Translate

27 Şubat 2012 Pazartesi

Bilinmeyen Türkler: Atatürk’le yapılmış ilk mülakat, çocuk askerler

 Zaman makinesi gibi

1921’de Anadolu’yu gezen Amerikalı gazetecinin notları Bilinmeyen Türkler adıyla yayımlandı. Kitapta Atatürk’le yapılmış ilk mülakat, çocuk askerler ve daha birçok bilinmeyen var.



Anadolu’yu 1921’de iki ay gezen genç Amerikalı bir gazetecinin notları 90 yıl sonra gün yüzüne çıktı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Heath W. Lowry “Bilinmeyen Türkler” adlı kitabı kaleme alarak, 1983’te tanıştığı gazeteci Clarence K. Streit’ın kendisine verdiği notları kitaplaştırdı. Bugüne kadar hiç görülmemiş fotoğraflarla, yabancı bir

19. yüzyılın usta romancısı Charles Dickens

 Dickens'ı yeniden okumak

19. yüzyılın usta romancısı Charles Dickens, 200. doğum yıldönümünde anılıyor.



2012, İngiltere'de Dickens Yılı. İngiltere, dilinin ve edebiyatının ortak bir değeri olarak gördüğü Charles Dickens'ı, doğumunun iki yüzüncü yılında, alışılagelmiş, beylik yazılar, konuşmalar, söylevlerden uzak, anıyor, anımsıyor.

Aydınlık Gecelere Yolculuk

 Hayatı boyunca fikri namusuyla yaşayan, objektiflikte bilenen araştırmacı yazar Tülin Tankut'un Evrensel ilk gençlik kitaplığından çıkan kitabı 'Aydınlık Gecelere Yolculuk' aslında hep genç kalan naif, güzel, cesur tüm insanlara hitap ediyor.



Aslında yaş sınırı olmayan bu kitap kendini ve gençleri yetiştirme kaygusu olan herkesle ilgili. Kitap, doğaldır ki en çok da yönlendirilmeye direnen kendini kendi emeğiyle yeşertmek isteyen özgür ruhlu meraklısına hitap ediyor.

İbrahim Yıldırım'ın yeni romanı Nişantaşı Suare

Bir zamanlar Nişantaşı

İbrahim Yıldırım'ın yeni romanı Nişantaşı Suare okuyucuların karşısına çıktı. Yıldırım bu romanında, semtin geçmişi ve bugünüyle hesaplaşmasını sayfalara taşımış. Yazar 'tuhaf' ama bir o kadar da büyüsünü, lezzetini, esprisini ve en önemlisi hikâyesini kendi içinde saklayan anılarla, Nişantaşı'ndan sürülmüş insanları ve onlar aracılığıyla semtin, anlatıcının çocukluğundaki ve gençliğindeki yaşamın örtüsünü aralıyor.

İbrahim Yıldırım, 1980'lerde başlayan yazarlık kariyerinden bugüne edebiyat dünyasında ve akıllarda kendine özgü dili, anlatımı ve yapıtlarıyla yer etmiş bir kalem. Edebiyat serüvenine öyküyle başlayan yazar, ancak 1997'den sonra roman verimleriyle karşımıza çıktı. Bu noktada iyi ki de çıkmış demekten kendini alamıyor insan çünkü Yıldırım'ın her romanı gerçek bir edebi lezzet ve hiç abartmadan rahatlıkla söylenebileceği gibi dil şöleni. Hele daha geçen yıl okuyucu karşısına çıkan ve yılın en iyi romanları arasında üst sıralarda kendine yer bulan Her Cumartesi Rüya, yazarın da en nitelikli verimlerinden biri olarak gösterilmişti. 2011'de yayımlanan Her Cumartesi Rüya'dan sonra ise çok bekletmedi yazar okuyucularını ve daha geçtiğimiz günlerde Nişantaşı Suare ile bir kez daha karşımıza çıktı.

Güzel Sanatlar Sanat Formları: Sinema dergisi : ''Türk Sinemasında Kadın''

Güzel Sanatlar Sanat Formları: Sinema dergisi : ''Türk Sinemasında Kadın'': Türk Sinemasında kadın olmak Film Arası sinema dergisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, ''Türk Sinemasında Kadın'' adlı özel bir...

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

20 Şubat 2012 Pazartesi

Van'a adanan kitap: Aydınlanan Yollar, Kardelen Öyküleri

Prof.Dr. Zehra İpşiroğlu'nun Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin desteğiyle Van bölgesinde inanılmaz koşullarda okuma savaşımı veren kız çocuklarının öykülerinin anlattığı "Aydınlanan Yollar, Kardelen Öyküleri" kitabı Cumhuriyet Yayınları'ndan yeni çıktı.

Son yıllarda Almanya ve Türkiye'de özellikle çocuklara yönelik araştırma yapan, bilim kadını Prof.Dr. Zehra İpşiroğlu'nun Kardelen Öyküleri Van halkının geleceğine omuz vermek için çarpan yüreğinize yol gösterebilecek bilgi ve değerlendrmeleri içeriyor. Deprem öncesi okuma savaşı veren kızların bugün çağdaş, sürdürülebilir desteğe ivedilikle çok daha ihtiyaçları olduğunun farkında olanlar için bu kitap önemli bir kaynak olacaktır.
İçeriğin önemi bir yana Zehra İpşiroğlu'nun dil ve edebi birikimi de öykülere güzellik, zenginlik katıyor.  


Zehra İpşiroğlu Van üzerine gözlem ve düşüncelerini şu sözlerle paylaşıyor;

Minik filozoflar için "Çocuklarla Felsefe"

Minik filozoflar için

"Çocuklarla Felsefe" kitabıyla küçükler hayatı sorgulayacak.



Türkiye Felsefe Kurumu Çocuklar İçin Felsefe Birimi Başkanı Nuran Direk, “Çocuklarla Felsefe” adlı bir kitap yazdı. Kitapta çocuklara eleştirel düşünmenin olanaklarını sunan Direk, çocukları düşünmeye ve felsefe yapmaya çağırıyor.

Ayın Kitabı Paul Auster'ın "Kış Günlüğü" adlı kitabı

Ayın Kitabı Kış Günlüğü

Paul Auster'ın "Kış Günlüğü" adlı kitabı PEN Türkiye Merkezi tarafından "Ayın Kitabı" seçildi.

PEN Türkiye Merkezi "Ayın Kitabı" olarak Paul Auster'ın yazdığı ve Seçkin Selvi'nin
çevirisiyle Can yayınları arasında yer alan Kış Günlüğü adlı eseri
seçtiğini açıkladı.
Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada bu seçimin üç gerekçesini şöyle sıralıyor;
"Birincisi, Türkiye'deki tutuklu, hükümlü ya da hakkında soruşturma açılan yazar, çevirmen, yayıncı ve gazeteciler bağlamındaki duyarlılığı. Yazara iletmiş olduğumuz
teşekkür ve davet mektubumuza ek bir mesaj olması.

İkincisi, yazarın kendine yönelik çağrısı: "Ne de olsa zaman azalıyor.

16 Şubat 2012 Perşembe

Mark Crick, Machiavelli'nin Bahçesi

Bahçede yazar var!

Kafka'nın Çorbası ve Sartre'ın Lavabosu kitaplarıyla okura eğlenceli bir yol açan Mark Crick, Machiavelli'nin Bahçesi'yle yazarları bu kez bahçıvanlığa soyundurup onlar aracılığıyla bahçecilikle ilgili ipuçları veriyor.

Ayağınız toprağa değmedi mi ufaktan bir sinirlilik hali bünyeye tebelleş oluyor. Demek ki Mark Crick bunu fark etmiş, yazarları bahçeye göndermiş. Daha önceki denemelerin (Kafka'nın Çorbası ve Sartre'ın Lavabosu) başarılı olduğu düşünülürse Crick'in, yazarların eline kazma küreği tutuşturmasına şaşmamalı. Unutmadan, bizi çiçeğin böceğin içine çeken Crick'in bahçıvanlık deneyiminin bulunduğunu da bir köşeye iliştirelim.

Toz toprak arasında

İşin sinir stres atma boyutu bir tarafa, rengârenk çiçek ve bahçeler arasında bizi tura çıkaran Crick'in derdi biraz da paralel bir evren yaratmak. Belki de bu yüzden Carver askılı sepet yapmaya girişiyor, içine zamanla kuruyacak çiçekler

Doğan Özgüden'in sürgünde yazdığı "Vatansız Gazeteci"

Işığın bekçisi; "Vatansız Gazeteci"

Doğan Özgüden'in sürgünde yazdığı, İmge Yayınları"ndan çıkan, belge, anı ve tespitlere dayalı "Vatansız Gazeteci" sadece bir döneme ışık tutmuyor, düzgün devrimci duruş ve mücadele her şart altında nasıl verilir gösteriyor.



Akıcı, temiz, özlemle bezeli bir Türkçe ile yazılan, "haberci" titizliği ve donanımıyla kurgulanan Vatansız Gazeteci daha çıkmadan gündeme damgasını vurdu, çıktığı anda da kapışıldı.

Mehmet Turgut ile 'Can Çocuk' okuması 'Okuma Günleri'

Mehmet Turgut ile 'Can Çocuk' okuması

Can Çocuk Yayınları ve Tırtıl Kids Kitabevi işbirliğiyle düzenlenen 'Okuma Günleri'nin Şubat ayı konuğu fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut olacak.



Yaptığı sıra dışı çekimlerle öne çıkan sanatçı; 16 Şubat 2012, Perşembe günü saat 16:30’da İstinye Park’ta düzenlenecek etkinlikte çocuklara, kendisinin seçtiği Can Çocuk kitaplarından bölümler okuyacak.

Peri masallarından modern çocuk kitaplarına

Peri masalları korkutuyor

Masalların fazla korkutucu olduğunu düşünen ebeveynler, modern çocuk kitaplarını tercih ediyor.

ABD'de yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla yapılan bir anket, her beş ebeveynden birinin "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler", "Rapunzel" gibi peri masalları yerine modern çocuk kitaplarını tercih ettiğini gösterdi.

11 Şubat 2012 Cumartesi

Kadınların Şarkısı / Aşk, cisimsel ya da bedensel değil bir yürek işidir

Kadın yüreğine ince dokunuşlar

Nevra Bucak yirmi yıl önce yazdığı ancak ortaya çıkarmak için bugünü beklediği romanı Kadınların Şarkısı'nda aşkın cisimsel ya da bedensel değil bir yürek işi olduğunu savunuyor. Nevra Bucak, erkeklerin duygusal aşk bağlamında önemsemediği, dışladığı kadının yürek çığlığını ya da duygularını kadınlar arası ilişkiye yükleyerek edebiyatımızda ilk kez kadınların içsel, yürek acılarını dile getiren Halide Edip Adıvar'ın Handan'ını cesur bir biçimde daha da ötelere götürüyor ve çağımıza taşıyor.



Aşk romanları, yazıldıkları dönemin duygu dünyasını yansıtır. Onlar her çağda yaşanan akıl tutulmalarının yürek haritaları gibidir. Akla ve düşünceye ışık tutar, yol

Müzikli Geziler kitabı, klasik müzik dünyası

Filiz Ali'den Müzikli Geziler

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan ve Filiz Ali'nin 1982-2010 yılları arasında farklı ülkelerdeki müzik etkinlikleri için yazdıklarının bir araya getirilmesinden oluşan Müzikli Geziler kitabı, okuru klasik müzik dünyasında uzun soluklu ve çok sesli bir geziye çıkarıyor.

Besteciler, yorumcular, eserler, salonlar, etkinlikler hakkında çok şeyin anlatıldığı kitap, kentlere, kent yaşamına dair ilginç ve önemli ayrıntılara da yer veriyor. Filiz Ali’nin fotoğraf koleksiyonuyla görsel zenginlik kazanan yazılar, haritalardan silinip gitmiş ülkeleri ve oralardaki sanat ortamını hatırlatırken, bugün artık yaşamayan sanatçıları da selamlıyor.
Filiz Ali kitap için şu notu düşüyor;
“Buradaki yazıların çoğu Berlin Duvarı’nın ve Doğu Bloku’nun yıkılmasından, soğuk savaşın sona ermesinden önceki döneme ait beklenti dolu, demokrasi ve özgürlüklerin ufukta göründüğü yıllarda yazılmıştı. Avrupa müzik dünyasının yaratıcılık açısından en verimli olduğu dönemin tanıklığıdır bu yazılar. Henüz “globalizm” sözcüğü ardına gizlenen tekdüze, evrensel sıradanlıkların egemen olmadığı bir dönemdi bu dönem.

Evrensel Kültür Şubat sayısı: Dosya

Aydın Çubukçu, İskender Bayhan, Ayşegül Devecioğlu, Levent Ürer, Şebnem Korur'la "Özür dilemek veya geçmişle yüzleşmek", Serpil Güvenç, "Bir Sosyalist Sürgünün Anıları" başlıklı yazısında Vatansız Gazeteci kitabından yola çıkıyor, filozof Hans Heinz Holz'un "Sanat Üzerine Nasıl Yargıda Bulunabiliriz" başlıklı makalesi de Evrensel Kültür Şubat Sayısı "Dosya" da yer alıyor.


Özür dilemek veya geçmişle yüzleşmek
Başbakan Dersim katliamıyla ilgili özür dilermiş gibi yaptı ve literatürümüze, geçmişteki olaylarla ilgili yüzleşmenin bir biçimi olarak “özür” girdi. Peki ama özür tek başına bir anlam ifade eder mi? Geçmişle yüzleşmek nasıl olur veya olmalı? Dersim özründen sonra Roboski katliamının yaşanması özrü bir kez daha tartışılır kılmaz mı? Aydın Çubukçu, İskender Bayhan, Ayşegül Devecioğlu, Levent Ürer, Şebnem Korur’un yorumlarıyla…

Evrensel Kültür bu ay Yaşar Güneş’in Enver Gökçe’nin şiiri hakkındaki yazısıyla başlıyor. Güneş, bu yazısında Gökçe’nin şiirindeki öznenin kullanımı ve hikâye etme tarzını ele alıyor ve şiirlerin siyasal içeriğini yeni bir okuma sürecinde değerlendiriyor. Fethi Demir ise eski bir tartışmaya geri dönerek Edip Cansever’in şiirdeki anlam tartışmasının neresinde durduğunu tartışıyor.
 

Nazım Hikmet - Piraye'ye Mektuplar

Nazım Hikmet'ten Piraye'ye 581 mektup

Piraye'ye Mektuplar kitabı ve özel kutu içinde 26 tıpkıbasım mektup Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. Piraye'ye Mektuplar kitabı, Nazım Hikmet'in eşi Piraye Hanım'a gönderdiği 581 mektuptan oluşuyor.

Mehmet Fuat’ın hazırladığı Nazım Hikmet’ten Piraye’ye Mektuplar, Yapı Kredi Yayınları tarafından özel bir baskıyla basılan bir kitaptan ve içinde 26’sı zarfları ile birlikte birebir çoğaltılan mektupların bulunduğu özel bir kutudan oluşuyor. Sadece 1000 adet basılan ve her ikisi de ortak olarak numaralandırılan kitap ve kutu içinde yer alan mektupların tasarımını GMK Başkanı Grafik Tasarımcı Yeşim Demir, Yapı Kredi Yayınları için özel olarak hazırladı.

Kutu içinde yer alan mektupların 26’sı da, Nazım’ın 11 Kasım 1933 - 11 Kasım 1949 tarihleri arasında eşine gönderdiği mektuplar arasından seçilerek hazırlandı. Kitapta yer alan mektuplarda karşımıza çıkan, yalnızca hayran olduğumuz şiirlerin yazarı Nâzım Hikmet değil, eşi, çocukları, aile ve arkadaş çevresi, yaptığı işler, öteki mahkûmlarla ilişkileri, ülkenin, dünyanın, insanların durumları üstüne düşünceleriyle bir hayatın olabilecek en geniş, tutarlı, hayranlık uyandıran  ifadesi.

9 Şubat 2012 Perşembe

Orhan Veli 22 şiirinden oluşan CD ile ''Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti'' kitabı

Kendi sesinden Orhan Veli

Orhan Veli'nin çok eski bir kayıt yöntemi olan ''tel''e okuma ile kaydettiği 22 şiirinden oluşan CD ile ''Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti'' kitabı, sanatseverlerle buluştu.



Yapı Kredi Yayınları'ndan yapılan açıklamaya göre, Orhan Veli'nin ''Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti'' kitabı raflardaki yerini aldı. Kitapla Orhan Veli'nin kız kardeşi Füruzan Yolyapan'ın yıllarca sakladığı ve şairin klasik bantlardan da

7 Şubat 2012 Salı

Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin "En İyi 10 Film" listesi

2011'in En İyileri Altyazı'nın Şubat sayısında

Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin "En İyi 10 Film" listesinin tepesine İranlı Asghar Farhadi'nin Bir Ayrılık'ı otururken, dergi okurlarının en beğendiği film Bir Zamanlar Anadolu'da oldu.

Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Şubat sayısında, geçtiğimiz yılın en iyi filmlerini seçti.
Türkiye’nin önde gelen 43 sinema yazarının tercihleriyle oluşturulan ‘En İyi 10 Film’ listesinin tepesine İranlı Asghar Farhadi’nin Bir Ayrılık’ı otururken, Altyazı okurlarının en beğendiği film Bir Zamanlar Anadolu’da oldu. Derginin 2011 değerlendirmesinde vizyona girmeyen ama gözden kaçmaması gereken filmlere de dikkat çekiliyor.

Şubat sayısının kapağında “Utanç”

Michael Fassbender’in etkileyici performansı ile öne çıkan, Steve McQueen imzalı Utanç (Shame) yer alıyor. IRA direnişçilerinin açlık grevini konu alan ilk filmi Açlık’ın (Hunger) ardından, New Yorklu üst sınıf bir seks bağımlısının karanlık öyküsünü anlatan McQueen ruhlarımızı ve bedenlerimizi sarsmaya devam ediyor.
 

Osmanlılardan Cumhuriyete Bilim

Araştırmacı yazar Osman Bahadır’ın Cumhuriyet Kitapları inceleme dizisinden çıkan kitabı “Osmanlılardan Cumhuriyete Bilim” bilimin ve bilimsel düşüncenin ülkemiz tarihindeki özgün rolünü ve etkisini inceliyor.

Yazar araştırmalara ve belgeler dayanarak hazırladığı bu kitabın önsözünde belirttiği gibi, Osmanlılardan Cumhuriyete, bilimimizdeki farklılığı ve bilimin ülkemizde yarattığı farklılığı göstermeyi amaçlıyor.
Kronolojik bir sıra izleyen “Katip Çelebi’yi düşünmek”ten “Geometri dilinde devrim”e uzanan kitabın arka yüzünde Osman Bahadır şu tespitini okurla paylaşıyor:
“Cumhuriyetin kuruluş felsefesini ortadan kaldırmak isteyenlerin günümüzde yürüttükleri kampanyanın birbiriyle doğrudan ilişkili iki yönü var: Osmanlıyı yüceltmek ve Cumhuriyet devrimlerini değersizleştrmek. Bugün her iki doğrultuda da olağanüstü yaygın bir yanıltma eylemi karşısındayız.”

4 Şubat 2012 Cumartesi

Lenin Biyografi - Cilt 1-2-3-4 (e-kitap) Bedava İndir download

Lenin Biyografi - Cilt 1-2-3-4 (e-kitap)

http://hotfile.com/dl/78130013/7f0b6..._CLT).rar.html
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Paul Auster Kış Günlüğü

Paul Auster'ın Paul Auster'ı

Paul Auster Kış Günlüğü'nde kendisine 'sen' diye seslenerek benliğini ve anılarını, okurları ve hayranlarına açıyor. Zamanın hızla ilerlediğinin ayırdına varan yazar, belleğinden yitip gitmesini istemediği ne varsa hepsini kâğıda işliyor.



Paul Auster isminin markaya dönüştüğünü söylemeye bile gerek yok. Markalaşan, dünya edebiyatında hatırı sayılır bir noktaya gelen ve buna rağmen üretime ara vermeyen yazarların biriktirdikleri, yaşadıkları ve gizli kalmış an ve anıları hep merak edilir. Auster da bu merakı gidermek adına Kış Günlüğü'nde kendini anlatmayı seçmiş. Bir anlamda yazar, kendisini karşısına almış konuşuyor. Klasik özyaşamöyküsünden çok romanvari bir yola sapıyor. 'Saklandığı' yerden çıkan Auster, yılların getirdiği olgunlukla okura göz kırpıyor.

Yönünün bulamayan gezgin

3 Şubat 2012 Cuma

Kırmızı ve Siyah – Stendhal ebook indir

Türkçe | ePub | 516 Sayfa | 0.5 MB
Stendhal’in başyapıtı sayılan Kırmızı ve Siyah ‘kara’ bir romandır. Restorasyon döneminde devrimden önceki gibi yaşamaya çalışan Fransız toplumunun cesaret kırıcı ve iç karartıcı tablosunu sergilemektedir.

1 Şubat 2012 Çarşamba

Kurtuluş'tan Bir Kesit - KITAPLAR Esma Yakar Hayat İman Cihat


Kurtuluş'tan Bir Kesit - KITAPLAR Esma Yakar Hayat İman Cihat

Hotfile.com: One click file hosting: kurtulu�tan bir kesit.rar
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Mahalli Kelimeler Sözlüğü


Mahalli Kelimeler Sözlüğü

Ömer Kaya
Hacı Abdullah Kozan

buradan indirebilirsiniz
Hotfile.com: One click file hosting: mahalli kelimeler sözlüÄ�ü.rarE-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Mevlid (Mar'aşî Kurrâ - Zâde Nâdirî)



Mevlid (Mar'aşî Kurrâ - Zâde Nâdirî)

Hotfile.com: One click file hosting: mevlid.rar
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Necip Fazil ve Mücadelesi ...



Necip Fazil ve Mücadelesi ...

Hotfile.com: One click file hosting: necip fazıl ve mücadelesi.rar E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Sezai Karakoç'la kırk saat


Sezai Karakoç'la kırk saat

Hotfile.com: One click file hosting: sezai karakoçla kırk saat.rar
E-Kitap - E-book :kitap özetleri, kitap özeti, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap