saltanatı zahir olmuş ise, o kimse o şeyin kuludur.
· Bizler kirlenmemekle değil, temizlenmekle yükümlüyüz.
· Akıl ile idare edilen sevgide hayır yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap