Translate

30 Haziran 2011 Perşembe

O'nun için 'savaş' hiç bitmedi

Jorge Semprún'un ölümüyle, 20. yüzyıl Avrupası, belleğinin bir parçasını yitirdi
Celal Üster
KitapJorge Semprún, 10 Aralık 1923'te Madrid'de politik kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğinde, General Miguel Primo de Rivera ülke yönetimine çoktan el koymuş, 1930'a kadar sürecek bir diktatörlük kurmuştu. Annesi, birkaç kez başbakanlık yapmış olan Antonio Maura'nın kızı Susana Maura Gamazo'ydu. Babası José María Semprún Gurrea ise, liberal Katolik bir politikacıydı; 1931'de Franco'culara karşı Cumhuriyetçiler'in yanında yer alacak, 1937'de İspanya Cumhuriyeti'nin Hollanda'daki büyükelçiliğinde görevlendirilecekti.

O günlerde 14 yaşında olan Jorge'nin, sabahları bisikletiyle okula gitmeden önce yaptığı ilk iş gazeteleri almaktı. Tüm aile, İspanya'daki İç Savaş'ı gazetelerdeki haberlerden izliyordu. Ne ki, haberler hiç de iç açıcı değildi. Cumhuriyet, Franco'nun milliyetçi güçlerince her geçen gün eziliyordu. 1939'da, savaş kaybedildiğinde, aile Paris'e taşınmak zorunda kalacaktı.

29 Haziran 2011 Çarşamba

En İyi Kitaplar 3 / Her türlü kitap

We Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed with Our Familes - Philip Gourevitch (1999)




Postwar - Tony Judt (2005)




Gazetecilik

The Journalist and the Murderer - Janet Malcolm (1990)

O Büyülü İnsanlar : Dünyayı çok renkli, çok sesli, sevinçli ve coşkulu bir serüvene dönüştüren insanların öyküsü...

"O Büyülü İnsanlar, düşleriyle, düşünceleriyle, eylemleriyle ve eserleriyle hayatı daha yaşanır kılan; dünyayı çok renkli, çok sesli, sevinçli ve coşkulu bir serüvene dönüştüren insanların öyküsü..."
Cumhuriyet Kitap “Portreler” türünde Zeynep Oral’ın yazdığı “O Büyülü İnsanlar” kitabını yayımladı. Mayıs 2011’de çıkan kitabın Yayın yönetmeni Zeynep Atayman, grafik tasarımı Ahmet Sungur ve Müge Kaygusuz’a ait.
Kitabın arka yüzünden; “O Büyülü İnsanlar, düşleriyle, düşünceleriyle, eylemleriyle ve eserleriyle hayatı daha yaşanır kılan; dünyayı çok renkli, çok sesli, sevinçli ve coşkulu bir serüvene dönüştüren insanların öyküsü..."

28 Haziran 2011 Salı

İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler

"Bu kitap, faşizmin unutturmaya çalıştığı direniş tarihimizinden ve geçmişten geleceğe süzülüp gelen geleneklerimizden koparmaya çabaladığı genç kuşaklara gönderilen bir selamdır... "
Nevin Berktaş’ın “İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler” kitabı ve basında çıkan yazılar, savunmasıyla birlikte derlediği “Dava Dosyası” Yediveren Yayınları tarafından Mart 2011’de basıldı.

27 Haziran 2011 Pazartesi

Türkiye'nin Ezber Bozan Sıradışı Haber Gazetesi: Bu adamın bir sorunu var

Türkiye'nin Ezber Bozan Sıradışı Haber Gazetesi: Bu adamın bir sorunu var: "Bu adamın bir sorunu var Ryunosuke Akutagava'nın Kappa'sı Japon edebiyatının dünyaya açılan pencerelerinden biri. Japon folklorunun haya..."

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Yaşar Kemal 20. yüzyılın romanını seçti

Yaşar Kemal 20. yüzyılın romanını seçti

Fransa’nın prestijli yayınevi Gallimard, dünyaca ünlü 31 romancıdan 20. yüzyılı temsil eden romanı seçmelerini istedi. Yaşar Kemal, Erich Maria Remarque’ın Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabını seçti. Bu roman, Naziler tarafından meydanlarda yakılan kitapların başında geliyordu.

  Fransa’nın dünyaca ünlü yayınevi Éditions Gallimard, kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla bir anket düzenleyerek, aralarında Türkiye’nin evrensel yazarı Yaşar Kemal’in de bulunduğu 31 romancıya kendileri için 20. yüzyılı temsil eden romanı seçmelerini istedi.
NRF‘in (La Nouvelle Revue Française) 596. sayısında yer alan ve Jean Rouaud’nun düzenlediği ankette Yaşar Kemal’in yanı sıra Martin Amis, Philippe Djian, Carlos Fuentes, Javier Marias, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Antonio Tabucchi, Pierre Assouline, Tahar Ben Jelloun, Stéphane Audeguy, Annie Lebrun gibi isimler yer aldı.

24 Haziran 2011 Cuma

Harry Potter serileri internetten okunabilecek

Harry Potter serileri internetten okunabilecek

İngiliz yazar J.K. Rowling'in Harry Potter serileri, Ekim ayında elektronik kitap olarak satışa çıkacak.
Kitap
J.K. Rowling, yeni açılacak interaktif Pottermore: Register your interest adresli internet sitesinde, serinin 7 kitabının, Ekim ayında çok sayıda dilde sesli ve elektronik kitaplar olarak satışa sunulacağı bildirildi.
Sitede kullanıcıların, bilgisayar oyunu, sosyal ağ ve internet mağazası unsurlarını birleştirerek Harry Potter'ın dünyasını keşfe çıkabilecekleri, ayrıca Rowling'in karakterler ve mekanlar hakkında "biriktirdiği bilgiye" ulaşabilecekleri belirtildi.

Thomas Mann'ın erken dönem öyküleri

20. Yüzyıl'ın gözlemcisi anlatıyor

Can Yayınları 30. Yıl Öykü Şenliği, Thomas Mann'ın erken dönem öykülerini bir araya getiren Zor Saat'le devam ediyor.
Kitap
“Büyüklük! Olağanüstülük! Dünyayı fethetme ve ismin ölümsüzlüğü! Ebediyen tanınmayacak kimselerin tüm mutluluğu bu hedef karşısında neydi ki? Tanınmış olmak;
Yeryüzünün halkları tarafından tanınmış ve sevilmiş olmak!
Bu rüyanın ve dürtünün tatlılığını bilmeyen sizler, bencillikten bahsetmeye devam etsin! Acı çektiği müddetçe olağanüstü her şey bencildir. Kendiniz bakabilirsiniz, söyleyin, yeryüzünde işi çok daha kolay olan vazifesizler!
Hırs der ki: Acı çekmek boşuna mı olmalıydı?

23 Haziran 2011 Perşembe

En İyi Kitaplar 2

Orientalism - Edward Said (1978)




Çevre

Silent Spring - Rachel Carson (1962)






The Revenge of Gaia - James Lovelock (1979)

J.K Rowling, Harry Potter serisi e-kitap olarak çıkacak

Yeni Harry Potter yazmayacak

J.K Rowling, Harry Potter serisinin e-kitap olarak yayınlanacağını ve yeni bir kitap yazmayacağını açıkladı.

İngiliz yazar J.K. Rowling'in Harry Potter serileri, Ekim ayında elektronik kitap olarak satışa çıkacak. J.K. Rowling, yeni açılacak interaktif pottermore.com adresli internet sitesinde, serinin 7 kitabının, Ekim ayında çok sayıda dilde sesli ve elektronik kitaplar olarak satışa sunulacağı bildirildi.

22 Haziran 2011 Çarşamba

En iyi 100 kitap

En iyi 100 kitap

The Guardian tüm zamanların kurgusal olmayan en iyi 100 kitabını yayınladı. Listede milat öncesinden günümüze yayınlanmış her türlü kitaba rastlamak mümkün.

Sanat:
The Shock of the New - Robert Hughes (1980)





The Story of Art - Ernst Gombrich (1950)






Ways of Seeing - John Berger (1972)



21 Haziran 2011 Salı

Çerkeslerin 'Büyük Sürgün'ü kitaplaştırıldı

Çerkeslerin 'Büyük Sürgün'ü kitaplaştırıldı

Çerkeslerin anavatanı Kuzey Kafkasya'dan Osmanlı topraklarına sürülmelerinin incelendiği "Sürgün: 21 Mayıs 1864" kitabı yayımlandı. Kafkas Bilimsel Araştırmalar Merkezi ve Yayıncılık İşletmeleri tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan "Sürgün" adlı kitapta, yerli ve yabancı 12 bilim adamı ve tarihçinin büyük sürgüne ilişkin araştırması yer alıyor.
yeni çıkan kitaplar
Kafkas Bilimsel Araştırmalar Merkezi ve Yayıncılık İşletmeleri tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan "Sürgün: 21 Mayıs 1864" adlı kitapta, yerli ve yabancı 12 bilim adamı ve tarihçinin büyük sürgüne ilişkin araştırması yer alıyor. Kafdav Yayıncılık İşletmeleri Başkanı araştırmacı ve yazar Muhittin Ünal tarafından hazırlanan kitapta şu makaleler yer alıyor:

20 Haziran 2011 Pazartesi

Robert Jordan Zaman Çarkı Serisi! (Türkçe)

Robert Jordan'ın Zamanın Çarkı Serisi
Fantazi türünün iyilerinden.



Robert Jordan - Zaman Çarkı
Zaman Çarkı, Robert Jordan’ın 11 ciltlik ve yaklaşık 10.000 sayfalık külliyatı dır.
Zaman Çarkı bir başka dünyanın döngüsel tarihindeki bir çağı anlatır. İyi ve kötü arasındaki sonu gelmeyen savaş tekrar başlamak üzeredir. Dünyayı ele geçirmeye çalışan Shai’tan (evet bizim bildiğimiz şeytan), asırlar süren topyekün bir savaş sonunda Lews Therin Telamon liderliğindeki erkek Aes Sedai ‘ler tarafından bir “zindana” hapsedilir ve zindanı mühürlenir. Shai’tan, hapsedilmeden önce, erkek Aes Sedai ‘lerin gücünün kaynağı olam saidin’i “lekeler” ve ilerleyen günlerde hepsinin delirmesine ve muhteşem güçleriyle yeryüzünün şeklini değiştirecek ölçüde yıkımlar yapmalarına sebep olur. Asırlar sonra küçük bir köyde, sıradan bir delikanlı olan Rand’ın ve arkadaşlarının hayatı korkunç yaratıkların saldırısı ve onu kurtaran Moraine tarafından sonsuza kadar değişir. Rand, Lews Therin Telamon’un yeniden bedenlenmesidir (Yenidendoğan Ejder) ve Karanlık Varlık serbest kaldığında onunla savaşmaya yazgılıdır.

Seri boyunca Rand’ın çobanlıktan dünyanın kurtarıcısı ve yıkıcısı olan Yenidendoğan

Kuşku Çağı[Kitap Özeti]

Kuşku Çağı

Galbraith'ın bu kitabında, yüzyıllar boyu, ekonomik bunalımlar, devrimler, kıyımlar ve kırımlar yaşamış dünyamızın sosyo-ekonomik tarihini sergilenmektedir. Kitapta bir önceki yüzyılda kapitalistlerin başarılarından, sosyalistlerin ise zaferlerinden emin oldukları, ancak günümüzün "Kuşku Çağı" olduğu vurgulanmaktadır. Toplumları, rejimleri etkileyen, hatta ona yön veren düşünce akımlarının, sistemlerinin yarattığı karmaşa içinde insan yaşamının biçimlenişi ile kapitalist ve sosyalist ekonomik sistemlerin gittikçe birbirine yaklaştığı tezi açıklanmaktadır.

Her Yönüyle Ermeni Sorunu[Kitap Özeti]

Her Yönüyle Ermeni Sorunu

Kitabın amacı, özellikle Osmanlı döneminde Ermenilerin konumları hakkında okuyucuyu aydınlatarak objektif bir bakış açısıyla tarihe ışık tutmaktır. Ermeni tarihinden söz eden ve hemen hemen hepsi kiliseye bağlı olan tarihçilerin bir çoğu, Ermenilere yabancı olan milletlerdendir. Ermeni kelimesine ilk olarak, İran Hükümdarı "Doryüs=Dara"nın yazıtlarında rastlanmıştır.

Yaprak DÖkÜmÜ Romanin Özeti

Ali Rıza Bey, şair ruhlu, içine kapanık, kendi hâlinde dürüst bir insandır. Prensipleri kendi prensipleriyle bağdaşmayan insanlarla çalışmak istemediği için şirketteki memuriyetinden istifa eder; Üsküdar'daki evine çekilir. Ali Rıza Beyin, Şevket isminde bir oğlu ile Fikret, Neclâ, Leylâ ve Ayşe adında dört kızı vardır. Ali Rıza Bey, işten çıktığı sırada oğlu Şevket yüksek maaşla bir bankaya memur olur; evin bütün yükü onun üzerine biner. Şevket, babası gibi iyi yetişmiş, karakterli, namuslu bir gençtir. Ailesine de son derece bağlıdır. Babasının doğruluk ve namus uğruna işten istifa etmesini uygun bulur. Buna karşılık Ali Rıza Beyin hanımı Hayriye Hanım durumdan hiç memnun kalmaz.

Taş ve zaman üzerine bir seyahatname

 Serhat Öztürk'ün kaleme aldığı Halep, geçmişin bugüne uzanan sisli köprülerinden geçmek isteyen herkese bir bilet uzatıyor.
yeni çıkan kitaplar, romanlar
Milattan önce 3000 yılından bugüne, pek çok medeniyetin iziyle varlığını sürdüren bir şehir…Yıkımı ve yeniden yaratılışı yani “uygarlığı” en küçük taşına kadar özümseyen Müslüman Halep!

Bir yılda 12 kitapla okurlara bilinmeyeni keşfetme imkânı sunan Kırkmerak dizisi, birinci yaşını bir şehir kitabıyla kutluyor. Serhat Öztürk’ün kaleme aldığı bu eser, monoton bir gezi anlatısı olmakta çok uzak! Seyyah bir ruhun, şehrin sınırından adım atmasıyla başlayan bu heyecan verici macera, okuru Halep kadar derin ve gerçek gözlemlerle sarsıyor.

Bir İstanbul Masalı: Dersaadet - Dersaadet Nedir - Dersaadet Hakkında

Bir İstanbul Masalı: Dersaadet - Dersaadet Nedir - Dersaadet Hakkında: "Dersaadet Özel isim Osmanlılar tarafından İstanbul'a verilen ad, 'Mutluluk Kapısı' anlamına gelir. Osmanlılar, İstanbul'a ayrıca Âsitan..."

Kanal İstanbul,İstanbul Hakkında, İstanbul Resimleri - Masal Gibi şehir

Binlerce tarih kitabına internet ortamında ulaşma olanağı

Okurları sevindirecek anlaşma

İnternetteki arama motorlarından Google, İngiliz Kütüphanesi ile binlerce tarih kitabına internet ortamında ulaşma olanağı sağlayacak bir anlaşma sağladı.
Kitap
Londra- İnternet kullanıcılarına 1700 ile 1870 yılları arasında yayımlanmış 250 bin metni okuma, araştırma ve kopyalama olanağı tanıyan anlaşma, bugün yapılan açıklamayla duyuruldu.
Anlaşmaya göre, çalışmalarda kütüphanenin koleksiyonundan yararlanma olanağıyla birlikte metinlerin kopyalanmasına ilişkin kısıtlama da kaldırılıyor.

19 Haziran 2011 Pazar

Yapı Kredi Yayınları'ndan üç yeni kitap

Yaz başlarken Yapı Kredi Yayınları üç yeni kitabı daha okurlara kazandırdı; Danielle Jacquart'tan "Bilimde Arapların Altın Çağı", Nâzım Hikmet&'in "Fatma, Ali ve Diğerleri" adlı eseri ve Filiz Özdem'den hayvan dünyasına uzanan "Kitap Kurtları İçin 4: Pirenin Yorganı, Karıncanın Rüyası".
yeni çıkan kitaplar
Nâzım Hikmet’in Fatma, Ali ve Diğerleri
Nâzım Hikmet’in 1952 Moskova’dayken yazdığı, Sovyetler’de “Türkiye’de” adıyla basılıp defalarca sahnelenen Fatma, Ali ve Diğerleri adlı oyunu Türkiye’de ilk kez özel bir baskıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Üç perdelik oyunda oyunda, Türkiye’nin Kore’ye asker gönderme kararına karşı çıkmak, “barış için savaş vermek”, halkı bu konuda bilinçlendirmek üzere kurulmuş Barışı Koruma Derneği’nin içinde ve çevresinde olup bitenler, kısacası savaş karşıtı Türk insanının direnci ve dramı konu ediliyor. Nâzım’ın öbür oyunlarındaki güçlü dramatik yapı, çok kişili doğal diyalog akışı, zehir zıkkım politik eleştiriden toplum sorunlarının kökenine inen dram anlayışı burada da görülüyor.
Nâzım’ın manüskrisinin yanı sıra arşivlerdeki Ekber Babayev çevirileri ve Memet Fuat Arşivi’ndeki Asım Bezirci nüshası dikkate alınarak M. Melih Güneş’in yayına hazırladığı Fatma, Ali ve Diğerleri canlılığını ve güncelliğini koruyor.

18 Haziran 2011 Cumartesi

Murathan Mungan / mırıldandıklarım kitabından

BİR YILIN SON GÜNLERİ

I.
bir yıl daha bitiyor
işte bu kadar duru,bu kadar yalın
bu kadar el değmiş
sıradan bir gerçeği daha
kolları bağlı hayatımızın
bir şiire nasıl dahil edilir bir yılın son günleri
her sonda,her başlangıçta ve her defasında

16 Haziran 2011 Perşembe

Cristina Comencini 'Yüreğimdeki Canavar' adlı kitabı Türkçe

'Yüreğimdeki Canavar' Can Yayınları'nda

Cristina Comencini'nin 'Yüreğimdeki Canavar' adlı kitabı, Gül Batuş'un çevirisiyle Can Yayınları'ndan çıktı.
Cinsellik ile sevgi, evlilik ile aşk, insan ile içinde beslediği hayvan gibi, günümüz insanının yakasını bırakmayan ikilemlere dair çarpıcı ve cüretkâr bir roman, Yüreğimdeki Canavar…

Burhan Sönmez - Masumlar

'Benim vatanım çocukluğumdu ve ben büyüdükçe uzaklaştım ondan, uzaklaştıkça da o büyüdü içimde' cümlesiyle başlayan Burhan Sönmez'in Masumlar'ı (2011, İletişim yay.) bir sürgün romanı. Çeşitli zamanlardan, çeşitli coğrafyalardan, duygulardan sürgünlerin romanı, gurbette olma hali.
Masumlar'da, paralel bir yapıyla 40'lı yıllarda Haymana Ovası'nın ücra bir köyünde yaşananlarla Cambridge'de günümüzde yaşananlar anlatılıp görünmeyen ama ince ve sık bağlarla birbirine bağlanıyor. Romanın ana kahramanı Brani Tawo kendi hikâyesini belirsiz bırakmaya çalışsa da Haymana ile Cambridge arasındaki bağın kurulmasını sağlıyor.

15 Haziran 2011 Çarşamba

Doğu Ekspresinde Cinayet Kitap Özeti Kitap Özetleri

KİTABIN ADI Doğu Ekspresinde Cinayet



KİTABIN YAZARI Agatha Christie / Gönül Suveren



YAYINEVİ VE ADRESİ Altın Kitaplar Yayınevi Cağaloğlu / İSTANBUL

BASIM TARİHİ Ocak 1986


KİTABIN YAYIM MAKSADI Trende Yaşanan Cinayetin Anlatılması

KİTABIN ÖZETİ :



Cinayete kurban olan kişi, Bay Rachett adıyla anılmaktadır. Ve daha sonra gerçek adının Cassetti olduğu ortaya çıkacaktır. Kendisinin öldürüleceğinin farkına varmış ve korunması için aynı trende bulunan dedektif

Leonardo da VINCI Gibi Düşünmek Kitap Özeti

KİTABIN ADI Leonardo da VINCI Gibi Düşünmek

KİTABIN YAZARI Mıchael J.GELB

KİTABI ÇEVİREN : Tuncer BÜYÜKONAT

YAYINEVİ VE ADRESİ Beyaz Yayınları Nuruosmaniye Cad. Kardeşler Han No: 3 Kat : 2 Cağaloğlu / İSTANBUL



BASIM TARİHİ Temmuz 1999



KİTABIN YAYIM MAKSADI Çağımız insanlarının Rönesans erkekleri ve kadınları olabilmeleri için, yani kişisel ve profesyonel olarak nasıl daha yaratıcı ve dengeli olabilecekleri hakkında geliştirilmiş DA VINCI egzersizlerini anlatmak maksadı ile yayınlanmış- tır.

KİTABIN ÖZETİ :

BİRİNCİ BÖLÜM :

Bu bölümün girişinden sonuna kadar; kişinin aslında sandığından daha iyi bir beyine sahip olduğu, kendi yeteneklerini küçümsediği anlatılıyor. Burada insanın teorik olarak sınırsız bir öğrenme ve yaratıcılık yeteneğine sahip olduğu, düşünüldüğü gibi yaşandıkça bu yeteneklerin körelmediği, aksine yaşandıkça öğrenme ve

Ruhsar Hanım - FÜSUN ÖNAL

KİTABIN ADI



RUHSAR HANIM



KİTABIN YAZARI

FÜSUN ÖNAL

YAYIN EVİ VE BASIM YILI

İNKILAP/İSTANBUL

BASIM YILI

1994


1.KİTABIN KONUSU:

Füsun adlı alımlı, orta yaşlı ve medeni bir kadının bedenini geçmişte yaşayıp da hunharca öldürülen genç bir bayanın ruhunu esir alması anlatılmaktadır.

2.KİTABIN ÖZETİ:


Füsun medeni, bekar, zengin, sosyal bir hanımefendidir ve İstanbul’da yaşamaktadır. İçinde yaşadığı toplum onu tatmin etmemektedir. Aslında insanları çok sevmektedir, fakat onun sorunu Türkiye’nin bir türlü kurtulamadığı sistemle ilgili problemleri, ekonominin kötülüğü, sevgi ve saygının azalması, kısaca günümüz sorunlarıdır.

Nimet Şinas Kitap Özeti - Hüseyin Rahmi GÜRPINAR

KİTABIN ADI

NİMETŞİNAS

KİTABIN YAZARI

Hüseyin Rahmi GÜRPINAR

YAYIN EVİ VE ADRESİ



ÖZGÜR YAYINLARI-İSTANBUL



BASIM YILI



1995

1.KİTABIN KONUSU:

Kitapda çok terbiyeli, dürüst ve namuslu bir kızın hizmetçi olarak çalıştığı yerin hanımının ölmesinden sonra başka bir hanıma hizmet etmesi ve ona olan sadakati.

" Öğrenmeyi Öğrenmek " Özet..!

Kitabın Adı : Öğrenmeyi Öğrenmek

Kitabın Yazarı :
Ramazan YILDIRIM

Yayın Evi : Öznur Yayıncılık

Kitabın Sayfası : 297

Kitabın Özeti
:



1. ÖĞRENMEK VEYA BİLMEK NEDİR? :

Öğrenmenin amacı kişiye, konuya veya şartlara bağlı olarak değişir. Bununla beraber bir takım genellemeler yapmak mümkündür. İhtiyaçlarımızı karşılamak, etkinliğimizi arttırmak, koşullara daha iyi uyum sağlayabilmek, potansiyelimizi tümüyle kullanmak gibi sebeplerle bilgi, beceri ve davranışları kazanmak isteriz.

Kozmik Bağlantı

KİTABIN ÖZETİ :



Yazar ve aynı zamanda ünlü bir astronom olan Carl Sagan’ ın bu kitabındaki ana konu; dünya ve evrenin bir evrim sonucu oluştuğu, evrende dünya dışında da gelişmiş uygarlıkların bulunabileceği ve evrim geçirme olasılıklarının bulunduğudur. Ayrıca bu uygarlıklarla iletişim kurma çalışmalarının gerekliliği ve bu çalışmaların getireceği sonuçlar belirtilmiştir.

Kötü Bir Şaka

KİTABIN ÖZETİ :



Eser yedi bölümden oluşmaktadır. Kahramanımız Mario Samıglı’nin başından geçen olaylar anlatılmakta. Mario, altmışına merdiven dayamış bir yazar. Mario, pek fazla sorunla karşılaşmadığı küçük bir işte, az bir maaşla çalışmaktadır.

Kremlin Şeytanı

KİTABIN ÖZETİ :



Kitap özet olarak; Amerikalıların iki ajanı kullanarak Sovyetlerin ellerinde bulundurdukları çok gizli nükleer silahların gücünü ve yerini öğrenmek için bulundukları serüveni akıcı bir üslupla anlatmaktadır.

Kozmos

KİTABIN ÖZETİ :



Kozmos, olmuş veya olan, ya da olacak herşeydir. Kozmos “düzen içerisinde evren” anlamında kullanılan Yunanca bir sözcüktür ve bir bakıma “karmaşa” anlamına gelen kaos’un karşıtıdır.



İnsanoğlunun yaratılışından beri var olan merak etme hissi, insanı evrenin oluşumu ve bilinmeyenlerini öğrenmeye itmiştir. Aynı zamanda evrende meydana gelen olayların tek düzen olmayışı ve sürekli değişken oluşu, insanoğlunun merakını daha da cezbetmiştir. Bilinmeyeni öğrenmek insanı sevindirdiği gibi, bilginin hayatta kalabilmenin de ön koşulu olduğu anlaşılmıştır. “Bilinende sınır vardır, bilinmeyende sınır yoktur. İnsan aklı anlaşılmazlığın derin okyanusunda barınacak bir ada sağlar. Her kuşağa düşen iş, bu okyanustaki adaya biraz daha toprak katarak büyütmektir.” (Huxley) Buradan da anlaşılacağı gibi bilinmeyeni öğrenmenin yanısıra

Kör Melek

KİTABIN ÖZETİ :



Bu roman İtalya’da mafyanın devlete ve millete hakim olduğu ve kan kusturduğunu anlatıyor. Ama anlatım bir romandan ziyade anı veya gezi yazısı şeklinde. Yazarı İtalya’ya gezmeye davet ediyorlar. O gezisinde İtalya da yaşanan trajik ve kanlı olayları yerinde inceleyerek yaşamış gibi anlatıyor. Kitapta birbirinden bağımsız 15 kısa yaşanmış cinayet olayları anlatılıyor.

Öğretmenim lutfen bu kitabı okur musun?

Yazarı : Hasan Yılmaz

Kitap Sayfası : 243
Yayın Evi : Çizgi Kitabevi Yayınları

Kitap Konusu,Açıklaması Ve Özeti

Bu kitap bütün öğretmenler ve öğretmen adaylarınca okunması gereken bir kitap. Öğretmenliğin gerçek boyutları; öğretmenlerin yaptıkları, çoğu zaman farkında olmadıkları alışılagelmiş yanlışlar; öğretmenlerin mesleklerinde kendilerini geliştirebilmeleri için kişisel gelişim yöntemlerini bu kitapta bulabilirsiniz. Yazar kitabın önsözünde şöyle diyor:

Demir Maske Kitap Özeti (Ödev)

KİTABIN ADI Demir Maske
KİTABIN YAZARI Alexander DUMAS
YAYINEVİ VE ADRESİ Altın Kitaplar Yayınevi Cağaloğlu / İSTANBUL
BASIM TARİHİ 1999

KİTABIN YAYIM MAKSADI Dostluk Ve Arkadaşlığın Önemi


KİTABIN ÖZETİ :



1600' lü yılların Fransası' nda geçen kraliyet erkanını ve sosyete içersindeki insanların yaşantılarını ve entrikalarını anlatan bir kitaptır.

Küresel Düşler dönem ödevi, kitap özeti, kitap özetleri

KİTABIN ÖZETİ :



1. BÖLÜM :



Bugün Amerika dünyada otomobilleri, televizyonları ve aletleri ile değil, film, TV programı, video, plak, kaset ve CD gibi kültür ürünleriyle toplumları etkisi altına almaktadır. Örneğin; her kıtada, Dallas ve Cosby Show tekrar tekrar ekranlara gelmekte, 1990’ daki başarılı masal filmi Prety Woman gösterime girdikten birkaç hafta sonra, İsveç ve İsrail’ de tüm zamanların en çok izlenen filmi oluyordu.

Atatürk Sizsiniz Kitap Özeti

KİTABIN ÖZETİ:

Günümüzde, Atatürkçülük değişik yönleriyle değişik bilim adamları, yazarlar, sanatçılar ve vatandaşlarımız tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu haliyle Atatürkçülük, Atatürk ilkelerinin yadsınmaz gerçekliği ile Türkiye'nin aydınlanmasında en önemli düşün kaynağıdır. Ancak, buna rağmen değerinin yeterince bilinmemesi ve anlaşılamaması nedeniyle devamlı saldırıya uğramaktadır. Bu saldırılara katlanmak bağışlanamaz bir tutumdur. Sevindiricidir ki Atatürkçülük ve onun gereklerini kavrayabilmiş, ülkemizi bu doğrultuda seven insanlar Atatürk güneşi ve Atatürk bayrağını hiç söndürmeden sürekli dalgalandıracaktır.

14 Haziran 2011 Salı

Ernesto Che Guevara yayımlanmamış günlüğü

Che'nin yayımlanmamış bir günlüğü piyasaya çıkıyor

Ernesto Che Guevara'nın 1959'daki Küba Devriminden önce Sierra Maestra'da yazdığı, şimdiye kadar yayımlanmamış günlüğü Küba'da piyasaya çıkıyor.
Granma yatıyla, 82 devrimcinin silahlı mücadele için 2 Aralık 1956'da Küba'ya gelişinden Fidel Castro önderliğindeki devrimin zaferine kadar dönemin ayrıntılarının anlatıldığı günlük Avustralyalı kitabevi

13 Haziran 2011 Pazartesi

Red Kit dizisinden yeni kitap: Daltonların İzinde

Yapı Kredi Yayınları, Red Kit’in maceralarını Eray Canberk'in çevirisiyle yayımlamaya devam ediyor. Yeni macera Goscinny'nin yazıp, Morris çizdiği Red Kit-44 "Daltonların İzinde" çıktı.
bedava kitap
Kitap Özetleri- Daltonların İzinde, “insanın en iyi dostu” ya da “gölgesinden bile aptal köpek” Rintintin’in başrolü ele geçirerek Red Kit’i neredeyse gölgede bıraktığı bir macera. Yine hapisten kaçan Daltonların yine peşine düşen Red Kit’in, yine saçmalık üstüne saçmalıkla ayağına dolanan Rintintin’in ve köpeğe yine katlanamayan Düldül’ün hikâyesini anlatır görünmekle birlikte, 1962 tarihli bu Morris-Goscinny çalışması; kahramanlar arasındaki ilişkiler, kahkaha yüklü kareler ve seyri sürekli değişen olaylarla oldukça ayrıcalıklı bir albüm.
kitap özetleri, kitap özeti, kitaplar, yeni çıkan kitaplar, romanlar, hikayeler, biyografiler, kitap oku, bedava kitap

Noam Chomsky’nin Wolfgang B. Sperlich tarafından yazılan biyografisi

Özgün bir Noam Chomsky biyografisi

Yapı Kredi Yayınları, yüzyılımızın en önemli düşünürlerinden Noam Chomsky’nin Wolfgang B. Sperlich tarafından yazılan biyografisini Duygu Tekgül çevirisiyle yayımladı.
Kitap- Üretici dilbilgisi kuramıyla geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran bir dilbilimci ve özellikle ABD’nin dış politikalarına yönelttiği acımasız eleştirileriyle tanınan bir sol siyasal eylemci olan Noam Chomsky bugün tam seksen üç yaşında. Peki, hayatı bir biyografi için bol malzeme sağlıyor mu? Renkli kişilikleriyle tanınmış, ilgi çekici yaşamlar sürmüş çoğu özgün düşünürün tersine, kesinlikle hayır. Özel hayatının gizliliğine son derece düşkün bir adam olarak, herhangi bir öykünün ana karakteri olmaktan ödü kopar. Şimdiye kadar sahneye çıkmış en sıkıcı konuşmacı olmasına rağmen, insanların kendisini görmeye, dinlemeye geldiğini, hatta ona hayran kaldığını söyleyerek bu durumu alaya alır.

Tuncay Çelen - Denizler'den Terzi Fikri'ye Türkiye

Gül'ü üniversiteye sokmamış

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Commer'in makam aracını yakan isimlerden biri olan 68 kuşağı temsilcilerinden Tuncay Çelen, "Denizler'den Terzi Fikri'ye Türkiye" adlı bir kitap yazdı. İmge yayınlarından piyasaya çıkan kitapta, Deniz Gezmiş ile bugünün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaklaşık 40 yıl önce, karşı karşıya geldikleri anlatıyor.
Alışmadık Alışmayacağız
Kitap- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan Deniz Gezmiş ve arkadaşları, “6. Filo Defol” eylemi yaparken aynı üniversitenin İktisat Fakültesinde okuyan ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) üyesi Abdullah Gül ve arkadaşları ile karşı karşıya geldi.

Demokrasiden Diktatörlüğe - İktidar Uğruna Demokrasiyi Feda Edenler

Demokrasiyi diktaya çevirenler

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, kaleme aldığı son kitabında demokrasi vaadiyle gelip diktatörleşen iktidarları kaleme aldı.
AKP dönemini de ele alan Öymen, “Özgürlük ve demokrasi vaatleriyle iktidara geldiler. Uygulamalarında demokrasi göremedik. Demokrasi açısından Bangladeş, Malezya bizden iyi durumda inanılacak gibi değil” dedi.

İlhan Usmanbaş - Ölümsüz Deniz Taşlarıydı

"İlhan Usmanbaş - Ölümsüz Deniz Taşlarıydı"

Yapı Kredi Yayınları, Evin İlyasoğlu'nun İlhan Usmanbaş - Ölümsüz Deniz Taşlarıydı adlı kitabını yeniden yayımladı. İlk baskısı 2000 yılında yine Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitabın bu yeni baskısında metne bazı ekler yapıldı.
Kitabın son bölümünde Usmanbaş’ın en yakın dört dost/öğrencisinin onunla ilgili değerlendirmelerini içeren yazı ve söyleşiler yer alıyor:
Özkan Manav onun filozof yönünü anlattı. Mehmet Nemutlu Usmanbaş yazısındaki “Açıklığı” irdeledi. Evin İlyasoğlu’nun Hasan Uçarsu ile yaptığı söyleşi yaşamın içinden Usmanbaş’a bakarken, Aykut Köksal ile söyleşi de yaşadığı çağın içinden Usmanbaş’ı irdeliyor.
Kitabın yeni baskısına, 2000 sonrası yaşamından önemli çizgilerle, yapıt listelerinde ve diskografisindeki yenilikler eklendi.

Halide Edip Adıvar - Sevda Sokağı Komedyası

Adıvar'dan 'Sevda Sokağı Komedyası'

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, İstanbul'da mahalle hayatı nasıldı? Halide Edib'in ilk olarak Cumhuriyet gazetesinde 17 Nisan-20 Mayıs 1959 tarihleri arasında tefrika olarak yayımlanan ve yazarın sağlığında hiç kitaplaştırılmamış Sevda Sokağı Komedyası, bu soruya eğlenceli bir cevap veriyor.
Kitap Özeti
Halide Edip Adıvar- Abdülhamid devrinden Cumhuriyet’e uzanan bir süreçte geçen olaylardan oluşan roman, tıpkı yazarın Yolpalas Cinayeti, Sonsuz Panayır, Döner Ayna, Kerim Usta’nın Oğlu romanlarında olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı yıllarında yakından tanıma imkânı bulduğu Anadolu köylülerinin Cumhuriyet’le birlikte göç ettikleri büyük şehirde yaşadıkları geleneksel değerlerle günün değerleri arasındaki çatışmaları canlı bir şekilde aksettirir. Sevda Sokağı Komedyası bir bakıma, toplumda yaşanan sosyal ve psikolojik değişimin romanıdır.

Kültürler ve zamanlar arası aracılığı

Kültürler arası bir aracı

Emre Aracı'nın yeni kitabı 'Kayıp Seslerin İzinde', okuru yitip giden değerlere çağırıyor. Emre Aracı, albümlerinde ve daha önceki kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da geçmişle günümüz arasında adeta 'kültürler arası bir aracı' niteliğini üstleniyor.
yeni çıkan kitaplar- Emre Aracı’nın, YKY’den çıkan yeni kitabı “Kayıp Seslerin İzinde”, müzik ve kültür tarihine ilişkin bugüne kadar hazırladığı en geniş kapsamlı kitap. Aracı’nın, 1990’lardan bu yana yayımlanmış yazılarından bir seçki sunan “Kayıp Seslerin İzinde”nin ruhunu, İngiliz şair ve yazar Josesph Addison’ın şu sözleri anlatıyor belki de: “Müzik, ölümlülerin bilip bileceği en yüce güzellik, yeryüzünde erişebileceğimiz biricik cennet.”

10 Haziran 2011 Cuma

Gündelik Bir Şaşkınlık Franz Kafka

Gündelik Bir Şaşkınlık
Franz Kafka


Gündelik bir olay: Katlanılması gündelik bir şaşkınlık. A, H'deki B ile önemli bir iş anlaşması yapacaktır. Ön görüşmelerde bulunmak için kalkıp H'ye gidiyor; hem gidiş, hem dönüşü on dakikada alıyor; eve geldiğinde, bu hızlı tempodan ötürü keyifleniyor. Ertesi gün yine kalkıp yollanıyor H'ye; bu kez iş anlaşması kesin sonuca bağlanacaktır. Bu da belki pek çok saati gerektireceğinden, sabah erkenden yola çıkıyor.

Sappho Ya Da İntihar Marguerite Yourcenar

Sappho Ya Da İntihar


Marguerite Yourcenar


Bir locanın aynalarında adı Sappho olan bir kadın gördüm demin. Kar gibi solgun, ölüm gibi ya da cüzzamlı kadınların açık renk yüzü gibi. Ve bu solgunluğu saklamak için boyandığından, yanaklarında azıcık kendi kanı olan, öldürülmüş bir kadının cesedine benziyor. Çökük gözleri, gün ışığından kaçmak için, artık onlara gölge bile vermeyen kuru gözkapaklarından uzaklaşıp içeri gömülüyor. Uzun bukleleri, mevsimsiz fırtınalardan dökülen ormanlardaki yapraklar gibi, tutam tutam dökülüyor;

Bir Delinin Öyküsü - Woody Allen

Bir Delinin Öyküsü
Woody Allen

Delilik göreceli bir kavramdır. Hangimizin gerçekten deli olduğunu kim kesin olarak bilebilir? Central Park'ta üzerimde güve yenikli giysiler, yüzümde bir ameliyat maskesi, devrimci sloganlar atıp, isterik isterik gülerek dolaşırken, bu yaptıklarımın o kadar da mantık dışı olduğundan bugün bile emin değilim. Çünkü, sevgili okurum, ben her zaman, herkesin "New York sokak çılgını" dediği, o çöp tenekelerini eşeleyip alışveriş çantasını ip parçaları ve şişe kapaklarıyla dolduran tiplerden biri değildim. Hayır, ben bir zamanlar, yukarı

Taoculuk Üzerine Meseller-Diyaloglar

Taocu Meseller 9
Chuang Tzu


Lao Tse'nin İntikamı
Shichong Chi adlı bir genç Lao Dan'ı ziyarete gelmişti. Ona dedi ki: "Usta, sizin için kutlu bir kişidir dediler, uzun yol demedim kalktım geldim. Yüz gün yüz gece yolculuk ettim, yürümekten ayaklarım yara oldu, hiç bir zahmetten kaçınmadım huzurunuza varabilmek için. Ama şimdi görüyorum ki, siz kutlu falan değilsiniz! Fare deliklerinin önünde pirinç taneleri var diye kızkardeşinizi kovdunuz: Bu sevgisizliktir. Eviniz çiğ-pişmiş yiyecek dolu, yine de yeni erzak alıp yığıyorsunuz: Bu açgözlülüktür." Tüm bunlar söylenirken Lao Dan derinlere dalmış, hiç bir tepki göstermiyordu.

9 Haziran 2011 Perşembe

Sanat nedir - Sanat hahakkında

Sanat nedir

Sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler yaşama biçimlerini, yaşama bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata bakışlarını değiştirmiş, her dönemde ve her toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmıştır.

Bugün sanatın "duygusal ve düşünsel etkileme gücü"ne sahip oluşu daha belirleyicidir. Bu anlayışa en uygun tanımı yapan Thomas Munro'ya göre; "sanat doyurucu estetik yaşantılar oluşturmak amacıyla dürtüler yaratma becerisidir." Sanat, güzel ile uğraşır. Güzel göreceli bir kavramdır. Kendi içinde tutarlı bir bütünlüğü taşıyan şey çirkin, acı verici, iğrendirici bile olsa estetik açıdan güzeldir.

Sanatı anlamak

Çağı Doğru Kavramak



Sanatın ne olduğunu konusu yeterince yazılıp çizilir de, olayın boyutları söz konusu olduğunda pek derine inmeyen açıklamalarla yetinilmeye çalışılır.

8 Haziran 2011 Çarşamba

Ateş Geçitleri kitap özeti

KİTABIN ÖZETİ



M.Ö. 480 yılında Kral Kserkses emrindeki, Herodot’un belirttiğine göre, iki milyon askerden oluşan Pers İmparatorluk orduları Hellespontos’u geçerek, Yunan’I istila etmek üzere yola çıktılar.



Çaresiz kalan Ispartalılar, bir oyalama taktiği olarak Termopilai geçidine üç yüz seçilmiş asker gönderdiler. Burada ,dağlarla deniz arasındaki geçitler o kadar dardı ki, Pers kuvvetlarinin en azından bir kısmının etkisiz kalacağını umuyorlardı.



Canlarını feda etmeye hazır seçkin bir kuvvet bir kaç günde olsa istilacı milyonları durdurabilirlerdi.



Üç yüz Ispartalı ve müttefikleri, istilacılara yedi gün boyunca karşı koyabildi. Sonunda yenildikleri ana kadar, silahları parçalanıp tükendiğinde bile(Herodot’un kayıtlarında belirttiği gibi) ”dişleriyle ve elleryile” savaştılar.


Meyyale / Hıfzı TOPUZ kitap özeti

Abdülaziz daha şehzade iken – yani tahta çıkmadan önce- annesi Pertevniyal Kadınefendi’yi torun sahibi eder. Osmanlı Sarayı’nda bir şehzadenin padişah olmadan önce baba olması yasaktır. Bu yüzden Pertevniyal Kadınefendi tavan arasında torunu Yusuf İzzettin’i gizlice büyütmeye karar verir. İlerde çocuğun yalnızlıktan sıkılmaması için, o dönemde Ruslar’ın Kafkasya’ya saldırıları sırasında, İstanbul’a göç etmek zorunda kalan Kafkas kökenli milletlere mensup iki kız çocuğu satın alınarak Saray’da Yusuf’la beraber büyütülmeye ve eğitilmeye başlanır. Pertevniyal Kadınefendi çocuklardan birine Meyyale, diğerine de Çeşmidil ismini verir.



Meyyale genç kız olup evlilik çağı olarak kabul edilen ondört yaşına gelince, Pertevniyal Valide Sultan’ın isteği doğrultusunda, padişah Abdülaziz’in yakın arkadaşı olan Nevres Paşa ile evlenir. Ancak, paşanın yaşlı olması ve bunun neticesinde ortaya çıkan uyumsuzluk nedeniyle bu evlilik kısa sürer ve Meyyale Saray’a geri döner. Günlerini mutsuz ve sıkıntılı geçirmektedir. Pertevniyal Valide Sultan’ın gönlü buna hiç razı değildir. Aradan üç yıl böylece geçtikten sonra Pertevniyal Valide Sultan, Meyyale’yi bu kez ondan on yaş büyük olan Hasan Hilmi Paşa ile evlendirir.



Çeşmidil ise, birlikte geçirdikleri gecenin sabahında padişah Abdülaziz tarafından haznedarlığa kadar yükseltilir.



Abdülaziz, en güvendiği kişiler -Serasker Hüseyin Avni Paşa, Sadrazam Rüştü Paşa, Şura-yı Devlet Reisi Rüştü Paşa, Bahriye Nazırı Kayserili Ahmet Paşa, Mektebi Harbiye Kumandanı Süleyman Paşa ve Şeyhülislam Hayrullah Efendi- tarafından tahttan indirilir ve yerine de Sultan V. Murat getirilir. Abdülaziz’i Topkapı Sarayı’na götürürler ve orada ona kötü davranırlar. Bu muameleye daha fazla dayanamayan Abdülaziz intihar eder. Oğlunun intiharına bir türlü inanmak istemeyen Pertevniyal Valide Sultan’ın hayatı kararır. Sonunda onu bir konağa kapatırlar.

Ramses Batı Akasyanın Altında / CHRISTIAN JACQ kitap özeti

Elli yaşına gelmiş olan iki ülke hükümdarı Firavun Ramses’in hedefi insanlarını refah içinde yaşatmaktır. Fakat hükümdarın özelliği gereği yaşlılık yılları rahat geçmemektedir. Firavun Ramses Hititlilerle barışı korumak istemekte ve ayrıca Ramses’in isyancı Libyalıları ve karanlık güçleri bastırması gerekmektedir. Buda sürekli savaş anlamına gelir. Ayrıca Ramses zamanla birlikte yanlız kalmaktadır. Yaşam yani kader arkadaşlarını onun elinden teker teker almaktadır. Bu romanda Ramses’in ellili yaşlarından ölümüne kadar geçen süredeki yaşamı ve Mısır konu ediliyor.



Ramses ellibeş yaşında uzun boylu ve atletik yapılı bir hükümdardı. Sarı saçlı,geniş alınlı,yuvarlak kulakları,kücük gözleri,güçlü çenesiyle çok çekici ve bir okadar otoriter bir yüze sahipti. O kadar çekici ve otoriter bir insandıki bulunduğu ortamlarda en karakterli olgun insanlar bile karşısında dizleri çözülürcesine eriyorlardı. O iki ülke hükümdarı Seti’nin ve tanrı Amon’un oğlu Ramses’ti. Otuz üç yıl süren hükümdarlığı içinde bi çok şeye göğüs germesini bilmişti. İhanete rağmen Kadeş’te Hititlileri yenmeyi başarmıştı. Ama en değerli üç varlığını kaybetmişti. Babası Seti’yi,annesi anakraliçe Tuya’yı ve kendi adına yaptırılan tapınağın açılışında kollarında can veren güzel kraliçe Nefertari’yi. Karısının ölümünden sonra tahtı büyük oğlu Kha’ya devretmeyi düşünsede bunu başaramadı. Çünkü Mısır onunla hayat buluyordu.



Muhafız birliği komutanı Seremana eski Hitit imparatoru Mutavillisin oğlu sürgün hayatı süren Urhi-Teşup’un villasından içeri girer. Bunu gören Urhi o sıralarda iki ülke arasında barış antlaşması imzalanması nedeniyle kendisini Hattuşil’e (Hitit İmparatoru) teslim etmeye geldiğini düşünür. Ancak öyle değildir. Azılı düşman Ramses tarafından serbest bırakılmıştır. Özgürdür artık. Birzamanlar düşmanı olduğu ülkenin ekmeğini yemektedir artık. Bu duygusallık uzun sürmez. Eski Hitit ajanı Suriyeli Raya’nın onu bulması ile birlikte eski defterler tekrar açılır. Kan ve Savaş.



Ramses çevresindekilere kötü günlerin yaklaşdığından korktuğunu söylemektedir. Aynı düşünceyi arkadaşı Steau ve güzel karısı Lotus da paylaşmaktadır. Bu yüzden uzaklarda bir eyaletin sorunlarıyla ve yılanlarla ilgilenen bu çift eski dostlarını yanlız bırakmamak için Pi-Ramses’e gelirler.



Bu arada yanlız kalan Ramses oğullarını annesi güzel İset’ten kraliçe olmasını ister. İset bunu hiç düşünmemiştir. Yıllarca O Nefertariye hayranlıkla yaşamış, O’nu kocasını elinden alan bir kadın olarak değil yüce bir insan olarak görmüştür. Ama sonunda İset kraliçe olmaya tam hazır olmasa da kraliçe ilan edilir.



İmparator Hattuşil gönderdiği elçi vasıtasıyla barışın devamı için gerekli koşulunu bildirmiştir. Hattuşil ve karısı Putuhepa’nın kızı Mısır’ın yeni Karaliçesi olmalıdır. Eğer kabul edilmezse Ramses savaşla tehdit edilmektedir. Fakat Ramses böyle bir şeyin mümkün olmadığını iletir. Kararı kesindir. Kraliçe İset’tir ve öyle kalacaktır. Aşa nekadar karşı çıksada Ameni ve Steau Ramses’in yanındadır. Bu arada Urhi-Teşup Hatti imparatorluğu ile Mısır’ın tekrar savaşmasını istemektedir. Bunun için Hititlilerin yaptığının düşünülmesi için Mısır için büyük önem taşıyan Günlük Ağacı ve tütsü malzemelerini taşıyan bir kervana saldırır. Kimse canlı kalmamıştır. Ayrıca Günlük Ağacı’nın ülkeye girmesini engelleyerek Ramses’in rahiplerce tepki almasını sağlamak istemektedir. Raya onu Pi-Ramses’in zenginlerinden Tanit ile tanıştırır. Bu kadınla evlenir ve artık bir aile süsü vermektedir. Kadın baskı altındadır ama ölüm korkusuyla bu evlilikten şüphelenen Seremana’ya hiç bir şey anlatamaz. Ramses kraliçelik olayını birkezde İset’e sorar. İset ise barışın yok olmaması için kraliçelikten vazgeçmek ister. Fakat Ramses kararlıdır. Hiç kimse Mısır Kraliçesinin onuru ile oynamaya cesaret edemez. İset kraliçe kalmaya devam edecektir. Kral dışişleri bakanı Aşa’ya bu kararını iletme görevi verir. Ayrıca Libya’lıların saldırıya geçmesi ihtimaline karşı Hattuşil’in silah yapımı için demir vermesini ve bunu ivedi göndermesini ister. Bu bir ültimatomdur.



Ramses’in iki oğlu vardır. Kha ve Merenptah… Kha din işlerine kendini adamış bilgin bir insan, Merenptah ise savaşcı ruhuyla başarılı bir komutan adayıdır. Ramses yerine geçecek Firavunu bu iki çocuğundan seçecektir. Bu arada Merenptah başkomutanlığa getirilirken, Kha politikaya girmesi yönündeki tüm ısrarlara rağmen din işleri ve özellikle yeniden doğma törenleriyle uğraşmayı seçer.



Raya Mısır’a öfke duyan yandaşlar bulmakta zorlanmamaktadır. Kadeş savaşını unutmayanlar öc almak için Raya’nın etrafında toplanırlar. Seramana bayan Tanit’I uyarmak için kaldıkları villaya gider ama kadın çok mutlu olduklarını ve kendilerini rahatsız etmemelerini söyler. Bu Maat yasasına göre suçtur. Seremana eli boş döner.

İnsan Sarrafı kitap özeti

KİTABIN ÖZETİ



İnsanlık tarihinden itibaren toplumlar arasında en çok merak edilen konular arasında ölüm ve ölümden sonra hayat ve ruh ilk sıralarda yer almıştır. Filozoflar ve toplumlar, bu konular üzerinde değişik metot ve anlayışlara sahip olmuşlardır. Her biri, ölümsüzlük ve ruhun ölümsüzlüğü hususlarında değişik görüşler sarf etmişler, kimileri kendilerinden öncekileri takip etmiş, kimileri o zamana kadar hiç duyulmamış, ve insanların kabullenmeleri daha zor olan görüşler beyan etmişler; kimileri de dogma anlayışlara kilitlenip kalmışlar. Fakat günümüze kadar bu konular üzerindeki araştırmalar devam edegelmiştir…


Sessiz Çığlık / Kanzeburo OE kitap özeti

KİTABIN ÖZETİ



Nobel Edebiyat Ödülü almış olan bu romanda adı geçen kahramanlar; Mitshu, Nathsu, Takashi arasında geçen olaylar ve geçmişle hesaplaşmalarını anlatan bir yapıt. Asıl kahraman Mitshu hayattan beklentileri kalmamış, içe kapanık, geçmişteki olayların etkisinden dolayı devamlı hayallerle yaşayan geçmişi yargılayan, şanssız, gençliğinde çocukların attığı bir taşla bir gözünü kaybetmiş bir kişi. Nathsu ise çocuklarının sakat doğmasından dolayı hep düşünceli, mutsuz, acılarını hafifletmek için kendini içkiye vermiş bir kişi. Takashi ise gençliğinde öğrenci çatışmalarına katılmış, isyankar bir kişi.


Matematiğin Aydınlık Dünyası kitap özeti

Kitapta tamamen matematiğin günlük yaşantımızdaki önemi vurgulanmaktadır.



Matematik akademisyenlerin loş koridorlarında birbirlerinin kulağına fısıldadığı anlaşılmaz kavramlardan oluşan bilgiler değildir. Matematik yumağı hayatı dolu dolu yaşamış insanların sevinçleri, üzüntüleri, başarı ve yenilgileri ile oluşturdukları bir insanlık macerasıdır. Bu kitapta, bir kısmı topraklarımızda geçen bu büyük insanlık macerasının öyküsü bulunmaktadır.

Moğol Kurdu / Homeric kitap özeti

KİTABIN ÖZETİ



Kitap üç bölümden oluşmaktadır.



Moğol hanı ugey’in (Temuçin’in babası) ölümü üzerine aile içerisinde liderlik mücadelesi başlar. Amca ve yeğenler düşmanları (Noyan’lar) ile işbirliği yaparak 16 yaşındaki Temuçin’i yalnız bırakır. Ailesiyle tek başına kalan Temuçin; hayatta kalabilmek için topraktan buldukları kök ve soğancıklarla beslenir.



Targutay, Moğol Kağanlığına (Noyan’ların başı amcaoğlu) yükselmek için Temuçin’i rakip olarak görür. Bir baskında Temuçin’i ele geçirir ve tahtaya bağlatarak halkın içinde dolaştırır, onurunu kırar. İşkence odasında ölümü beklediği bir sırada; babasının iyilik ettiği bir nöbetçi kendisinin kaçmasına yardımcı olur. Uzun kaçıştan sonra ailesine kavuşan Temuçin, yaşamak ve güçlü olabilmek için babasının arkadaşı Toğril Beyin yanına gider.



Merkit’ler bir baskında Temuçin’in eşi ve üvey annesini kaçırır. Onları aramaya başlayan Temuçin’e Toğril Bey; birlikte büyüdüğü yeğenlerinden Camuka ile işbirliği önerir. Yapılan öneri kabul olur ve Temuçin, Toğril ve Camuka üçlüsü Merkit’lere saldırır. Bu saldırıda Temuçin eşini kurtarır. Bu zafer Temuçin’in ününün tüm bölgede yayılmasına sebep olur. Onu güçlü kılan; terkedilmiş, kovulmuş ve soyulmuş olmasına rağmen, inatçılığı ve ikna kabiliyeti ile Merkit’leri yenmeyi başarmasıdır.



Bu zaferden sonra, sancağı altındakileri koruyup zenginleştirmeye başlaması dolayısıyla kendisine katılanların sayısı artar, hatta kendisini terk eden kardeşleri ve yeğenleri de geri dönmeye başlar. Katılanlara babasının sancağı önünde ‘hiçbir suçun cezasız kalmayacağı’na inandıklarına dair yemin ettirir.

Yaratıcı Aklın Sentezi / Server TANİLLİ kitap özeti

Giriş bölümünde felsefenin anlamı ve amacı üzerinde durulmuştur.



Felsefenin, insan zekasının bu en anlamlı uğraşın amacı, doğa, toplum ve insan, üzerine giderek evren üstüne tutarlı, sistemli bir görüşe varmaktır. Bir yerde bağımsız yürütülen bu uğraş ” özgür aklın sorgulaması’ na ” dayanır.



Batılı toplumlarda, felsefe yüzyıllarca yürüdüğü dikenli yollardan sonra, bileğinin hakkıyla, ama elbette arkasına aldığı sosyal güçlerin de yardımıyla, bugünkü saygın ve dokunulmaz yerini kazanmış bulunuyor.



Felsefenin amacı doğruyu aramaktır. Felsefenin, bir bilgi dalı olarak belli bir konusu yoktur. Diğer bilim dallarında öğrenilecek konular vardır. Örneğin tarihte, geçmişteki olaylar gibi. Felsefede böyle bir şeye rastlanmaz.



Felsefede tasarlanmış doğrular yoktur. Tarih boyunca, sistemleri sistemler izlemiş, her filozof, kendinden önce gelenin görüşlerinden farklı, kimi zaman onlara zıt görüş ortaya atmıştır. Ne var ki filozofların bütün bu tartışma ve uyumsuzluklarının yaptığı bir şey vardır.: bizi onlar üzerine bizzat düşünmeye çağırır.



Felsefenin özü bir bilgiye sahip olmaktan çok, onu arayıp karıştırmaktır. Buda bir ” düşünme çabası ” dır. Peki düşünme ne? Düşünme aklın bir işlevidir.; böylece akıl edindiği bilgileri yeniden gözden geçirir, tartışır. Felsefe, akıl sahibi insanın bulduğu en yüce fikri uğraştır.



Birinci bölümde insanın ne ve kim olduğu üzerinde durulmuştur.



İnsanın yer yüzünde ortaya çıkışı ve kendi kendisinin bilincine varışı diye bir olgu vardır. Biliyoruz ki insan soyu birden bire ortaya çıkmadı; tersine, milyonlarca yıl süren bir süreç boyunca, daha önceki hayvansal türlerden doğdu. İnsana has olan zekamıdır diyeceğiz?

Yağmur Beklerken kitap özeti

Cumhuriyet Halk Fırkası döneminde şirin bir Anadolu kasabasında halkın yararlanabileceği güzel bir park açılışı yapılır. Bu açılışla kasabalıların halk fırkasına olan güven ve sevgileri perçinleşir. Avukat Rahmi Bey kasabada büyümüş, küçük yaşta annesini ve babasını kaybedince hayatının sonraki dönemini amcası ve onun ailesiyle geçirmiş birisidir.

Gizli Mücevher kitap özeti

Olay Amerika’nın New Orleans eyaletinde geçmektedir. Pearl Andreas, 17 yaşında liseden mezun olmak üzere olan bir genç kızdır ve küçüklüğünden itibaren sürekli aynı kabusu görmektedir.



Andreas ailesi maddi durumu gayet iyi, sosyetik bir ailedir. Ailenin Pearl haricinde 12 yaşlarında Jean ve Pierre adlarında ikiz erkek çocukları vardır. Dışarıdan örnek ve mutlu görünen bu ailenin geçmişten gelen karanlık izleri Pearl‘ ü derinden etkilemekte, ve tam olarak bilmediği bu gizlerin ortaya çıkmasını bir yandan istemekle beraber bir yandanda bunun yaratabileceği etkilerden çok korkmaktadır. Pearl‘ ün annesi Ruby Andreas evlenmeden önce Beau Andreas ‘tan hamile kalmıştır. Fakat evlenmelerine fırsat kalmadan Beau Andreas Avrupa’ya gitmiş Ruby ‘de babası öldükten sonra ikiz kardeşi Gillesse ve üvey annesiyle beraber yaşayamayacağını anlayınca kendisini çok seven ve ilgi gösteren üvey kardeşi Paul ile gizlice evlenmiştir. Beau Andreas, Avrupa’dan geri dönmüş ve Ruby ‘nin evlenmiş olduğunu gördükten sonra O’nun ikiz kardeşi Gillesse ile evlenmiştir. Paul ile Ruby arasındaki evliliğin aslında gerçek bir nikah olmadığını öğrenen Beau Andreas bunu üzerine tekrar Ruby ‘ye ilgi göstermeye başlamış ve bir süre sonra hastalanarak bilincini yitiren Gillesse ‘nin yerine geçmesini sağlamıştır. Gillesse öldükten sonra Beau Andreas ile Ruby evlenmişlerdir. Fakat bunun üzerine terk edilmeye dayanamayan Paul intihar eder. Beau ve Ruby Andreas Pearl’ ün liseyi birincilikle bitirmesi onuruna evlerinde bir parti düzenlerler. Fakat bu parti Pearl için düşündüğü kadar iyi gitmez çünkü erkek arkadaşı ve en yakın kız arkadaşıyla fikir ayrılıkları yüzünden yollarını ayırmak zorunda kalır. Pearl o gece annesinden geçmiş hakkında bilmediği, fakat kabuslar görmesine neden olan birçok şeyi anlatmasını beklemektedir fakat annesi bunu geçiştirir.



Pearl liseyi bitirdikten sonra doktor olmaya karar verir ve yaz tatili boyunca yardımcı hemşire olarak çalışmak üzere bir hastanede iş bulur. Çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra tanınmış bir ressam olan annesinin bir sergisinin kutlama yemeğinde, Ruby ‘nin Paul ile evli olduğu zamanlarda aşçılıklarını yapmış olan büyücü kadının ölüm döşeğinde olduğunu ve annesi Ruby’yi görmek istediğini öğrenirler, fakat Ruby ve Pearl oraya ulaştıklarında kadın ölmüştür. Vodoo büyüleriyle ilgilenen bu kadının kendisini çağırmasının amacının; olacak kötü bir olaydan haber vermek olduğuna inanan Ruby çevresiyle ilgisini keser ve oraya gitmekte geç kaldığı için kendisini suçlar. Bunun üzerine hafta sonu ailece kısa bir tatile çıkmaya karar verirler fakat bu tatil

Savaşçıya Pratik Öneriler kitap özeti

1. A. BİRİNCİ BÖLÜM

2. Kitabın yazarı Küba’nın bugünkü düzeninin kurulmasında önemli katkıları bulunan bir şahıstır. Nitekim kitabına Küba’daki iç savaş yıllarında Fidel CASTRO’ya yazdığı daha ziyade bir “durum raporunu” andıran mektup ile başlamaktadır.

3. B. İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

4. Küba ihtilali öncesi durumu kendi bakış açısıyla anlatan yazar, özetle şu değerlendirmelere yer vermektedir. “Küba ikinci kez tarihinin en canice dönemlerinden birini yaşıyordu. Birincisi, sömürgeci İspanya’nın kanlı kılıcı Weyler tarafından düzenlenmişti; şimdiyse sıra Amerika kıtasının gördüğü en büyük hain ve katil olan Fulgencio Batista’ydı. Açlık, yoksulluk, sakatlık, salgın hastalıklar ve ölüm, köyleri kırıp geçirmekteydi.

Denge Oyunu (2.Dünya Savaşında Türkiye’nin Politikası) kitap özeti

Yazar:Selim DERİNGİL



Özeti:1939-1945 2nci dünya savaşı Türk Dışişlerini değerlendirmek için önce dönemin politikasını yönlendiren kadroyu anlamak gerekir.

Reşat Nuri GÜNTEKİN… Ateş gecesi kitap özeti

Milas’ta ilk önce Kaymakam ve Selim Bey ile tanıştım.Kaymakam şen bir adamdır.Kısa boylu ve ferah bir sesi vardı.Selim bey ise doktordu.Çok konuşmaz , soğuk ve mağrur görünüyordu.Akşam oluyordu kaymakam doktora selenerek :Siz ne yapmayı düşünüyorsunuz? Eve gidecekmisiniz? Doktor cevap vermedi. Gitmeyin ya… Ne yapacaksınız boş evde.Akşam Sait ustada beraber yemek yeriz. Akşam sait ustanın lokantasına gittik. Kaymakama balık yasaktı fakat O,ise buna aldırmıyor ve usatadan balık istedi.Sofra

Akşam Güneşi [ Reşat Nuri Güntekin ] kitap özeti

KİTABIN ÖZETİ:

Necati küçük yaşta annesini ve babasını kaybedene kadar ailesiyle birlikte Büyükada’da yaşar. Amcası onu İstanbul’a yanına alır ve büyütür. Amcasının iki kızı vardır. Necati orta okulu bitirdikten sonra askeri okula girer. Buradan mezun olduktan sonra amcasının yardımıyla

Alaturka Şarkılar Nezihe Meriç - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Alaturka Şarkılar Nezihe Meriç - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: "- Google Araç Çubuğu kullanılarak gönderildi"

6 Haziran 2011 Pazartesi

Murathan Mungan'ın 'Eldivenler, Hikayeler' kitabı Fransızca

'Eldivenler, Hikayeler' kitabı Fransızca'da

Murathan Mungan'ın 'Eldivenler, Hikayeler' kitabı Fransa'da 'Actes Sud' yayınevi tarafından Jean Descat'ın çevirisiyle 'Les Gants et autres nouvelles' adıyla yayımlandı.
Kitap
Türkçede 2009 yılında yayımlanan “Eldivenler, Hikayeler” Mungan’ın Fransızcada üçüncü kitabı oluyor. “Actes Sud” daha önce Mungan’dan Üç Aynalı Kırk Oda ve yine Jean Descat çevirisiyle Çador’u yayımlamıştı.

3 Haziran 2011 Cuma

Ölüm Pornosu ayın kitabı seçildi

Ölüm Pornosu ayın kitabı seçildi

PEN, soruşturma açılan Ölüm Pornosu adlı romanı "Ayın Kitabı" seçtiğini açıkladı.
Kitap
Chuck Palahniuk'un yazıp Funda Uncu'nun Türkçeye kazandırdığı roman Ayrıntı yayınları arasında yer alıyor.
Edebiyatın bütün dillerde özgürce gelişmesini ve ifade özgürlüğünü savunan Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu, bu kararı başta ABD PEN Kulübü olmak üzere bütün dünyaya duyuruyor.

2 Haziran 2011 Perşembe

Hamlet - William Shakespeare Kitaptan Alıntılar, sözler, derlemeler

Hamlet - William Shakespeare Kitaptan Alıntılar, sözler, derlemeler, kitap hakkında

Hamlet- William Shakespeare Kitaptan Alıntılar, sözler, derlemeler, kitap hakkında

* Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu.
* Bilinç böyle korkak ediyor hepimizi...
* Daha çok madde daha az sanat.

Edebiyatın ölmediğini kanıtlayan 5 roman

Ayfer Tunç N5'te 'Edebiyatın ölmedeğini kanıtlayan 5 roman'ı anlattı...






Her hafta ünlü bir ismin '5 listesi'ni yayınladığımız N5'te bu hafta Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Ayfer Tunç var. En son 'Yeşil Peri Gecesi' romanını yayımlayan Tunç, N5'te 'Edebiyatın ölmediğini kanıtlayan 5 roman'ı anlattı.N5'e başlamadan önce hazırladığımız bir liste vardı ve oradaki ilk isimlerden biriydi Ayfer Tunç. Ve geçen sene N5'e başlar başlamaz kendisine ulaşmak istemiştik ama o çoktan yurt dışına çıkmıştı! Ve geri geldiğini duyduğumuz an hemen bağlantı kurduk, sağ olsun bizi kırmadı ve çekim için gün kararlaştırdık.
Ayfer Tunç'la yapacağımız N5 için birkaç konu başlığı vardı kafamızda; uyarlama senaryo, güçlü kadın karakterler gibi alternatifler... Ama Tunç, edebiyat üzerine anlatmak istedi ve başlığı da kendisi önerdi.


Fatih Harbiye (Roman Özeti)

Fatih Harbiye (Roman Özeti)



http://www.hemenpaylas.com/download/...rbiye.zip.html



FATİH - HARBİYE

YAZARI : Peyami Safa

BASIM YERİ : Ötüken

BASIM YILI : 1999

SAYFA SAYISI : 128


FİYATI : 3.000.000


BASIM SAYISI : 19

KAHRAMANLARI :

NERİMAN : Romanın baş kahramanıdır. Ne istediğini tam olarak bilmeyen ,Avrupai hayata özenen bir kızdır.



ŞİNASİ : Neriman'ın evleneceği insandır. Neriman'da ki değişikliklerin farkındadır ama yapısı gereği sakin bir insan olduğundan dolayı çoğu şeyi sükutla karşılar.

Jane AusTen - AŞK VE GURUR

Aşk ve Gurur, taşralı bir beyefendinin kızı olan Elizabeth Bennett

ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy

arasındaki çatışmayı anlatır. Gerçi Jane Austen bu iki karakteri

birbirlerinin tuzağına düşmüş kişiler gibi sunar, ama “ilk izlenim”i

Coğrafyadan Vatana Kitap Özeti

KİTABIN ÖZETİ

Yazar eserini ''Coğrafyadan Vatana, Gurbet-İnmeyen Bayrak, Köy Kadını ve Memleket Parçaları '' adı altında dört bölüm altında işlemektedir.



Yazar birinci bölümde vatansızlığın Türkler için en büyük felaket olduğunu söylemekte ve bir toprak parçasının (Anadolu) vatan olabilmesi için çekilen sıkıntıları dile getirmektedir. Anadolu tarihindeki medeniyetlerden