Translate

İzleyiciler

26 Kasım 2011 Cumartesi

Raymond Carver - Bilmezsiniz Aşk Nedir!

Bilmezsiniz Aşk Nedir!

1970'li yılların ortalarında Amerika'da Will You Please Be Quiet, Please (Lütfen Susar mısınız. Lütfen) başlıklı öyküleriyle geniş bir okur kitlesine ulaşan Raymond Carver, daha sonar yayımlanan öykü kitaplarıyla da eleştirmenlerce Amerika'nın Çehov'u olarak ün yaptı. Usta film yönetmeni Robert Altman'ın bu öykülerden uyarlayarak yaptığı Shortcuts filmi Carver'ın ününü daha da yaygınlaştırdı.
İşçi sınıfından bir ailenin çocuğu olan Carver çok genç yaşta evlenmiş, evliliğinin ilk yıllarında iki çocuk sahibi olup bir yandan öğrenimini tamamlamak, bir yandan da düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalmıştı. Gene genç yaşta alkol bağımlısı olan yazar yaşadığı sorunlar yüzünden evliliğinin sona ermesini de önleyememişti. 1976’da içkiyi bırakan Carver ertesi yıl kendisi gibi başarısız bir evlilikten kurtulan Tess Gallagher’la tanışmış ve hayatının geri kalan yıllarını onunla geçirmiştir. Bu dönem Carver’ın kendini yoğun olarak şiire verdiği “ikinci bahar”ı olarak bilinir. Türkçe’ye de Ateşler başlığıyla çevrilen Fires, Where Water Comes Together with Other Water (Suların Başka Sularla Buluştuğu Yer), Ultramarine ve A New Path to the Waterfall (Çağlayana Giden Yeni Bir Yol) adlı şiir kitapları bu dönemin şiirlerini içerir. Bilmezsiniz Aşk Nedir adıyla bir araya gelen bu şiirler, Raymond Carver’ın bu kitaplarından yapılmış bir seçme... Carver, bu şiirlerde de öykülerinde olduğu gibi ince bir Çehov duyarlığıyla sıradan insanların hayatlarındaki acı ve mutlulukları yalın bir dille yansıtıyor.

Raymond Carver
Raymond Carver, 1938’de Oregon’da doğdu. Yoksul işçileri anlattığı gerçekçi yapıtlarıyla kendi yaşamına da ayna tutan ABD’li öykü yazarı ve şair. 1958’de Chico State College’da yazarlık kursuna devam ettikten sonra yazmaya ciddi bir ilgi duydu. 1963’te Humboldt State College’ı bitirdi. İlk öykülerini de öğencilik yıllarında dergilerde yayımlamaya başladı. Yazarlıkta ilk başarısını 1967’de “Will You Please Be Quiet, Please?” (Lütfen Sessiz Olur Musunuz, Lütfen?) adlı öyküsüyle elde etti. 1970’te bir yayınevindeki editörlük işini kaybedince bütün zamanını yazmaya verdi. Büyük başarıya ulaşan Will You Please Be Quiet, Please? (1976) adlı öykü kitabıyla üne kavuştu. Carver bütün başarısına rağmen 1967’de aşırı içki içmeye başladı ve alkolizm tedavisi görmek için birçok kez hastaneye yattı. Bir yandan da öykü yazmayı sürdürdü. 1970’lerin sonunda alkolü yendikten sonra birkaç yıl Santa Cruz’daki California Üniversitesi’nde ders verdi. 1983’te kazandığı bir edebiyat ödülünün sağladığı yıllık gelir sayesinde kendini tümüyle yazmaya verdi. Son dönem yapıtları arasında What We Talk About When We Talk About Love (1981; Aşktan Söz Ettiğimizde Sözünü Ettiklerimiz), Cathedral (1984; Katedral) ve Where I’m Calling From (1988) yer alır. Carver, 50 yaşında akciğer kanserinden öldü. Öykülerinde ülkenin Kuzeybatı Pasifik bölgesinde yaşayan yoksul işçilerin gündelik yaşamını ve sorunlarını konu aldı; yürümeyen evliliklerle ve geçim sıkıntısıyla boğuşan, hiçbir baltaya sap olamayan, çektiklerini anlamaktan ya da dile getirmekten aciz karakterleri anlattı. Biçimi en basit öğelerine indirgeyen çıplak, aynı zamanda da son derece dürüst ve güçlü bir üslupla yazdı. Carver’ın 20. yüzyılın sonlarında İngilizce edebiyatta kısa öykü türünün yeniden canlandırılmasına önemli katkıda bulunduğu kabul edilir.
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kitap özeti, kitap,yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, kitap oku, bedava kitap